Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3022Lónyay - (Zichy) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Oroszvár, Resovce, Balkanska 33.
GPS koordináta N 48.052339,E 17.150937
Régiół Dél-Nyugat
Megye

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-08-08 - Látogatás dátuma: 2011-08-06 - Utolsó módosítás: 2015-02-092012. augusztus 7. - 14:20 - http://www.parameter.sk/rovat/belfold/2012/08/07/rendezettnek-tartja-az-oroszvari-kastely-tulajdonviszonyait-szlovak
Rendezettnek tartja az oroszvári kastély tulajdonviszonyait a szlovák kormányhivatal, amely "a bíróság jogerős döntése alapján az említett ingatlan tulajdonosa" - mondta az MTI pozsonyi irodájának Beatrice Hudáková kormányszóvivő kedden.
A kormányszóvivő válaszában arra reagált, hogy a Magyar Bencés Kongregáció hétfőn jelezte: az Európai Unió fórumaihoz fordul az ingatlanra vonatkozó örökösödési jogának érvényesítése miatt.

"A közel 13 és fél hektáros telek, illetve az azon található kastély, cselédház és víztorony tulajdonosa - mint azt már a bíróság jogerős döntése is igazolta - a szlovák kormányhivatal. Az említett ingatlanok a vonatkozó tulajdoni lapon is szerepelnek, ami annyit jelent, hogy azok az állam tulajdonában, a kormányhivatal kezelésében állnak" - közölte később az oroszvári kastély ügye kapcsán a kormányhivatal sajtóosztálya.


Előzmények
A Csehszlovákia által jogtalanul elkobzott magyar egyházi tulajdon visszaszerzésére (restitúciójára) a jogos örökös (Pannonhalmi Apátság) 2003-ban a jogutód államban, Szlovákiában pert indított.

Forrás: http://hu.wikipedia.rg/wiki/Lónyay_Elemér
Kastélyát 1841 és 1844 között gróf Zichy Emánuel építtette. 1872-ben Hugo Henckel vásárolta meg. 1876-ban a település alsó része leégett. 1906-ban a kastélyt gróf Lónyay Elemér vásárolta meg.

Neve arra utal, hogy Árpád-kori várát orosz határőrnépek védték, melyeket Taksony fejedelem telepített ide.
A település területén a bronzkorban a wieselburgi kultúra települése állt. Területén a római korban egy Gerulata nevű település állt. E vidéket a honfoglalás után orosz határőrnépek védték, melyeket Taksony fejedelem telepített ide, valószínűleg egykori várát is ő építtette 947 és 970 között. A várnak már nyoma sincs, mivel 1271-ben Ottokár cseh király leromboltatta. A 14. században bukkan fel német neve először "Kerselburch" alakban. 1410-ban "Orozwar" néven említik. A 16. században a török elöl menekülő horvátok telepedtek le itt, majd németek és magyarok érkeztek. 1646-ban Zichy István birtoka lett.

1910-ben 1802, többségben német lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. Trianon után is Magyarország része maradt. A település 1947-ben a párizsi békeszerződés értelmében került az akkori Csehszlovákiához, addig Moson vármegye Rajkai járásához tartozott. A II. világháború után itt nyitották meg Csehszlovákia első magyar tanítási nyelvű alapiskoláját, amely a hatvanas években beolvadt a helyi szlovák iskolába. Ezt követően az oroszvári magyar gyerekek a pozsony-belvárosi Duna utcai iskolában tanultak, de a kilencvenes évek kezdetétől már nem jár oroszvári gyerek magyar iskolába.

Forrás: http://hu.wikipedia.rg/wiki/Lónyay_Elemér
Oroszvár 1947-ig Magyarországhoz tartozott. Az 1920-as trianoni határ az Oroszvár és Pozsonyligetfalu közötti Köpcsény kataszteri területén húzódott. Oroszvárt az 1947-es párizsi békeszerződésben Csehszlovákiához csatolták. 1947-ben a csehszlovák állam egy, a Beneš-dekrétumok alapján elfogadott törvényre hivatkozva kobozta el a „magyar nemzetiségű belga királyi hercegnő” ingatlanjait. Valószínű, hogy a csehszlovák hatóságok az elkobozhatóság érdekében minősítették a belga királyi család tagját magyar (azaz ellenséges) nemzetiségűnek. De mivel Oroszvárnak 1947-es Csehszlovákiához csatolásakor az örökhagyó tulajdonosok, a hercegi pár már nem élt, ekkorra az ingatlanok tulajdonosa már a jogos örökös, a Pannonhalmi Főapátság volt. A Csehszlovákia által jogtalanul elkobzott magyar egyházi tulajdon visszaszerzésére (restitúciójára) a jogos örökös 2003-ban a jogutód államban, Szlovákiában pert indított.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *