Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2446Tájház

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Zengővárkony
GPS koordináta N 46.172453,E 18.430591
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://zengovarkony.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-06-06 - Látogatás dátuma: 2011-06-04 - Utolsó módosítás: 2011-06-06Bemutató Facebook albumom itt látható


Forrás: http://www.vendegvaro.hu/zengovarkony

A településen máig éltetik a népi hagyományokat. Különleges látványosság a zengővárkonyi hímestojás-gyűjtemény, valamint a szalmatárgyakat bemutató kiállítás. Nevezetes természeti értéke a környéknek a szelídgesztenyés.Zengővárkonyt - a pécsváradi alapítólevél szerint - Szent István, az államalapító adományozta a pécsváradi bencés monostornak. Az Árpádok alatt villa Varkun, Warkun majd Varkony néven írják le. A települést...

A településen máig éltetik a népi hagyományokat. Különleges látványosság a zengővárkonyi hímestojás-gyűjtemény, valamint a szalmatárgyakat bemutató kiállítás. Nevezetes természeti értéke a környéknek a szelídgesztenyés.

Zengővárkonyt - a pécsváradi alapítólevél szerint - Szent István, az államalapító adományozta a pécsváradi bencés monostornak. Az Árpádok alatt villa Varkun, Warkun majd Varkony néven írják le.

A települést a debreceni kollégium könyvtárában őrzött dokumentum görög eredetűnek mondja, melyet a török elől menekülő görögök népesítettek be. Egy Basilius nevű görög remete nevét viseli a falu fölött fakadó jóízű Balázs-forrás. A Tótok Szőleje határrész pedig Morvaországból idemenekült husziták emlékét őrzi.

A Zengő-vidék magyarsága megőrizte ősi kultúráját és házassági kapcsolatait a Tolna megyei Sárközzel és Dél-Baranyával. Különösen a női viselet színpompás: a fiatal leányok pártája, a színes pántlikákkal, gyöngyökkel díszített "tornyos bársony" vagy a fiatalasszonyok főkötője, a flitterrel, islanggal díszített ternószoknya, rajta a más mintájú kötény. A népi hagyományokat élteti ma is a Zengővárkonyi Hagyományőrző Népiegyüttes.

Régen leginkább a gesztenyeszüret idején találkoztak a sárközi és az itteni református fiatalok. Ezt a hagyományt eleveníti fel a páros években tartott Leányvásár, páratlan években pedig a Gesztenyeszüret a Zengő alján című program.

Zengővárkony kincseit először lelkipásztora, Fülep Lajos (1885-1970) művészetfilozófus tárta az 1930-as években a magyar közvélemény elé. Fülep 1929-1949 között volt a falu református papja.

A szelídgesztenyés erdőben, a Pécsváradra vezető úthoz közel nyugszik, végső akarata szerint, Rockenbauer Pál, a Másfél millió lépés Magyarországon című honismereti tv-filmsorozat készítője.

Dombay János őskori ásatásai itt hozták felszínre a "Zengővárkonyi Madonna" agyagszobrocskáját, amely a pécsi múzeumban látható.

Zengővárkony a 6-os számú főút közelében fekszik, Bonyhád és Pécs között.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *