Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2766

Érsekkert

Kategória Arborétum , Palota

Kép album megtekintése

Cím 3300 Eger, Érsekkert
GPS koordináta N 47.895499,E 20.378395
Régió Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet

http://eger.varosom.hu/portal/latnivalo/4262/Ersekkert

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-08-27 - Látogatás dátuma: 2011-08-27 - Utolsó módosítás: 2015-07-17Az Érsekkert (vagy 1990 előtti hivatalos nevén Népkert) Eger központi parkja.

Területén már a 13. században érseki vadászterület volt. A természetes erdőt Eszterházy érsek keríttette el, a park északi és nyugati oldalán még megvannak a díszes kapuk. Keletről az Eger-patak határolja. Sokáig érseki magánterület volt, csupán 1919-ben nyitották meg, tanácshatalmi nyomásra. A park kb. 12 hektáros.

Látnivalók
- A patakparti Táncsics Mihály sétány
- Sportkomplexum (stadion, fedett sportpálya)
- Szökőkút a park központjában (a helyen szovjet hősi emlékmű állt 1990-ig, a kutat 2000-ben adták át)
- Mesterséges tó 18. századi kőhíddal
- AgóraAgria egy jelenleg tervezési fázisban lévő kulturális központ. A sportkomplexum és a Hadnagy út közötti területen fog állni
- Az egri strandnak is van bejárata a parkból: a patakon átívelő híd.

Az egri Érsekkert a Klapka György és a Hadnagy utcák határolta területen fekszik. Az 1990 előtt még Népkertnek nevezett parkot keleti oldalán folyik hangulatos, árnyas medrében az Eger patak.

A megközelítőleg 12 hektáros központi zöld terület a XIII. században még vadászterületként funkcionált, majd Erdődy Gábor egri püspök keze alatt, 1730-35 között elkezdődött díszkerti kialakításának munkálatai.

Eszterházy Károly később elkerítette a területet, és tovább csiszolgatta a park arculatát. Kerítésének maradványai, a Fazola Henrik által készített díszes kovácsoltvas kapuk ma is láthatók a park északi és nyugati oldalon.

A kertet 1919-ben nyitották meg a polgárok számára. Ma park délnyugati részén található a Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok, amely központi sportkomplexumként működik Eger központjában.

A kert középpontjában álló szökőkút korabeli fényképek alapján készült másolat, mely Fehér László építész tervei alapján Kiss Sándor kőfaragó mester kezei között készült.
Szintén a park belsejében található egy XVIII. században kialakított mesterséges tavacska fekszik, melyen kedves kis kőhíd ível át, növelve az Érsekkert amúgy is romantikus hangulatát.

Továbbá a kert területén, annak keleti oldalán található a strandfürdő, melynek bejáratát egy, az Eger-patakon átvezető híd jelzi. Bejutva, a strand területén is felfedezhetjük a liget hatását, több helyen is jellegzetes, olykor monumentális méretű fehéres kérgű platánfák nyúlnak az égig.

Az Érsekkert északi részén áll a koncertek, kulturális rendezvények helyszínül szolgáló pavilon, ami az egriek népszerű szórakozóhelye.

A francia parképítészet hagyományait őrző Érsekkert ligetes-fás zöld területével kiválóan pihenőhely mindenki számára, akár csak pihenni, akár szórakozni vágyik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *