Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4676Admonti Kolostor könyvtár és Múzeum

Kategória Vallás , Múzeum , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 8911 Admont, Admont 1.
GPS koordináta N 47.573862,E 14.462703
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://www.stiftadmont.at/

e-mail:

gerald.unterberger @ stiftadmont.at

Telefon:

+43 (0) 3613 / 23 12

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-08-22 - Látogatás dátuma: 2010-08-21 - Utolsó módosítás: 2015-06-21Admont , Gesause nyugati kapuja, északon a Hallert Mauern kétezresei, délen az Eisenerze Alpen 1700 m magas vonulata keretezik a tájat, az Enns kiszélesedett völgyét. 2010-ben, már az 569 éve annak, hogy várossá nyilvánították.

Admont nevezetessége az Bencés apátság, mely 640 méter magasságon a városka felett magaslik.
Gebhard salzburgi hercegérsek (püspök) alapította 1074-ben.

1074-ben. A XII.-XIII. sz.-ban az egyik leggazdagabb és legnagyobb kolostor volt Ausztriában. A XVII. sz.-ban nagyszabású bővítésre került sor, az új épültek 5 udvar köré rendeződtek és 1615-1626-ben a templomot is barokkosították. 1742-ben G. Hayberger készítette el a további kiépítés terveit, de azokból nem sok vált valóra. 1665-ben tűzvész pusztította el az évszázadok alatt felhalmozott értékeket. Csodával határos módon a világhírű könyvtára átvészelte a sorscsapást. A XIX. sz második felében újjáépítették, s továbbra is megőrizte fontos szerepét Nyugat-Stájerország vallási és kulturális életében.
Az ötből négy udvar pusztult el a tűzvészben, helyükön parkot létesítettek, ahol F.Pernegger Neptun kútját (1665-ből) láthatjuk. Az épületek egy részében műgyűjteményeket helyeztek, s a többit is hasznosítják, hiszen az az apátság ma is él, a szomszédos modern épületszárnyban működik a rangos gimnáziuma.

Ez az apátság egy Paradicsom, mely mindenkit elvarázsol. Itt mindenki fehér és egyenrangú. Visszavisz a múltba, Ádám és Éva korába.
Már a Múzeum bejáratánál ámul a látogató, udvarias vendégfogadás, a Kasszánál, automatikus beléptető rendszer, beszélő hatalmas méretű lift, kulturált tiszta WC, stb.
Az egész múzeum területén egyetlen teremőr sem látható (kamerák), egyedül a Könyvtárban van egy idegenvezető, aki bemutatja a Könyvtárat, válaszol a kérdésekre, szóval ez európai színvonal (nálunk még hiány cikk!).
Hatalmas gyűjtemények, érdekes multimédiás előadások, stb.

Szent Balázs apátsági templom. (Stiftskirche St.Blasius).
A neogótikus templomot 1869-ben szentelték fel - a régi épületből csak a tornyok legalsó része és a a portált őrző oroszlánok maradtak meg. Az újjáépítés nagyon jól sikerült, háromhajós belsővel valósították meg.
A régebbi berendezési tárgyak közül M. Altomonte Immaculata-képe (J.T. Stammel rózsafüzér-medaillonjába foglalva) 1726-ben készült, a hatalmas Betlehem szintén Stammel műve, 1755-ből. A neogótikus főoltár körüli faliszőnyegek az apátság műhelyében készültek. Az Admonti Mária csak másolat, 1320-ből származó eredetijét a grázi Joanneum Múzeumban őrzik.

Történeti Múzeum
1959-ben Adalbert Krause atya nevéhez fűződik a mai Múzeum megalapításának gondolata, Ő hozta létre a kolostor második emelet déli szárnyában művészettörténeti űééandó gyűjteményt.
A mai Kunsthistorisches Museum 1980-ban lett kbővítve az Admont-ban már 1906 óta létező Természettudományi Múzeum anyagával.
1998-ban, a Fejezetek a bencés kolostor Admont határozatot hozott a szerzetesi bizottság - amelynek elnöke az apát - örök fogadalmat ( eskü ) tett, - a határozat végrehajtására a múzeum fenntartása érdekében.

A Szépművészeti múzeumi részen J. T. Stammel, az apátsági laikus testvéreinek alkotásain kívül a rötheisteini kastély festményeit is láthatjuk. (Egy részük a Káptalanteremben).
A múzeumnak 2005-ben már 60.000 látogatója volt Azóta természetesen csak növekszik a látogatók száma.
A helytörténi múzeumot külön szárnyban helyezték el. A Stiltskeller, azaz Apátsági pince melletti ház 7 termében mutatják be a Floigmayr-féle magángyűjtemény sokrétű anyagát- mező-, és Alm-gazdálkodás, a hegyek világa, néprajz, oktatási, járművek, vadászat és halászat, a régi vasipar természet- és tájvédelmet.

A szerzetesi könyvtár 1770-1776-ban keletkezett. G. Hayberger tervei alapján. J. Hueber kivitelezésében. Nemcsak méreteivel és szépségével lenyűgöző, hanem gazdag gyűjteményeivel is - 160 ezer kötet, 1100 kézirat és kódex., 900 ősnyomtatvány. Ez a könyvtár az egyik legfontosabb kulturális emlékműve Stájerországnak.
A 70 m hosszú, kétszintes (galériás) terem középső része ellipszis alaprajzú, kupolával fedett. Szélessége 14 m és magassága 11 m ( a központi kupola 12,7 m ) három részre tagolt terület, legnagyobb szerzetesi könyvtár terem a világon.

Színesség, világosság, mozgalmasság jellemzi. A fehér-arany tárlók mellett a főpilléreknél a négy utolsó történés, a halál, az ítélet, a pokol és a menny allegorikus szobrai állnak, amelyeket Stammel készített 1760-ban. A többi 12 alak is tőle származik - a négy erény szimbólumai. Mózes és Illés próféták, Péter és Pál apostolok, a négy evangélista, valamint Salamon ítélete és Jézus a templomban. A mennyezeti freskókat B. Altomonte festette 1774-1776-ban - a hétrészes freskóciklus a művész utolsó és fő műve volt. Témája, vallás és egyház oltalmazzák a művészetet és a tudományt. Az architektúrafestés J.G. Dallicher nevéhez fűződik.

Különös látvány az egyébként síkban lévő festés, amely a nézőt elbúvöli térhatásával. Ha a néző lassan halad és közben figyeli a festett oszlopokat, oszlopfőket, akkor azok térhatásában követik a szemlélőt.

Kiegészítés az apátság történetéhez:
Két híres szerzetes (Természettudomány), akiket pappá szenteltek.
Gabirel Strobl rovarok tanulmányozása (1925-ben halt meg) és Gabriel Reiterers növények kutatása (1949-ben halt meg)

A 1998 őszétől 2003 tavaszáig, egy új archívum jött létre, ahol értékes kéziratok és korai nyomtatott könyvek kerültek elhelyezésre, a nyugati szárnyban szinte a semmiből jött létre, a táj múzeum közelében.
Majdnem minden munkát, a felújítási és kiterjesztése volt a múzeum "láthatatlan " történik , azaz a külső néző falak mögött a toll rejtett , és csak a belsejét.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *