Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3959Greillenstein kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3592 Röchrenbach, Greillenstein 7
GPS koordináta
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.greillenstein.at/

e-mail:

schloss@greillenstein.at

Telefon:

+43 (0) 2989/80800

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-10-26 - Látogatás dátuma: 2010-10-23 - Utolsó módosítás: 2015-04-06(Az alábbi vezetéshez készült szöveg a kastély anyagából készült.)

A Greillenstein kastély Röchrenbach település közelében található, jól kiemelkedik jellegzetes magas tornya. A kastély elődjét (erődítményt) a 12.században említik először dokumentumokban. Akkoriban a névadó Greill család tulajdonában volt.
A középkori vár 1534-ben került a protestáns Kufstein grófok birtokába (gróf János Lőrinc Kufstein). A kastély máig a Kufstein család tulajdonában van.
A mai kastély elődjét 1570-1590 között építették, egy olasz mester műve (neve sajnos nem ismert), a torony 1588-ban épült, akkor magas sisakja volt, amit az omlásveszély miatt a múlt században lebontottak. 1600 óta van mai formájában a kastély.

A négyszárnyas épületet árok veszi körül (ma nincs benne már víz), udvara három oldalon árkádos, emeletes. A főhomlokzat közepén helyezkedik el a négy fiatornyos, érdekes fedésű (tetején kilátóterasz) kaputorony. A torony előtt a kastélyparkban, 1690-ben állított díszkút medencéjében még ma is víz van, Pegazus szobrát ólomból öntötték. Az épület előtti kőbalusztrádot a hatalmas vázákkal és a két hatalmas méretű kőoroszlánt, továbbá a két obeliszket J.B. Fischer von Eriach tervezte.
A toronyban található a várkápolna, művészi főoltárral és szószékkel a XVII. sz. elejéről. A kastély termei közül a könyvtár és az ítélőszék szobái (benne a tartományi múzeum büntetőjogi gyűjteménye) figyelemre méltóak. Helyenként még XVI.sz.-i stukkókat, ajtókereteket, kályhákat, és 1590-ben készült festett famennyezetet láthatunk.
Különleges és nagy értékű a 11 képből álló, 1626-ban keletkezett festménysorozat, melyen Hans Ludwig von Fustein grófnak a török portára vezető hajóútját ábrázolták, ezek a „Török teremben” vannak elhelyezve.
A Kufsteiniek kriptája Röchrenbachban található (XVIII. sz.-i síremlékek).

Nyitva tartás április 1 – október 31, naponta 9:30 – 17:00 óra között, július-augusztusban 18 óráig.
Vezetett túrák a nyitva tartás idejében lehetséges, Időtartam: 90 perc.

A kastély látogatás két részből áll (A vezetéshez segéd szöveges lapok: angol, francia, olasz, spanyol, cseh és magyar.nyelven).

Állandó és ideiglenes kiállítások (vezetés nélkül is)

  • Reneszánsz fürdő, a fürdőrendszer Ausztriában egyedülálló és a kastély építésének idejéből 1570-ben hozták létre.Az udvarról nyíló zárka, amely a kastély elődjeként létrejött régi vár maradványa.Sárkány és a törpék, a kastély belső udvarán egy sárkány vizköpő van, amely a kastélytól 400 méterre lévő szökőkútból nyerte a vizet, a vízlépcső mentén homokkőből készült szobrok voltak, melyeket megrongáltak, és ezekből csupán 9 törpét sikerült restaurálni, ezek a földszinten létrehozott állandó kiállításban tekinthetők meg.Állandó kiállítások az emeleten: A büntetőjog története, Grillparzer író családhoz fűződő rokoni kapcsolatok, Katonai (családi) egyenruhák, Diplomáciai kapcsolatok a Habsburg császárok és az Ozmán Birodalom között, a tötök háború idejéből (1528-1720).Vezetett túra a vár szobáinak, termeinek bemutatása.
  • Levéltár, maga a terem nem a legszebb a kastélyban, de kultúrtörténeti jelentősége nagy. A kastély megvásárlásától (1400) tartalmaz dokumentumokat. 1848-ig Alsó-Ausztriában nem volt megyeispán, az egyes falvak és helységek a kastélyok tulajdonosainak voltak alárendelve. A földesurak látták el a legtöbb hivatalt, sőt bíráskodást is, a Greillensteini földbirtok 14 helységből állt. Ebből az időből származó iratok mind megmaradtak, ezt tartalmazza a Levéltár.Tárgyalóterem, itt lehet látni az ítélőszéket, ahol a vádlottak ültek, még a kéz és láb bilincsek is fennmaradtak, valamint az a kereszt, ami előtt esküt kellett tenni.1634-ig Greillenstein urának csupán alsó ítélkezőjoga volt, 1634-ben II. Ferdinánd császártól a legfőbb bírói jogot is megkapta, amit vérbíróságnak neveztek.Kápolna, az előtérben gyönyörű reneszánsz stukkót csodálhatunk meg. A kápolna ajtajain 1604-es évszám olvasható, a Kufstein és Puechhaim család címereit láthatjuk. A Puechhaimok Horn urai voltak, protestánsok, mint Alsó-Ausztriában a legtöbb földesúr. A kápolna eredetileg protestáns volt, később lett katolikus. Az oltár és a szószék az osztrák reneszánsz gyönyörű darabjai, a művészettörténészek sokra becsülik. A család az 1700-as években tért rá a katolikus hitre. A kápolna a toronyban, a bejárat felett helyezkedik el.Nagy könyvtár, a könyvek a múlt századból valók, nagyjából 7000-8000 kötetből áll.A teremben lévő kályha a 17.századból, az ülőgarnitúra 1620-ból származik.Régi könyvtár, A legértékesebb a kastélyban lévő régiségek közül a famennyezet, melyen kétszer is szerepel az 1590-es évszám. A mennyezet 25 négyzetre van felosztva, melyek mindegyikén tájképek és mitológiai jelenetek láthatók. Középen Európa a bika általi elrablását bemutató kép látható.A restaurálás során megtartották az eredeti állapotot, csupán tisztításra és fixálásra kerül, tehát az eredeti színek láthatók.
    Nagyterem, a 200 négyzetméteres reneszánsz dísztermet főleg ünnepségekre, és bankettekre asználták. A boltív a reneszánsz stukkóval 400 éves. A kiállító-szekrényekben a család archívumából való tárgyak láthatók.Török terem, nevét a nagy méretű olajfestményekről kapta. Eredeti szép reneszánsz mennyezetét a Laxemburgi kastélyban (Bécs alatt) állították ki. Az itt látható mennyezet egy St.Pöltenmelletti Kufstein kastélyból került ide 1958-ban.Az utolsó terem, néhány családfát láthatunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *