Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1726Evangélikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Tótkomlós, Luther u. 2.
GPS koordináta N 46.411600,E 20.737080
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

e-mail:

Telefon:

68/460-820

Megjegyzés:

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-03-29 - Látogatás dátuma: 2010-03-26 - Utolsó módosítás: 2010-03-291795-ben épült a település újranépesítéséhez fűződő monumentális evangélikus templom. A város szívében található barokk stílusú műemlék épület a település szimbóluma, a magyar és a szlovák istentiszteletek helyszíne.

A templom homlokzatát bélletes ívpillérsor díszíti. A homlokzat előtti, körbejárható erkélyes tornyát a megye legszebbjének tartják. Az oltár aranyozott részeit Dunaiszky Lőrinc készítette.

Az 1795-ben épült templom hajójának tetőzete eredetileg zsindelyes volt, később palára cserélték. A hét boltszakaszos, hatalmas belső tér három oldalán karzat épült.

A faragott padokba ülve találkozhatunk a rézkapcsos kötésű Tranosciussal, a szlovák evangélikusok máig használt, gótbetűs, régi énekeskönyvével, amelyet többnyire a templomi helyükön hagynak a hívek.

A Békésszentandrásra települt szlovákság 1746 tavaszán Szarkóczi János lelkész és Mravik Péter tanító vezetésével és 80 családdal áttelepültek arra a helyre, melyet az akkori földesúr kijelölt számukra. Így alakult újjá Tótkomlós a Szárazér partja mentén. S így jött létre a Tótkomlósi Evangélikus Egyház. A templom építéséhez 1792. június 6-án fogtak hozzá és Sexty György lelkész kiváló szervezőnek bizonyult. Akkor a gyülekezet lélekszáma 3.128 fő volt. Az építkezéshez 1 millió nagyméretű téglát égettek ki és építettek be. A faanyagot a Maroson úsztatták le Aradig, és onnan szekerekkel szállították Tótkomlósra. A templomszentelés ünnepe pedig 1795. november 8-án volt.

A templom mai méretei: 42 méter hosszú és 19 méter széles. Belmagassága 22 méter, a torony pedig 57 méterre emelkedik. A templom és a torony külső falfelülete 2 ezer négyzetméter. Színe kívülről-belülről fehér. Eredetileg fazsindelyes volt 1922-ig, amikor palára cserélték. A gömböt és a csillagot utoljára 1942-ben rézből készítették el és helyezték fel.

Az orgonát Komornyik Benedek, nagyváradi orgonakészítő 18 változatosra készítette el, s ezt a mai napig megszakítás nélkül használja a gyülekezet.

Gyülekezetünk lelkésze Szpisák Attila a szlovák hagyományt, kultúrát és nyelvet is ápolja, hiszen nemcsak magyar, hanem szlovák nyelvű istentiszteleteket és hittanórákat is tart. Mind a szlovák iskolában és az óvodánkban is.
Nemcsak tanítói, de gyülekezet építői hatása is van ezeknek az alkalmaknak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *