Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3273Rappotenstein vár

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 3911 Rappotenstein, Burg Rappottenstein 85.
GPS koordináta N 48.512255,E 15.087791
Régiół Közép-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.burg-rappottenstein.at

e-mail:

office@atf.at , burg@atf.at

Telefon:

+43 (0) 2828 8250

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-24 - Látogatás dátuma: 2011-09-14 - Utolsó módosítás: 2011-09-25Saját tapasztalat:
Vezetéshez magyar nyelvű szöveget lehet kérni. A parkolótól pár perces séta a vár bejáratig. Figyelem WC csak a váron kívül a vendéglőben van! Vvezetések német nyelven óránként indulnak.

A Rappottenstein kastély a kezdetektől fogva nagy jelentőséggel bír. Egyrészt, ez volt a hatalmas Kuenringerbesitzes közepén, a viharos időkben stabilitást biztosított, másrészt pedig dél felől északra vezető kereskedelmi utat védte, amely a Kamp folyócska mentén húzódott.
Rappottenstein vár az egyik legerősebb a vár-láncolatban, feladata volt, hogy megvédje az ország elleni cseh inváziótól így biztosítva a Babenbergermark védelmet.

A várat 1157 körül alapította Rapoto von Kuenring, innen a vár neve is. A vár tulajdonosai az idők során többször cserélődött. 1664 óta, napjainkban is az Abensperg und Traun grófi család birtokában van. Rappottenstein egy erődítmény, amely a román, gótikus és reneszánsz korszakot egyaránt képviseli.
A déli része masszív fenyegető fal tömege ablaktalan, a meredek gránit sziklákra épült, így az eredeti erődítmény köszönti a látogatókat, mielőtt belépnek a várva.

A falak tompa szögben illeszkednek egymáshoz. Az északi fő torony a szikla legmagasabb pontján őrzi a környéket.
A vár legrégebbi része sziklára épült - ez a középkori vár főépülete. A falból kiemelkedő gyámkövekre védelmi állásokat erősítettek, ezeket fából készítették. Innen könnyen lehetett elhárítani az ellenséges (felkúszó) támadásokat. Két erkélyt látunk a falon, ezek WC-ként működtek. A bejáratnál látható tornyok és a külső falak itt az első udvarban a reneszánsz korban épültek. Az egykori sörfőzde, melyet 1548-ban alapítottak, szintén a reneszánsz időszakhoz tartozik. Itt a vár lakóinak szükségletére főzték a sört.

A vár védelmi rendszere, amely az öt udvarból és nyolc toronyból állt, olyan jó volt, hogy egyetlen ellenség sem volt képes a várat elfoglalni. 1597-ben felkelő parasztok foglalták el a várat. A 30 éves háborúban 1616-ban a katolikus csapatok, 1645-ben pedig a svédek ellen kellett kitartania a várnak.

A gazdasági épületekben lovakat tartottak (50 ló elhelyezésére volt lehetőség), ezenkívül gabonát és takarmánykészleteket tároltak. Az előudvarban említésre méltó az épületek fazsindelyezése, melyeket kb. 40 évenként fel kell újítani. Napjainkban is a hagyományokat követve lucfenyőből készül a zsindely. A jővőben vörösfenyőből fogják készíteni a fazsindelyt, ezzel növelve az élettartamukat.

Régebben nagy problémát jelentett a vár vízzel való ellátása. Itt az esővizet fa ereszcsatornákkal gyűjtötték és ciszternákban tárolták. A középkori emberek rendkívüli módon takarékoskodtak a vízzel, különösen a mosásnál. A belső várba vezető kapunál, fagörgőket láthatunk, ezek egykori felvonóhíd maradványai.

A belső udvart 1601-ben építették reneszánsz árkádokkal és fali festményekkel díszítették. Egy felirat az északi oldalon tanúsítja, hogy a felső rész 1574-ben épült. Érdemes megfigyelni, hogy az udvar talaja a sziklából lett kivésve. A vár főépülete a sziklára lett építve, az előudvarokkal együtt mintha egy csigaház spirálját képeznék. Az elő-udvarok védik a főépületet.
Az apródok bordás keresztboltozatos terme a konyha mellett található. A konyha füstje néha ebbe a terembe húzódott, ezért láthatunk a falon fekete elszíneződést.

Étkező és Lovagterem
Ezt korábban a konyhából a felfelé áramló meleggel fűtötték. Manapság a 18. században épített cserépkályha biztosítja a meleget ünnepségek alkalmával. 1956-ban került feltárásra a falakat borító freskó.

Ivószoba
A falakon látható hatalmas freskók a 16. században készültek, egy csatát ábrázol egy fantáziavár előtt, valamint egy várost városfallal. A kis ablak alatt egy játék tárul a szemünk elé: 2 férfi nykukban kötéllel összekötve, egymás ellen húznak erejük felmérésére. A gótikus boltozat zárókövét címer díszíti.

Kápolna
A kápolna 1378-ban az eredeti Déli-toronyban egy ötszögletű alapra lett építve. A gót szárnyasoltáron középen a vár két védőszentjét láthatjuk: Szent Györgyöt és Szent Pongrácot, továbbá a bal szárnyon Szent Vitust, a jobb szárnyon Szent Sebestyént. A négy konzolkő, melyeket a bordás boltozatban láthatunk, az evangélisták négy szimbolumát ábrázolja: Mátyás-az ember, Márk-az oroszlán, Lukács-a bika, János-a sas. Az oltár fölött lévő ablaknál jól látható, hogy a fal 3 méter szélességű. A karzat alatt megbújó alacsony ajtó a várúr és családja számára volt fenntartva, az ajtó mögött egy keskeny csigalépcső vezet fel a karzatra.

Fegyverszoba
A vár legrégebbi részéhez tartozik. Korábban ez a szoba lakó- és tartózkodó teremként szolgált.
A páncél amit a sarokban láthatunk egy ünnepi páncélruha a 16. századból (másolat), kb 30 Kg. A keleti oldal falán három vadászathoz használt lőfegyver látható, az egyiken az évszám jól olvashatóan 1627. Az alabárdokat (déli falon) szúró és vágófegyverként használták. A kard (másolat) egy Kuenringkard kidolgozásának felel meg. A láncos páncéling sisakkal a szép fejen (másolat) kb. 20 Kg nehéz, a páncélzattal együtt 20-50 Kg-mal felfegyverkezve harcoltak a korabeli lovagok.
A sarokban látható a korabeli pottyantós WC.

Címerszoba
A Dachsberger család különböző címereit szemlélhetjük meg, a vár 1305 és 1223 között a Dachsberger család tulajdonában volt.

Várkert – Terasz
Különösen megragadó látványosság a Várkert. A toronyóra 1662-ből származik, melynek csupán egyetlen mutatója van. A perceket a régi időkben nem tartották fontosnak, ezért nincsen percmutató. Egy kőinga, mely 55 Kg súlyú és kb. 7 méter hosszú, valamint két kősúly (30-30 Kg) mozgatják az órát és működtetik a harangokat, ezeket még ma is naponta kézzel húzzák fel.
A fa melleti kis torony éhezőtoronyként vonult be a történelembe, és egy föld alatti börtönbe vezet.
A várfal fecskefarok formára vannak díszítve, a 16. században készültek, ez az olasz reneszánsz hatását mutatják, mint ahogy az árkádok és a freskók is a belső udvarban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *