Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7281Grafenegg kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3485 Grafenegg, Grafenegg 10.
GPS koordináta N 48.430347,E 15.750155
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.grafenegg.at/

e-mail:

schloss@grafenegg.at

Telefon:

+43 (0)2735 5500-522

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-08-31 - Látogatás dátuma: 2010-08-29 - Utolsó módosítás: 2015-10-17Graffeneg 2012-ben ünnepli Adventi rendezvényének 36.évfordulóját
2012.12.09 - ig, több mint 100 kiállító és üzlet lesz a kastélyban. Alsó-Ausztria jelentős rendezvénye a megvilágított kastélyban és parkjában kulináris ínyencségeket kínál az ide látogatóknak. Kiterjedt gyermekműsorok, zenés programok, történetek és népszerű kézműves műhely várja a fiatalabb látogatókat is.

Grafenegg parányi kis település, 10 km-re délkeletre ömlik a Kamp folyó a Dunába.
A 16.században épült reneszánsz vízi várat L.Ernst Tudor stílusban építette át Breunner gróf részére 1840-1873 között. A főbejárat fölött helyezték el a gróf szobrát.

A kastélyt körülvevő hatalmas (32 hektár) angol stílusú parkba meseszerűen olvad bele a példásan helyreállított épület együttes. A kastély különböző mellék épületében különálló reprezentatyv vendéglőt, és rendezvény tartását szolgáló objektumokat hoztak létre, a parkban egy új beruházásként nyári szinpadot építettek. A régi lovasiskola épületét étteremmé alakították át, volt lovardáját 600 személyes koncertteremmé. A kastély a környék kulturális központjává lett.

Kastély története
A település első említése 1294 történt, amikor egy kis település, nevezett Esper falu helyén a jelenlegi Grafenegg létrejött. Abban az időben csak egy malom és egy Hofstätte volt a mai kastély területén. 1435Ben a gazdaság udvart falakkal, és árokkal veszik körül. Még akkor is országos fejedelmi hűbérbirtok volt, a 15. század második felében lett a névadó Grafeneck Ulrich bírtoka, 1477-ban Kaiser Friedrich III. . Fia, I. Miksa eladta Henry Prüschek, akinek fia I. János gróf Hardegg a parkot átépítette 1500-ban. Ebből az időből származik a késő gótikus karcsú torony a keleti oldalon, a homlokzat 1538-ban már reneszánsz stílust képviselt.
Miután több tulajdonos váltást követően Johann Baptist Verda Verden, Ferdinánd császár II kancellárja és bizalmasa és fia, Ferdinánd, újjáépítették a parkot 1622-1633 között és építettek egy kastélyt. Négy oldalról falak veszik körül, körbe pedig várárok került kialakításra, amelyek még ma is megvannak. A harmincéves háború során a várat 1645-ben a svéd csapatok elfoglalták és ideiglenesen megszállták. Ebben az időben az épület északi szárnyán 1633-ban egy kápolna épült, melyet a Szentháromság-ra szentelték fel.

Ezt követően a kastély tulajdonosai többször változtak, míg végül gróf Breuner Augusztus Ferdinand lett a tulajdonos Enckevoirt-ból, majd fia Johann August birtokába került.
A várat 1840-1888 a romantikus historizmus stílusban átalakították, 1858-ban gróf August Ferdinand Breuner-Enckevoirth, a bécsi Leopold Ernst építészt bízta meg, hogy az angol kastélyok mintájára építse át a kastélyt, melynek stílusa a romantikus historizmus legyen. ekkor kapta meg mai formáját.
Grafenegg egy mérföldkő: a magasodó torony, a pompás homlokzat, az elegáns lépcsőház, hangulatos árkádok és a szép kápolna, amelyben a szárnyas oltár a 15. században készült. Végül is egy elegáns neo-gótikus kastélyt láthatunk ma.
A bécsi tőzsdekrach során, 1873-ban gróf Breuner sokat vesztett, így a tervek nem valósúltak meg, így eredeti karaktere jobban megmaradt.
Miután a gróf Breuner család férfi vonalon kihalt, a kastélyt 1894-ben a herceg Ratibor és Corvey herceg Victor Amadeus II bírtokába került, majd a Hohenlohe család - lett.
1945 és 1955 között a szovjet megszálló csapatok helyezkedtek el a kastélyban, az épület állapota jelentősen leromlott, a butorokat, könyveket ellopták, vagy elégették, a könyvtár jelentős állományát semmisítették meg.
Amikor a kastély a II. Világháború utáni időszakban átvészelte a szovjet közigazgatást, 1967-től a kastély visszakerült a szövetségi állam tulajdonába. Franz Albrecht Metternich-Sándor 1971-ben visszavásárolta a kastélyt és a bírtokot, megkezdődhetett az elhalasztott felújítása.
1971 óta amkóta Grafenegg kulturális találkozóhely lett, igazi élete a 21 században folytatódik, további bővítési fázisában, Ausztria legfontosabb historizmus-i kastélya.

Jelenlegi használat
Grafenegg már 1971 óta jelentős kulturális események helyszíne: kiállítások, koncertek, konferenciák, tanfolyamok és minden évben 1976 óta, a Grafenegger Advent.

A kastély legfontosabb szobái látogathatók. Továbbá található a kastély mellék épületében egy lovas iskola és a kastély taverna hotel (Mörwald). A kastély belépődíj (5 EURO) ellenében látogatható, vezetés is lehetséges. A termek, nem mint múzeumi termek vannak bemutatva. Különösen szépek a fa kazettás díszes mennyezetek, ajtók, és díszesek, színesek a cserépkályhák. A park bejáratánál van kialakítva a Kastély Étterem és Kávézó.
A 32 hektáros kastélyparkban 2007-ben fejezték be egy új szabadtéri színpad építését (Wolkenturm), melynek 1750 ülőhelye van, továbbá a volt lovarda épületében egy koncert teremet(Auditorium) alakítottak ki 1300 ülőhellyel (Dortmundi építészek: Schröder Schulte-Ladbeck . 2007 nyarátóln kerül megrendezésre itt évente, a Grafenegg Zenei Fesztivál a zongorista Rudolf Buchbinder művészi irányítása alatt, amely télen is alkalmas koncert helyszín. 2008 óta a kastély és parkja helyszíne az alsó-ausztriai Garden Show-nak.
Látszik az egész komplexumon, hogy van gazdája, az épület együttesnek és a parknak.

Metternich-Sándor család története
A kastély jelenlegi tulajdonosa Tassilo Metternich-Sándor (sz. 1965), felesége grófnő Clarissa Toerring-Jette Bach, vezetője a Grafenegg várkastélyi gazdaságoknak, melyet apja Franz Albrecht Metternich-Sándor (1920 - 2009) alapított 1971-ben.
Gróf August Ferdinand Breuner-Enckevoirth (1796 - 1877) építte Grafenegg várkastéját a jelenlegi formájára. Fia, August Johann (1828 - 1894) már csak lány ágon folytatta, a legidősebb leányának Mária (1856 - 1929) férje lett Victor II herceg Ratiboř és a herceg Corvey (1847 - 1923).A második fia III. Herceg Ratiboř és a herceg Corvey (1879 - 1945) volt, Franz Albrecht (1920), az ő nagy-nagynénje Clementine Prinzessin von Metternich-Sándor (1870 -1963), az unokája az osztrák kancellár Clemens Wenzel Lothar Fürst von Metternich-Winneburge (1773 -1859 ), akik befolyásolták jelentős mértékben a bécsi kongresszust 1815-ben, és az európai történelmet.Mivel a bátyja, Victor herceg a Ratiboř és Corvey 1939-ben a második világháborúban elesett, Franz Albrecht örökölte apja halála után (1945), a német, osztrák és magyar vagyont, így Grafenegg-et is.

Az Etsdorf-Haitzendorf közössége 2003 óta Grafenberg piacközösségeként létezik.
A 29 km2 nagyságú terület magába fogalja: Diendorf am Kamp, Engabrunn, Etsdorf am Kamp, Grunddorf, Haitzendorf, Kamp, Sittendorf és Walkersdorf. A régió már régóta borászati kultúrájáról ismert. Ez visszatükröződik Etsdorf-Haitzendorf különlegességében a pincesorában. Nem csak azért, mert mindig lehet egy nyitott pincét találni, hanem azért is, mert az ország legszebb pincéi találhatók itt. A látogatók és kirándulók szívesen sétáltak útjain, melyek idilli buschenschenkenek (házi borászat) mellett haladnak el. A területre az enyhe és napos klíma jellemző és hosszú éves tapasztalatok alapján a helyiek garantálják a jó minőségű borokat. Grafenegg a borai mellett kulturális élvezeteket is kínál: Grafenegg kastélya, Walkersdorf kastélya és az Ortskerne, meggyőzően hatnak az idelátogatókra a festői, ápolt sármjukkal.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *