Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1150

Vydří – Karmelita kolostor

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 38001 Dačice, Kostelní Vydří 58.
GPS koordináta N 49.102992,E 15.418828
Régió
Megye

Internet

http://www.karmel.cz/k_kvydri.php

e-mail

kostelni.vydri@karmel.cz

Telefon

+420 384 420 119

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-25 - Látogatás dátuma: 2011-09-19 - Utolsó módosítás: 2011-09-25Kostelní Vydří a morva Thaya folyó jobb oldalon található Morvaország délnyugati részén a felvidéki Javořická (délről Dačice) közelében.

A falu első okleveles említése 1310-ben történt. Gerhard Heinrich Butz Rolsberg 1709-ben kezdi építeni a Szűz Mária kápolnát a Kármel hegyén. A 18. században az ő leszármazottai bővítik a kápolnát a templommá és kolostor építettek. A Kostelní Vydří kolostor a Prága és Olomouc-Liboc Hejčín kolostorok harmadik ága a karmeliták a Cseh Köztársaságban.

1694-ben a birtok tulajdonosa Gerhard Henry Butz Rolsbergů lett. A legenda szerint abban időben az emberek hallották, hogy a hegyen keresztre feszítés történik és a falu felett néha egy különleges fény jelenik meg. Telc egy paot küldött, Charles Slavata Felix személy és egy karmelita rendet (Discalced) alapított. A pap tanácsára báró Butz építette a kápolnát és benne elhelyezte a Szűzanya képét a Kármel hegyén 1709-ben. Ettől az időtől a helyet zarándokok keresik fel és imádkoznak Szűz Mária közbenjárásáért.

A zarándokhely jelentőségét nagymértékben befolyásolta Rolsbergů báró családja is. Csaknem harminc évre a kápolnát az alapító unokaöccse, Matthew Henry Butz átépített ette. Fiai József és János Ignác Máté, mindketten papok és a kanonokok Olomoucben a 18. század második felében sikerült megszerezniük a vyderského ingatlan tulajdonjogát. Támogatottak a zarándokhely bővítését, melyhez mérnöki támogatást nyújtottak. Így fokozatosan épült kolostor épülete, a hajó (az egykori kápolna a mai templom szentélye), a kolostort fallal körbeépítették, melyben három kaput helyeztek el. 1803-ban John Matthew Butz meghalt és eltemették a templom déli falában amint ma sírkő jelez. Azóta a zarándokhelyen csak kisebb módosításokat végeztek

A belső tér a templomban ma nagy mértékben meghatározza a karmeliták életét. A búcsújáróhely templomában Mária képet és a karmelita témájú freskókat festettek. A régebbi időkből megmaradt a keresztelő kút és a szószék, a két oldalsó oltár: Szent Kereszt és Szent János Nepomuk.

A legtöbb zarándok az „ of Our Lady of Mount Carmel” ünnepi hét folyamán érkezik (július 16.). A "kis" vasárnap után "nagy" zarándoklat következik. A július 16. hagyományosan a papok zarándoklata. Ezen kívül, a másik vasárnap a May Fair ünnep, melyet augusztusban és októberben tartanak. Rendszeres istentisztelet van mindig a hónap első szombatján a zarándokok részére. Sok zarándok jön egyenként, hogy részt vegyenek az ünnepségeken, az istentiszteleteken vagy imádkozzanak vagy talán csak megállnak egy családi vagy üzleti út alkalmából.
A kolostor Shopjában könyveket árulnak a zarándokoknak, különösen keresztény témájú könyveket és cikkeket, posztereket és különböző liturgikus tárgyakat. A kolostor bolt nyitva tartása hétfőtől-szombatig 9-12 és 13-18 óra, vasárnap csak délelőtt 9 és 12 óra között.

A dombon, szemben a búcsújáró templommal, a század elején alapított erdei temető szolgálta a nemesi család - Dalberg - temetkezési helyét, akik a monostor védnökei voltak, továbbá azóta a a kolostor szerzeteseit (karmelitákat) is ide temetik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *