Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5089Strechau várkastély

Kategória Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 8903 Rottenmann, Burgfried, Burgfried 13
GPS koordináta N 47.528955,E 14.315539 - nem pontos!
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://www.burg-strechau.at/

e-mail:

shop@burg-strechau.at

Telefon:

Megjegyzés:

Tel.: Dr. Wolfgang Boesch +43 0676 7255481

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-10-25 - Látogatás dátuma: 2010-10-25 - Utolsó módosítás: 2015-05-31A várkastély nagy kerülővel kötelíthető meg, az autópályáról jól ki van táblázva a felvezető út.
(Mink még abban az időszakban jártunk a várkastélyban, amikor még csak korlátozottan, hetente egy napon volt látogatható, és a család egyik tagja mutatta be a kastély egy részét.), ahogy most az Interneten keresgéltem, találtam rá a várkastély WEB lapjára, és ebből derül ki, hogy 2006-tól megnyitották a nyilvánosság számára, azaz látogatható.

Rottenmann Paltental város felett (Stájer-tartományban) helyezkedik el, egy sziklaszirten csücsülve Strechau várkastélya. Első okleveles említése 1074 (alpenslawisch strechow = tető, szállás, menedék), az első erődítmény valószínűleg csupán egy toronyból állt. A részben román, részben gótikus erődítmény, a 16. század közepén vette fel a reneszánsz kastély stílusát.
Az olaszos udvar és a mennyezeti festmény (1579) a protestáns ima lenyűgöző bizonyítéka. Az ellenreformáció során az Admont apátság (1629) megszerezte a várat, vagyonát és jogait, ekkor épültek az istállók és az irodaház.

Admont Stary igazgató, János főherceg barátja, átalakította a várat, létrehozott benne saját és reprezentatív célokra épületrészeket. A várkastélyban több alkalommal találkozott János főherceg és későbbi felesége Anna Plochl a (1820-29), ahol az esküvőjüket szerették volna megtartani, de ehhez nem kapták meg előzetesen az engedélyt a császári bátyjától (II. Ferenc, Bécs). Ebben az időben hozták létre a kastély kertjét is a felsővárban.

1848-ban a kastély közigazgatási szerepét felfüggesztették, állapota közel 50 évig folyamatosan romlott, míg 1892-ben Dr. Julius Hofmann bécsi gyáros vásárolta meg. 1909-ben tovább adta Dr. Adolf Boesch-nek. Fia, Adolf Egon Boesch az infláció (1909-1926) miatt elvesztette az ingatlant. A bécsi Terézia-féle Akadémia vette meg az ingatlant, a várkastélyt gyakorlatilag 1938-ig nem használták. Ezt követően a NAPOLA iskola került az épületbe, benne gyermek szanatóriumot üzemeltettek. 1955 után állami felügyelet alá került és mint lábadozó otthont használtak mígnem az épület üzemképtelen állapotába került.

1979-ben a Terézia-féle Akadémia értékesítése a lepusztult a szinte teljesen üres kastélyt. Előbb a tervek szerint egy amerikai szállodalánc vásárolta volna meg, de végül az egykori tulajdonos unokája Harald Boesch megvásárolta a várkastélyt.
Nagyon sok pénzbe és energiába került a családnak, hogy helyreállítsák. A helyreállítás azóta is folyamatos, nyitott kastélyként kulturális rendezvények helyszíne is lett.

1999-ben a várkastély üzemeltetésére a család létrehozta a Boesch (magán) Alapítványt és 2006 óta látogathatóvá tették, a gyűjteményt bővítették egy veterán autó bemutatóval is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *