Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2137Jindřichův Hradec kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 37701 Jindřichův Hradec, Dobrovského 1/I.
GPS koordináta N 49.142320,E 14.999658
Régiół
Megye

Internet:

http://www.zamek-jindrichuvhradec.eu/

e-mail:

zamek@j-hradec.cz

Telefon:

+420 384 321 279

Megjegyzés:

A parkoló GPS: 49.144040, 15.000215

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-25 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-09-251976 - 1993 a kastélyon nagy helyreállítást végeztek a megmentett kastély épületét 1993-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A monumentális kastély épületet 1996-ban nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították, és az egyik legnagyobb a Cseh Köztársaságban. A kastély hét évszázadon, három nemzedéken keresztül vezető arisztokrata családok birtokolták. Hradec, Slavatas és Černínová Chudenice urai a politikai és társadalmi élet alakításában fontos szerepet vállaltak.

A kastély alapját egy középkori vár alkotta, melyet már 1220-ban elmlítenek a dokumentumok "Castrum Novum" (New Castle) néven, Henry Vítkovce nevéhez fűzhető.
A vár építésének mintájául a Lords of Hradec kastélya szolgált, később a család fő rezidenciájául szolgált, amíg a család kihalt 1604-ben. A családtagok jelentősen befolyásolták a gazdasági, politikai és kulturális életet a környezetükben szinte minden generáció, fontos pozíciókat kapott a királyi udvarban. A vár fontosságát hangsúlyozták azzal, hogy fokozatosan kibővítették román-gótikus monumentális várrá, a megerősített gótikus vár a művészi és kifinomult megoldások jellemezték.

A 16. század második felében Adam II. Hradec volt radikális változtatásokat hajtott végre a várban, modellként olasz reneszánsz paloták szolgáltak. Az átalakított várkastély luxus tartózkodási helyet biztosított, a legigényesebb követelményeknek is megfelelt a reneszánsz nemesség számára. Baltazar Maggi által vezetett olasz építők végezték a várkastély átalakítását, ekkor épültek a harmadik udvarban az Adam, a spanyol szárny, a két épületet egymással a nagy árkádos folyosóval kötötték össze, és mögöttük egy kis kerti pavilon épült a zenehallgatás céljából. A patinás épület újjáépítése fejlesztése ekkor alapvetően befejeződött. A későbbi tulajdonosok csak részleges átalakításokat végeztek, szinte érintetlenül hagyva a reneszánsz stílusú kastélyt.

A Lordok Hradec család utolsó tagja 1602-ben házasságot kötött William Slavata a Chlum-al és halála után a bátyja, Joachim Ulrich 1604, lett örököse a nagybirtok. Mint cseh királyi kormányzót, 1618-ban elűzték a második Prága felkelés során. Csak az évek 1678 - 1696-ben épült a második szárny, az árkádos kerengővel, és építettek egy kerti szökőkút is.A várkastély örökség révén, 1693-ban James Herman Czernin Chudenice birtokába került. Fontos szerepet kapott a várkastély, A Habsburgok császári udvar tagjai és más képviselők az európai politikában megfordultak a várkastélyban.A Czernin végezte az utolsó módosítások a kápolnában, 1709 - 1735 között a gótikus kápolna barokk stílusú kiegészítést kapott. 1773-ban, a várkastélyt és a várost is tűz elpusztította, jelentős rész semmisült meg a reneszánsz enteriőrök és művészeti gyűjteményekből. Ideiglenesen elhagyták gazdáik az egyre lepusztuló kastélyt.Csak a romantika új hulláma hozta a várkastély megmentésének igényét. A Czernin palotába 1851-ben került át az ősi kastély archívuma, amely alapja lett a mai Állami Területi Archívumnak.

A korai 20. században részleges javításokat és módosításokat végeztek a bécsi építész Moltheim Humbert Walcher vezetésével, de a várkastély egyes részei még mindig váratnak a helyreállításra. 1945-ben az állam elkobozta, ekkor nagyon rossz állapotban volt, néhány épületet az összeomlás fenyegette. 1976-ban indult meg egy átfogó rekonstrukció, amely megszakításokkal tizenhét évig tartott. A költség 120 millió korona volt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *