Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2238Weinstadt Retz - Retz a borváros

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 2070 Retz, Hauptpl. 30
GPS koordináta N 48.756995,E 15.950870
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.weinstadt-retz.at/

e-mail:

tourismus@retz.at

Telefon:

+43 2942 2700

Megjegyzés:

Tourismusverein Retz

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-10-18 - Látogatás dátuma: 2010-10-10 - Utolsó módosítás: 2015-04-10Riegersburg barokk kastélyhoz menet "botlottunk" bele ebbe a kisvárosba,amely egyáltalán nem az Ausztriában megszokott képet mutatta. Erősen érződik a közeli cseh határ.

Retz történelmi kisváros, híres borvidék a Wardviertell központja a cseh határ (Znomjó) közelében. A települést 1295-ben alapították, a XV-XVI. században jelentős kereskedelmi központ volt, akkoriban nyerte el a főtér a mai képét. A svédek 1645-ben feldúlták, mindössze 28 háza maradt meg. A téglalap alakú óváros három csücskében is fennmaradtak a saroktoronnyal erősített városfalak. A XVIII. században Retz volt a borvidék központja, az itt termesztett szöllőkből nyert kitűnő borok eljutottak Prágába, Krakkóba, Szentpétervárra is.

A FŐTÉR téglalap alakú hatalmas tér, szebbnél szebb jellegzetes házakkal. Különleges a Sgraffito-ház, amely egy kétemeletes sarokház, homlokzata telis-tele van korabeli sgraffitó festéssel (rajzokkal), amelyek magyarázó szövegeket is tartalmaznak. Vele szemben áll a három részből, de egészet képező Verderber-ház, amely a Znaimerstrasse két sarkán lévő sarokháza közé emelt kissé a hátrébb épített kaputorony köti össze, így egy egységes megjelenést képezve.

A Főtér szobrai közül a legrégebbi a pellengér (1561), és a Mária-oszlop (1680), valamint a szentháromság-szobor (1744). A kút jellegzetessége, hogy a szüreti mulatságok idején bor folyik.

A VÁROSHÁZA épülete érdekes kialakítású.
Szabadon áll a főtér végében, lapos tetős épület, amely a régi templom épületből került megőrzésre (1300 táján épített Mária-kápolnából), mellette a várostoronyból tevődik össze. A várostorony nappali időszakban nyitva, fenn egy kis Múzeum került berendezésre, konyha, lakószoba, és megtekinthető az óraszerkezet is. A bejáratot egy automata kapu őrzi, amely 1 EURÓ bedobásával, beengedi a látogatót, majd egy csigalépcsőn lehet felmászni a torony tetején körbefutó erkélyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a főtérre és magára a városkára is, nyugaton láthatóvá váli a szép malom épülete is. A torony alsó része gótikus, ugyanúgy mint a felső szintje, de a torony sisakja már reneszánsz alkotás.

A SZÉLMALOM.
A város szélén egy ösvényen közelíthető meg, amely egy kis dombon áll (a toronyból jól látható), Retz egyik jelképe lett, 1772-ben épült, működőképes malom.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *