Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2020

Runkelstein várkastély (Múzeum)

Kategória Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 39100 Bolzano, (Bozen) St. Anton 15.
GPS koordináta N 46.517362,E 11.358899
Régió Dél-Tirol
Megye Dél-Tirol

Internet

http://www.runkelstein.info/

e-mail

runkelstein@runkelstein.info

Telefon

+39 0471 329808

Megjegyzés

A GPS koordináták az autó parkolóra mutatnak.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-06-26 - Látogatás dátuma: 2010-05-28 - Utolsó módosítás: 2015-02-16Runkelstein a legrégibb vár, 1237-ből való. Fontos stratégiai helyen lévő vár lehetővé tette, hogy Bozen (Bolzánó) város fontos kereskedelmi központ legyen, amely Sarntal völgy forgalmát ellenörizte a város északi részén.

Bolzánó várát Runkelstein-t 1276-1277 között gróf Meinhard II (Tirol) csapatai megostromolják és elfoglalták, a püspök Trent és Henry
közötti konfliktus következményeként. Különösen érdekes az a tény, hogy Gottschalk Knog a 14.sz. elején valószínűleg már jelentős szerkezeti változásokat végzett a váron, Knog bizalmasa volt Meinhard II grófnak.

1385-ben Francis és Nicholas Vintl testvérek megszerzik a várat. Gazdag kereskedők Bolzanó-ban, és a tiroli Habsburgok belső köréhez tartoztak. Niklaus fontos bizalmi ember, pénzember volt, a tiroli uralkodó herceg Lipót III. által nyerte gazdagságát. Az új tulajdonosok életmódja a nemességgel versenget.

A várkastély a legnagyobb kő-vár a környezetében, diszítésül világi freskókat kapott. A várkastélyt felszerelték a korát megelőzően kényelemmel is, így kényelmes otthont adott az ott élőknek: illemhelyek, higiénia, ciszterna, és még vízet is biztosítottak veszélyhelyzetekre.

1390-től Miklós Vintl mester vezetésével átépítették, és kívül - belül freskókkal diszítették. A freskók témái meglehetősen irodalmi jellegűek. A falakat Arthur király és a Kerekasztal, Trisztán és Izolda, Garel a virágzó Völgyben és Wigalois történei diszítik. Hasonlóképpen az északi udvaron a Császár sorozat képei láthatók, a száz császárok eredeti medáljaival. A déli oldalon előcsarnok, és fából készült boltíves erkély láthatók.

1406 után Niklaus Vintl, a családfő és a társadalmilag fontos két testvér meghalt. Vintl Runkelstein családi tulajdonban marad még néhány évig, a 15. század második felében a vár a gazdag Sigmund főherceg kezébe kerül, majd Miksa császár tulajdona lett.

Lőpor robbanás a vár déli részén, 1520-ban pusztítást végzett a várban, a kapu rendszert és a falakat újjá kellett építeni. 1538-tól a vár Liechtenstein Kastelkorn birtokába jutott . Ez a család gondját viselte a várnak és építészeti változásokat végeztek a nyugati szárnyban. 1672-ben villámcsapás következtében a vár egész keleti része leégett.

18. században az épület erős romlásnak indult. A 19. században Runkelstein újrafelfedezte Josef von Görre, a magas művészi értékű festményeit I. Lajos bajor király figyelmébe ajánlotta. 1868-ban az északi fal leomlott, a freskók egy része elpusztult, a megmaradt freskókat biztonságba helyezte és újonnan létrehozottakkal egészítette ki North Face 1870-ban.

1881-ben János Salvator főherceg megszerzi Runkelsteint, ő adományozta 1883-ban Ferenc Joszef császárnak. A bécsi építész, Friedrich von Schmidt Chief felújításokat végzett a kastélyon 1884-1888 között. Ebben az időben Schmidt a Nyugati szárnyat biztonságba helyezte, egyben megújult déli szárny is és újjáépítették az északi leolmlott falakat is. A felújítás eredményeként egy elegáns Runkelstein jött létre, az ünnepélyes megnyitásra 1893-ban került sor, a várkastély azóta is Bolzanó egyik fő turisztikai vonzereje.

A várkastélyban ma Múzeum működik, állandó és ideiglenes kiállításokkal, a nyári hónapokban a várkastély belső udvara szinházi előadásoknak ad helyszint.
A várkastélyban étterem is üzemel.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *