Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3426Gerliczy (korház) Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 6272 Deszk, Alkotmány u. 36.
GPS koordináta N 46.217243,E 20.236602
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.deszkikorhaz.hu

e-mail:

info@deszkikorhaz.hu

Telefon:

Tel: 62 / 571-511

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-06 - Látogatás dátuma: 2008-01-06 - Utolsó módosítás: 2008-01-06Gerliczy egyik legősibb birtokos család. A deszki területen 1804-ben vásárolták meg a klárafalvi és deszki határt a kincstártól.
A kórház egy részének otthont adó kastélyt (főépület) Gerliczy Ferenc 1884-ben építette eklektikus stílusban, a nőül vett báró Fejérváry Gizella hozományából, Arleth Ferenc tervei alapján. Gerliczy 1911-től országgyűlési képviselő volt. A kastély belső falait magyar festők művei díszítették.

1928-ben a Gerliczy uradalmat eladták és felparcellázták. 1929-ben a kastély épületében a Népjóléti Minisztérium gyermekszanatóriumot alakított ki tuberkulózisban szenvedő gyermekek számára. Az új funkcióhoz emelet ráépítéssel bővítették a kastélyt 1942-ben. A II. világháború során az intézet jelentősen megrongálódott. Az épület épségben maradt részét gyermekotthonnak rendezték be, ahol zsidó gyermekeknek biztosítottak menedéket.
Mára már a sokszoros átépítésnek köszönhetően átformálódott az épület, ez legjobban az épület belsőben tapasztalható, amely már korház jellegűvé változott.

Az államosítás után, 1948-ban a szanatóriumot az Egészségügyi Minisztérium Csonttbc Gyógyintézetté szervezte át. 1969-ben a Csongrád Megyei Tanács a csonttbc-s gyógyintézetet tüdőgyógyintézetté nyilvánította.
1972-től csongrád megye kiemelt tüdőgondozó szanatóriuma működött az épületben.

1995-ben az intézmény felvette a Csongrád Megyei Önkormányzat Mellkasi Betegségek Szakkórháza nevet. 1989-tól Prof. Dr. Kraszkó Pál vezetésével itt kapott helyet a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszéke.
Az Intézmény eddigi igazgatóinak, a főbejárat mellett a belső folyóson, emléktáblán emléznek meg.

A kórház területét hét hektáros gyönyörű park övezi, amelynek alapjai még a Gerliczy család idején lettek letéve. A parkban egyedi és védett kocsányos tölgyek, díszítőszobrok (Varga Imre, Vass Károly és Kovács Ferenc alkotásai), valamint szépen kialakított tó nyújt pazar látványt a sétáló látogatónak, és nyújt pihenési lehetőséget a betegeknek.

Az épület állaga, köszönhetően a tulajdonosnak és a használónak, jó állapotban van, kívül-belül a rend és a tisztaság jellemző. A park rendezett, a tél ellenére a park útjai járhatók. A parkban egységes képet mutató lámpatestek és padok kerültek elhelyezésre. Az épület szomszédságában álló templomhoz közvetlen átjárót biztosítottak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *