Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6518Eggenberg kastély - Universal Joanneum Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8020 Graz, Eggenberger Allee 90.
GPS koordináta N 47.074798,E 15.396768
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Eggenberg_(Graz)

e-mail:

eggenberg@museum-joanneum.at

Telefon:

+43-316/8017 -9532

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-07-04 - Látogatás dátuma: 2010-07-03 - Utolsó módosítás: 2015-10-22Graz-ban (Ausztria - Stájerország, Steiermark) az Eggenberg a legnagyobb és legfontosabb Barokk kastély, otthona volt az Eggenberg családnak.

A kastély a város nyugati részén fekszik, sok mindent kínál egy helyen. Történelmi kert, északi kert a bolygók kertje. A kastélyban került elhelyezésre a Universal Joanneum Múzeum: régészeti Múzeum, Éremtani Gyűjtemény és képgaléria.

A kastélyt Hans Ulrich von Eggenberg építtette Giovanni Pietro de Pomis tervei alapján, aki egyébként Ferdinánd mauzóleumát is tervezte. Mint Stájerország legjelentősebb kastélya, manapság számtalan kulturális rendezvényt kínál a látogatók számára, de többször szolgált már filmkulisszaként is. A földszint és az első emelet a Universal Joanneum gyűjteményének ad otthont.

A kastély története
Eggenberg első látásra olyan mintha egy új épület lenne, pedig a 17. századból való, elődje a késő középkorból és a korai modern korból származik.
Az Eggenberg család egyszerű patrícius család volt az 1400-as években, amikor Johann Ulrich Eggenberg elnyerte Graz és Radkersburg városbírói tisztségét. Ettől kezdve a család rohamosan gazdagodott, az utódok egyre magasabb tisztségeket töltöttek be. Közben áttértek a református hitre.

althasar Eggenberger 1460-1463 megvásárolta a Orthof az Algersdorf területet, a kastély az Ő nevét viseli. 1470 körül építették a szabadon álló tornyot. A gótikus kápolna az épület harmadik emeletén került kialakításra. Ez az egyik legrégebbi része a kastélynak. 1470. május 30.-án szentelték fel a Capella Beate Marie Virginis Sita A Castro Eckenperg (a kápolna a Szűz Mária Eggenberg kastély) névre. Balthasar Eggenberger egy gyönyörű oltárt adományozott a kápolnába.

Az 1568-ban született Johann Hans Ulrich herceg (a későbbi II. Ferdinánd császár szolgálatába állott). A szigorúan katolikus uralkodó azonban megkövetelte, hogy Hans Ulrich visszatérjen a katolikus hitre. Miután ezt megtette, nem volt akadály karrierje előtt, és 1625-ben egész belső Ausztria helytartója, gubernátora" lett. Ez a pozíció a császár utáni második leghatalmasabb emberré tette. Még ebben az évben elkezdték a kastélyt építeni a családi birtokon, melyet a herceg kiemelkedő rezidenciává kívánt fejleszteni.

Először a 16. században az eredeti épületet egy L-alakú szárnnyal bővítették. Mivel ez az épület az új királyi családnak nem felelt meg, így Hans Ulrich herceg 1625-ban megbízást adott udvari építészének (Giovanni Pietro de Pomis), hogy új kastélyt tervezzen. Az átalakítási munkálatoknál figyelembe vette a pénzhiányt, régi, meglévő részek kerültek ügyesen integrálásra az új épületbe. A Gótikus Szűz Mária kápolna változatlan maradt, sőt központja lett az új kastélynak. A tervezés során figyelembe vette a kastély alaprajzát. Az új kastély elképesztően emlékeztet az El Escorial-re - Madridban. Laurenz van de Syppe folytatta az építkezést, míg végül 1635-1636-ban fejeződött be az építkezés. Ezt követte az épület burkolása, majd 1641-1646 között a kőfaragók és ácsok következtek.
Végül 1666-ban fejezik be a kastélyt, melyet a barokk pompa jellemez. A belső termek festése (mintegy 600 festmény) 1684-1685 között fejeződött be. Ezzel lezárult az Eggenberg kastély építészetének I. szakasza.

Az Eggenberger család férfiágon kihalt, ekkor a Stadtroom félig üres és elhanyagolt állapotban volt. A hercegnő férje, Johann gróf Leopold Herberstein, adott megbízást átfogó felújításra. 1754-1762 között alakították ki a kastély kertjét, amely Rokokó jelleget kapott, ez el zárul a kastély történetének II. szakasza. Különös pompával látták el a PlanetHall, de a mennyezeten lévő festményeket változatlanul hagyták. A korlátozott munka, fali dekorációkra, kályhákra és a bútorokra szorítkozott. Három szoba kelet-ázsiai díszítést, öt szoba az északi oldalon új falburkolatokat és beépített szekrényeket kapott. Az átalakítások vezetője az udvari építész Grazer Hildebrandt és Joseph Hueber voltak.

A kastély történetének III. szakasza a 19. században valósult meg, melyben a nappali szoba került kialakításra. A legnagyobb hangsúlyt a barokk kert teljes átalakítása kapta, melynek során átalakították angol stílusú, romantikus tájképi kertté.


Eggenberg kastély 1939-ben még a Herberstein család tulajdona volt, nem sokkal a háború előtt a stájerországi állam megvásárolta a parkkal együtt. A háború alatt a kastély és a park is súlyosan megrongálódott. Eggenberg-ben Universal Joanneum Múzeum került elhelyezésre 1953-ban, majd ezt követte a teljes helyreállítás.

A Múzeumnak állandó és ideiglenes kiállításai vannak, így:
- Középkor (egyházi kincsek, képek, szobrok),
- Képgaléria (1300-1800 végéig)
- Érme és kitüntetés Gyűjtemény,
- Különböző szobák, teljes pompájukban.

Döbbenetes a fal freskók tömege (600 db), lehengerlő, a vezetési idő nem elégséges az áttekintésre.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *