Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3961Pálffy kastély - Marchegg

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2293 Marchegg, Im Schloss
GPS koordináta N 48.281508,E 16.906760
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.burgen-austria.com/archive.php?id=479

e-mail:

gemeinde@marchegg.at

Telefon:

+43(2285)710071

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-07-25 - Látogatás dátuma: 2011-08-14 - Utolsó módosítás: 2015-04-06Egy cseh kastélyt megtekintve, hazafelé Marchegg felé vettük az irányt, mivel amikor egy hete ott jártunk, akkor nem tudtam a kastély parkról képet készíteni, mert éppen egy céges rendezvényt tartottak, most sikerrel jártam, üres volt a park.
Kiegészítettem a képalbumot. Legutóbb egy halom gólya repkedett a levegőben, és mindenfelé gólya-fészkeket láttunk, felszálló és landoló gólyákkal. Most (2011.augusztus 14) egyetlen gólya volt csak az egyik fészekben, a többiek elköltöztek, szegényke egyedül búslakodott a fészekben.

Marchegg hivatalosan Alsó-Ausztria négy nagy része közül a Weinviertelhez (Borvidék) tartozik. A város a Morva (németül: March) folyó mentén, mely Ausztriát egykor a történelmi Magyarországtól, ma Szlovákiától választja el, így a Morva-mező keleti szélén található.

A várat az Alsó-Ausztriát akkor birtokló II. Ottokár cseh király hozta létre 1268-ban Magyarország elleni védőbástyaként. IV. Béla és V. István királyok vezetésével Marchegg vidékén több ízben ütközetre került sor magyarok és csehek (Ottokár) között. Hunyadi Mátyás alatt a város a magyarok kezébe került.

A várkastélyt észak-keletre a várostól, 1629-ben kezdte építeni Pálffy Pál, aki császári pénztárosa és elnöke volt a Magyar udvari kamarának, amely 1621-ben került a birtokába.
Eredetileg a reneszánsz kastély négy szárnya egy belső udvarral épült 1634 - 1648 között, a négy szárny három oldalát árok, a negyedik oldalát a Morva (March) folyó határolta.
1703-ban pedig Ebeczky István kuruc vezér a város védelmére emelt sáncokat elfoglalta, de a várat nem tudta bevenni.
A várkastélyt a török háborúkat követően, 1733 után gróf Pálffy Miklós, barokk stílusba átalakíttatta vidéki vadászkastéllyá és elegáns parkkal vette körül, amely (300 évek keresztül) 1947-ben halt meg a család utolsó tulajdonosa, Pálffy László

1918-ban a bársonyos forradalom után, VI. Pálffy Miklós elvesztette a Malacky bírtokát és Marchegg-be költözött. A kastélyban volt ferences főiskola, majd a II. világháború alatt Gestapo börtön, a háborút követően a szovjet hadsereg használta laktanyaként.
1957-ben a város Marchegg segítségével Alsó-Ausztria tulajdonába került, majd kórház volt a kastélyban, de itt kapott helyet a tartományi vadászati múzeum is.
Mivel a kastélyban lévő vadászati múzeumi anyagot 2000-ben, az Ausztria Nemzeti Múzeumba szállították, így a kastélyban lévő múzeum bezárásra került. Azóta csak elszigetelt kiállításokat rendez a város Marchegg, mint például 2010-ben "a király Ottokár és herceg Pálffy."

Következő információt is találtam: a PALTOU R projekt a Szlovák Köztársaság és Ausztria közötti együttműködésre jött létre, amely a 2007-2013 időszakra szól és társ-finanszírozott az ERFA-ból. A projekt partnerei - a szlovák Malacky és az ausztriai Marchegg. A projekt célja, hogy az Alsó hegyháti és Alsó-ausztriai úgynevezett Pálffy turizmust segítse elő.

Mi az aktuális állapot, ezt egy személyes látogatással lehetett kideríteni.
Időszaki (áprilistól októberig) kiállításnak ad helyszínt a már helyreállított emeleti részen, ahol II.Ottókár királyról és a Pálffy családról mutatnak be anyagot (java részt fotók, tablók). A földszinti rész még nem látogatható, lepusztult állapotban van, feltárása folyamatban. A kastély belsőből néhány bútor kivételével semmi nem maradt meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *