Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3921Szerb Egyházi Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2000 Szentendre, Pátriárka u. 5.
GPS koordináta N 47.669144,E 19.075361
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

e-mail:

serbmus@serb.t-online.hu

Telefon:

+36 26/312-399

Megjegyzés:

A GPS koordináta a Szerb Egyházi Múzeumra mutat, szomszédságában a Belgrád Szerb Ortodox Temp

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-05-03 - Látogatás dátuma: 2010-05-02 - Utolsó módosítás: 2016-02-21Belgrád Templom - Görögkeleti (Ortodox) Püspöki Főszékesegyház
2000 Szentendre Pátriárka u. 5.
Tel: 26/312-399 Tel/Fax: 26/314-457
Cím: 2000 Szentendre, Pátriárka u.
Lelkészi hivatal: Bogdányi u. 3.

A görögkeleti (ortodox) püspöki székesegyház, a Beográda vagy Belgrád-templom az ortodox egyházi élet központja. A barokk templom 1756-1764 között készült, és belül is értékes barokk és rokokó alkotások láthatók.

A barokkstílusú templom 1756-64 között épült és belül is értékes barokk és rokokó alkotások láthatók. A faragott kapuk és a csiszolt üvegcsillárok ugyancsak figyelemreméltóak. A kórust vörös márvány dór oszlopok tartják.

A körülzárt kertbe - amelyben a templom és mellette a püspöki palota áll - finom mívű kovácsoltvas díszkapun át juthatunk be. A rokokó stílusú alkotás 1772-ben készült és Ginesser Márton szentendrei lakatosmestert dicséri.

Az egytornyú, magyar barokk stílusú székesegyházban művészettörténetileg igen értékes a nagyméretű ikon (Ösztovics Vazul szerémségi festőművész készítette 1777-81-ben), az aranyozott, hársfából faragott szószék, valamint a baldachinos püspöki trón. A faragott kapuk és a csiszolt üvegcsillárok ugyancsak figyelemreméltóak. A kórust vörösmárvány dór oszlopok tartják.
A templomkertben nyugszik a tragikusan elhunyt zeneszerző, Vujisics Tihamér.

Blagovesztenszka - Görögkeleti (Ortodox) Templom
2000 Szentendre Fő tér
Tel: 26/310-554
Lelkészi hivatal: Bogdányi u. 3.

A Fő tér barokk együtteséből kiemelkedik a barokk stílus nagymestere, Mayerhoffer András által 1752-ben épített Blagovesztenszka szerb ortodox templom.

A Blagovesztenszka (Gyümölcsoltó Boldogasszony) templom kapuja felett az építés idejéből származó, tehát XVIII. századi freskó fogadja a látogatót. A főkapu és a harangtorony ablakainak erkélyei rokokó stílusúak. Szintén rokokó díszítésűek a kapu tölgyfaszárnyai.A boltozatos belső térben megmaradt a XVIII. századi berendezés és a rokokó stílusú ikonosztáz. Kiemelkedő értéke még a templomnak a baldachinos püspöki trónus.
A kapu feletti lábazatban látható Tolojanni Demeter görög kereskedő 1759-ből származó sírköve. Erről a görög feliratról görögnek is nevezik a templomot.
A főtér északnyugati sarkában álló egyhajós barokkstílusú templomot Mayerhoffer András építette 1752-ben. A főkapu és annak tölgyfaszárnyai, a harangtorony ablakainak erkélyei és az ikonosztáz mind rokokóstílusú.
Szentendre sétálló utcájában található ez a több mint 250 éves templom.
A török elől menekülő görög kereskedők a Fő tér és a Duna közti területen telepedtek le. A 17. században fatemplomot építettek, majd 1752-ben épült fel a jelenlegi épület. Minden bizonnyal Mayerhoffer András tervezte, mivel nagy hasonlóság mutatkozik a pesti szerb templommal és a kalocsai Főszékesegyházzal, melyeket Mayerhoffer tervezett. A templom védőszentje Gyümölcsoltó Boldogasszony.

Szerb Egyházi Múzeum (Szerb Ortodox Egyházművészeti Gyűjtemény, Könyvtár és Levéltár)
2000 Szentendre, Pátriárka u. 5.
Tel/Fax: 26/312-399
serbmus@serb.t-online.hu
Információs térkép
A múzeumban megismerhetjük a szerb egyházművészetben végbement XVII-XVIII. századi változásokat.

Az állandó kiállításon bemutatott ikonok, ötvösmunkák és más iparművészeti tárgyak jól reprezentálják azt az utat, amelyet a késő bizánci hatástól a nyugat-európai irányzatok, a barokk és a klasszicizmus követéséig megtett a szerb egyházi művészet.

A levéltári anyagból látható a grábóci és a ráckevei szerb kolostorok XVI. századi török kiváltságlevele, a könyvtárból számos ószláv ősnyomtatvány.

A Budai Szerb Ortodox Püspökség kincstárából és a hazai szerb templomokban fellelhető kegytárgyakból jött létre a múzeum 1964-ben. Az intézmény kezeli a püspökségi és egyházmegyei könyvtárat és a levéltárat is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *