Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1667

Telč történelmi városközpontja

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Telč
GPS koordináta N 49.182889,E 15.455863
Régió
Megye

Internet

http://www.telc-etc.cz/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-25 - Látogatás dátuma: 2011-09-19 - Utolsó módosítás: 2015-05-15Saját tapasztalat:
A városközponton kívűl érdemes (lehet) parkolni, mink egy fizelő automatás parkolót választottunk, ahol az eltőltött idő alapján kell fizetni, 5 CzK/óra a díj.
A parkolóból néhány perces sétával egy hídon át érünk a városközpontba. Amikor a látogató beér a főtér szélére, lenyűgöző látványban van része! A házak sokasága, különböző homlokzatokkal és színekkel, de egy dologban azonosak, alul egy egységes árkádsor van az épületekben, ahol rengeteg üzlet, mindenféle szépséggel, hasznos és haszontalan portékával telis tele, Ha megéhezik, vagy megszomjazik a vendég, akkor számos jó hely közül válogathat.

Telč, Csehország egyik legszebb főterének városa. A helyi legendák szerint Telč, II. Ottó morva herceg 1099-es győztes csatájának köszönheti a létét. A város történelmi központját 1992-ben nyilvánította Világörökséggé az UNESCO.
II. Ottó morva herceg emlékére felszentelt kis kápolnából nőtt ki a mai óváros. Miután a város a nemesi Hradec família birtokába került kezdetüket vették az építkezések. A família a 14. század második felében kezdte el építtetni Telč kastélyát.

Az eredetileg védelmi szerepet is betöltő épület Zachariáš Hradec rendelkezésére reneszánsz kastéllyal egészült ki 1550-ben, amely máig megőrizte akkori formáját, mivel a későbbi birtokosai nem építtették újjá.
A leglátványosabb termei az épületnek a fakazettás mennyezetű Reneszánsz termei: a Színház, a Lovag a Kék, és az Arany terem. Utóbbi fafaragásait díszített nyolcszögű panelekből készítették, a Kék teremben a római istenek a négy elem allegóriájának képében kerültek a mennyezetre.
A Mindszentek kápolnáját stukkókkal ékesítették a reneszánsz mesteremberek, ahol Zachariáš Hradec és feleségének Kateřina z Valdštejnának sírköve található. A kastélykert üvegházát a 19. században klasszicista stílusban építették, az akkori birtokos Liechtenstein család kérésére.

A város főterének házai eredetileg gótikus stílusban épültek, amelyet az épületek arányai is őriznek. A számos átalakításnak köszönhetően a házak barokk tulajdonságaik kiemelkedőek, egykoron meghatározó reneszánsz stílusjegyeiket csak részben őrizték meg. A főtér házai fontos intézményeknek adtak helyet a történelem során. A 2-es szám alatt működött a Jezsuita kollégium, a Jezsuita Latin Gimnázium pedig a 3-as számú épületet használta. A Városháza 10-es számú épülete megőrizte eredeti gótikus stílusjegyeit, míg a 15-ös, 54-es és 55-ös sgrafittoval díszített házak reneszánsz hatás alatt épültek. Az utóbbiak közelében lévő 59. ház viszont a barokk stílus tipikus példájának tekinthető.

A városközpont és a kastély parkja a tavakkal nagyjából 2 óra alatt bejárható, de érdemes leülni a főtér valamelyik éttermében, vagy cukrászdájában ahol igen kedvező áron fogyaszthatunk.

Telč ugyan egy igen kicsi város, de a sok turista miatt a parkolás szabályozva van. A benzinkút közelében egy méretes fizető parkoló áll a városba látogatók rendelkezésére. Innen 300 méterre tudunk bejutni a történelmi városközpontba, vagy a kapu előtt jobbra fordulva a kastély parkjába.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *