Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3824Esterházy Kastély - Városi Könyvtár és Művelődési Ház

Kategória Kastély , Könyvtár

Kép album megtekintése

Cím 8460 Devecser, Petőfi tér 5.
GPS koordináta N 47.106165,E 17.437985
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.vkdevecser.hu/

e-mail:

konyvtar@vkdevecser.hu

Telefon:

88/514-620

Megjegyzés:

Nyitvatartás: hétfőtől-szombatig

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-09-06 - Utolsó módosítás: 2015-05-06A település neve személynévi eredetű. Az írott forrásokban először 1502-ben említett Devecseri Csoron András a mohácsi vész körüli években kastélyt építtetett Devecserben, ennek a kastélynak részleteit sikerült megtalálni az Esterházyak épületének falaiban. Ekkor a belső udvar körül tornyos, bástyás falak védték és a Torna patakból táplált vizesárok vette körül.

A középkor és a korai újkor ezt az épületformát, az árokkal, tornyos falakkal körülvett, megerősített nemesi lakóhelyet nevezte kastélynak. Manapság inkább a Jókai Mórtól származó várkastély névvel illetik. Csoron András a kastélyban hunyt el 1551-ben, vagyonát egyetlen, János nevű fia örökölte. A devecseri kastély már Csoron András életében a végvárak közé tartozott. Fia, Csoron János már nem Devecserben élt. Birtokait két leánya örökölte. Devecser Margit nevű lányáé és annak férjéé Nádasdy Kristófé lett. 1626-ban Esterházy Miklós szerezte meg a birtokot, de hamarosan zálogba adta. A család csak 1650-ben váltotta vissza. A kastély ekkor Esterházy Ferenc birtokába került. Az ő utódai birtokolták a 20. század közepéig.

www.tothgeza.hu

A kastély a Rákóczi-szabadságharc éveiben csekély szerepet játszott. 1704-ben Károlyi Sándor, 1705-től 1709-ig Esterházy Antal kuruc generális egyik székhelye volt. Az épületről 1718 körül még azt írták, hogy elegáns, a század közepére azonban nagyon is elhanyagolt állapotba került, uradalmi magtárnak használták. Az 1760-as évekig abban a formában állt, ahogyan 1526 körül megépítették. A 17. század végén vagy a 18. század első felében valamilyen, ismeretlen indokú átépítés történt. Az átépítés inkább csak a főépületre vonatkozott, a kastély külső falait, tornyait és bástyáit éppen az 1760-as években kezdték bontani. A jelenlegi plébániatemplom 1761-1762-ben történt építése alkalmával a kitermelt földet a vizesárok betöltésére használták fel. A külső falakat olyan mértékben bontották meg akkor, hogy 1766-ban egy szakaszon új kerítés falazását rendelték el. Ugyanekkor a falakon belül már állt a mai melléképületek egy része, amelyekben az uradalmat irányító tisztségviselők laktak.

A második világháború utáni években, amikor a kastély teljes berendezése eltűnt, az épületek egy ideig üresen álltak, majd újra a járási hivatalok költöztek be. Azoknak az Ajkára való átkerülését követően az első elképzelés szerinti megyei továbbképző központ nem valósult meg. Új meggondolások alapján szociális otthon létesítését határozták el az illetékesek. A tervezés során bebizonyosodott, hogy sem a főépület sem a melléképületek erre nem alkalmasak, így a műemléki hatóság akkori vezetőinek hozzájárulásával az udvar északkeleti sarkába új épületet emeltek, lebontva a kápolnát és az ahhoz vezető átjárót. Így elvágta a kastélyt parkjától, amellyel pedig eredetileg egységet alkotott.

A devecseri Eszterházy kastély főépületében kapott helyet a könyvtár. A növekvő olvasói igények és a könyvtár folyamatosan bővülő állománya miatt szükségessé vált egy nagyobb helyiség felkutatása. Az addig üresen álló várkastélyra esett a választás. A műemléki értékek feltárása és az épület felújítását követően a „Kastélykönyvtár” átadására 1986. szeptember 12-én került sor. Mind a mai napig ebben az épületben kap helyet a könyvtár, melyre méltán büszke a város vezetősége, a könyvtár dolgozói és Devecser lakossága.

A feltárásokat követően, átalakításokra és helyreállításokra is sor került, így az első emeleten a két kőből faragott reneszánsz ajtókeret, így került vissza eredeti helyére (ma olvasóterem) az egyik szépen faragott kandalló. Egy töredékeiből összerakott ablakkeretet is sikerült bemutatni az egyik terem falába beépítve. Említésre méltók még a pince hatalmas dongaboltozatú terei és a volt kastély kápolna bejárati kőből készült (1526-ból származó) ajtókerete is.

A város lakói azért is örülnek az itt elhelyezett könyvtárnak, mert a kastély évszázadokon keresztül számukra rejtélyes és idegen világ volt, ahova csak nagyon keveseknek volt módjuk belépni. Most mindenkinek, a hét hat napján nyitva áll.

Egy kis adatsor, 2008. évi statisztikai adatok alapján:
Állomány központi könyvtár és ellátórendszer: 258.917 db, ebből:
a központi könyvtár állomány nagysága: 66.918 db
- könyv, bekötött folyóirat: 250.657 db
- video: 5.589 db
- hangzó anyag: 4.412 db
- elektronikus dok.: 559 db
- diafilm, mikrofilm, plakát: 2.131 db

Devecseri Városi Könyvtár (központi könyvtár):
Beiratkozott olvasók száma: 1.107 fő.
Látogatók száma: 22.060 fő.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *