Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2715Óföldeáki római katolikus erőd templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Óföldeák, Dózsa György u. 5.
GPS koordináta N 46.294800,E 20.437630
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

20/211-0665

Megjegyzés:

Kapcsolat tartó: Domján Józsefné

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-03-28 - Látogatás dátuma: 2010-03-26 - Utolsó módosítás: 2015-02-15Az óföldeáki erődtemplom a térség egyetlen falusi gótikus temploma, a magyar művelődéstörténetnek országosan is számon tartott, egyedülálló műemléke. Miután szakszerű helyreállítása befejeződött, ma már a maga szépségében hívja föl magára a figyelmet.

A hatszáz éves templom
A Szent Márton tiszteletére fölszentelt templom a 15. század elején épült, 1429-ben Balázsfalvi Dénes volt a plébánosa. Szentélye a nyolcszög három oldalával záródott, falait 32 cm széles, 225 cm magas gótikus ablakok díszítették. A templom hossza hozzávetőleg 10 öl lehetett, ebből 4 ölnyi a szentély.

A részben rekonstruált védőárkon átvezető hídon keresztül juthatunk a védőfal kapujáig (a falnak csak alapjai kerültek elő, a csonkokat fölfalazták). Nagy, négyszögletes harangtornyon át, vagy egy másik négyszögű torony mellett nyíló kapun keresztül jutunk a templom nyugati homlokzata elé. Amennyiben a harangtorony eredeti magassága elérte a 12-23 m-t, akkor onnan látni lehetett Hódmezővásárhelyt, Makót és Szegedet is. A nyugati homlokzaton nyílik a templom kapuja. A támpillérekkel megerősített templom szentélye a hajónál keskenyebb volt.

A templom története
Az Árpád-kori eredetű falut először a pápai tizedjegyzék említi (1332/33), eszerint már akkor templomos hely volt. A ma is álló templom magja a 15. század második felében épülhetett. Eredetileg gótikus boltozata volt, ám amikor az elpusztult, a 16. század elején síkfödémet készítettek. A gótikus templom körüli védőfal a 15-16. század fordulója körül épülhetett ki. Az 1570-es években még 30 ház állt a faluban, a 16. század végére viszont elnéptelenedett. Csak 1723-tól népesült be ismét, akkor a templomot újjáépítették. Ebben az időszakban készítették a kazettás famennyezetet (az 1528 táján készült beomlott boltozat pótlására). A Maros és a Tisza nagy árvize (1845. máj. 28.) elsodorta a települést. Az új falu a réginek a helyétől távolabb épült föl. Azóta kezdték a régi települést Pusztaföldeáknak, Óföldeákpusztának nevezni. A régi templomot magtárrá alakították, felszerelését az új földeáki templomba vitték át. A régi településrész azért nem néptelenedett el teljesen, sőt, a Tisza szabályozása és az árvizek megszűnése után ismét betelepült. A templomot 1874-ben hosszirányban bo~vítették. A templomot a földbirtokos, Návay László hétéves szibériai száműzetésében tett fogadalma szerint 1923-1924-ben állították helyre. A település 1950-ben Óföldeák néven önállósult. 1989-ben Vályi Katalin végzett falkutatást.

1990-99 között Béres Mária vezetésével nagyobb arányú műemléki régészeti kutatásokra került sor, majd következett a helyreállítás, állagmegóvás.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *