Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3716Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa)

Kategória Villa

Kép album megtekintése

Cím 8230 Balatonfüred, Honvéd u. 1.
GPS koordináta N 46.954832,E 17.891776
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.furedkult.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 21/200-2453

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-05-10 - Látogatás dátuma: 2010-05-09 - Utolsó módosítás: 2015-07-27Foorás: http://www.balatonfured.hu/?page=muemlekek&id=10
Jókai Mór 1857-ben, 32 éves korában járt először Balatonfüreden. Az első útra Jókainé nagyravágyó leánya a "kis Róza" beszélte rá, aki a fürdőhelyen akarta megtalálni szerencséjét. Első füredi látogatásáról két emlékünk is maradt: az egyik a Vasárnapi Újság hasábjain megjelent regényes tájleírás: "A magyar Tempevölgy", a másik Váli Mari (unokahúg) naplója.

Mikszáth a füredi telekvásárlás időszakát nevezi "Jókai aranykorá"-nak. Nagy regényei ebben az időben jelennek meg, két lapja az "Üstökös" és "A Hon" ontja a pénzt. 1870-ben elkészült a Jókai ház, mely 20 nyáron át volt Jókai tulajdonában.

Mit csinált Jókai Balatonfüreden?
Hajókázott, csillagot vizsgált távcsövön, gardát sütött parázson, együtt dalolt a társasággal, kertészkedett, gyümölcsöt szüretelt. Nem kedvelte azonban a balatoni fürdést, állítólag úszni sem tudott, a tanuláshoz pedig nem érzett kedvet. Maga mondta, hogy úgy úszik, "mint az öreg fejsze".

Füred és "Az arany ember"
"Az arany ember" c. könyvét már füredi villájában írta Jókai. Utószavában maga is legkedvesebb művének nevezi a híres regényt, mely talán a legnépszerűbb összes könyvei között. A regény alapötletét valószínűleg egy Balatonfüred-siófoki hajóúton kapta távoli rokonától, Szűcs Lajosnétól, aki a Kisfaludy gőzős fedélzetén mesélt neki a 70-es évek társasági személyeiről. A regény szereplői tehát élő alakok voltak egytől egyig.

Amíg a Jókai-Házból Jókai-Múzeum lett
Laborfalvi Róza 1886-ban töltötte utolsó nyarát Balatonfüreden, novemberben meghalt. Jókait teljesen megtörte feleségének elvesztése. A füredi villa Róza asszony halálával végérvényesen üresen maradt. Jókai többé már nem érezte otthon magát a házban, "mert egyedül magamban mit csináljak abban a nagy üres kastélyban ?" /Jókai / 1890-ben eladta a házat. A füredi villa eladásával megszakadtak állandó kapcsolatai a Balatonnal.

A "nagy mesemondó" utolsó nyarát is részben a Sváb-hegyen és Balatonfüreden töltötte. 1904-ben tüdőgyulladást kapott és május 5-én halt meg.

1954-ben az egész ország szeretettel és megbecsüléssel emlékezett meg Jókai halálának 50. Évfordulójáról. Akkor határozta el a Népművelődési Minisztérium Múzeumi Főosztálya, hogy a füredi villában Jókai emlékkiállítást rendez be. A kiállítás az író és ember emlékét egyformán megőrizte, s így maradt máig is Jókai otthona a füredi ház. (1964 óta a Veszprém Megyei Múzeum Igazgatóság Laczkó Dezső Múzeumához tartozik).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *