Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2790Kroměříž érseki kastély és park - UNESCO világörök

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 76701 Kroměříž, Velké náměstí (Főtér) 1.
GPS koordináta N 49.298843,E 17.393349
Régiół
Megye

Internet:

http://www.zamek-kromeriz.cz/

e-mail:

zamek@kromeriz.npu.cz.

Telefon:

+420 573 502 011

Megjegyzés:

Virágos park 49.297682,17.383632

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-26 - Látogatás dátuma: 2011-10-09 - Utolsó módosítás: 2011-10-10Saját tapasztalat.
Lenyűgöző kastély belső, aranyozott stukkók, történelmi képtár, 90.000 dokumentumos könyvtár, történelmi termek, freskók, és végül egy nagyon látványos virágoskert.
A főtéren tudtam parkolni, ahol vasárnap nem kell fizetni, szombaton is csak 13 óráig fizető.
Október lévén,. cak a Via Redident vezetés vehető igénybe, és vezetés nélkül a hatalmas és értékes képgaléria.
Sajnos az idő rossz volt (esett), így a kastély mellett lévő, a Morva folyóig húzodó angol parkot nem tudtuk megnézni. Viszont a kastélytól mintegy 2 km-nyire lévő virágos kertre jutott 1/2 óra, mivel 17 órakor bezárnak kapui.

Reggel 9 órakor indultunk Budapestről, 1/2 1-kor értünk a kastélyhoz, a vezetés (utolsó volt aznap) 1/2 3 órakor indult és másfél óráig tartott. Mire kijöttünk már minden be volt zárva a shoop is, így se prospektus, se kép nem volt vásárolható. Még jó, hogy mielőtt a vezetés elkezdődött körülnéztünk a belső udvaron. Tálltunk egy csokoládé boltot, ahol mindenféle csokiből készült tárgy volt kapható, figurák, tárgyak, na és persze mindenféle csokis készítmény. Mink csokiból készült DVD-t vásároltunk.

A kastély belsőben nem engedélyezik a fényképezést, mindenféle előzetes engedéllyel lehetséges csak, így ettől eltekintettem. Annyira titokban tartják a belsőt, hogy saját WEB lapjukon sincsenek belső képek, sőt az Interneten hosszasan keresgélve találtam csupán néhány képet Olomouc város WEB lapján.

Látogatói információk: http://www.zamek-kromeriz.cz/
VIA UNESCO ( Történelmi termek + könyvtár + torony) VIA Residentie ( Történelmi termek + könyvtár ) VIA ARTIS ( Képgaléria + Érmegyűjtemény + Modern galéria )
VIA RESIDENTIA - Történelmi termek: belsők az első és a második emeleten, a legnagyobb kastély terem - Díszterem, az érsekség privát apartman helységei és a könyvtár. Csak vezetéssel látogatható, időtartama 90 perc. (októbertől csak ez a vezetés van).
Kastélytorony: páratlan kilátást nyújt a történelmi városközpontra és a városra, 84 méter magas. vezető nélkül, 30 perc (206 lépcső).
Képgaléria: a második legfontosabb galéria a Cseh Köztársaságban, közép-európai festmény a kollekció a 15. - 18. század, 85 eredeti (Tiziano, Van Dyck, L. Cranach Elder.). Vezetéssel (60 perc) de önállóan is megtekinthető.Sala Terrena: a kastély keleti szárnya, 3 csarnok és 2 barlang, csak vezetéssel, 30 perc
Virágos Park: egész évben nyitva 8,00-17,00 óra. Belépődíj: CZK 40 (kedvezményes: 30 CZK, 20 CZK)

Nyitva: az érseki palota áprilistól októberig hétfő kivételével minden nap.
Április 9,00-16,00 óráig csak hétvégén + csoport foglalás
Május, Június, Szeptember 9,00-17,00 óráig, Július, Augusztus 9,00-18,00 óráig,
Október 9,00-16,00 óráig csak hétvégén + csoport foglalással.

Kroměříž, elbűvölő kisváros Csehország keleti részén, a Morva folyó partján fekszik.A várost 1260-ban Schauenburk Brúnó olmützi püspök alapította, akinek a hivatali utódai itt építtették fel nyári rezidenciájukat, részben ide helyezve át az egyházmegye irányítását.
A püspök döntése a város felvirágzását hozta magával. Megépült a város történelmi központja, vagyis a Főter (Velké náměstí), és a mellette álló Püspöki palota (Arcibiskupský zámek), valamint a Palota mellett két csodálatos park, a Virágoskert (Květná zahrada) és a Kastélykert (Podzámecká zahrada). 1998-ban az UNESCO a Főteret és a két kertet (kastély és virágos) a Világörökség részévé nyilvánította.

Már az eredetileg várként felépült kastély is az olomouci püspökök rezidenciája volt. A kastély belső terei nagyon jó állapotban maradtak fenn, ahol sok nevezetes személyiség megfordult. A Kongresszusi Teremben (Sněmovní sál) 1848-ban az Osztrák Birodalmi Gyűlés tartotta ülését, míg a Cári Teremben 1885-ben III. Sándor orosz cár fogadta vendégeit.

A Püspöki palota (kastély)
A Harmincéves háború svéd csapatainak pusztítása után, az akkori püspök II. Károly rendelte el a város felújítását. Kezdeményezésére épült meg a korai barokk stílusú palota. A kastélykomplexumot Filiberto Lucchese és Giovanni Pietro Tencalla olasz építészek tervei alapján építették. A négyzet alakú palota háromszintes, nyolcszög alakú és 84 méter magas tornyán aranyozott óra kapott helyet.

Egyediek a kastély kertjei, amelyek szépségükkel hangsúlyozzák a barokk városok kecsességét. A kastély alatti kert angolpark jellegű és egzotikus fafajtákban bővelkedik, egészen a morva folyóig terjed. A virágkertben virágornamentumokat, szökőkutakat, árkádos galériát és labirintust is találnak, ez a kastélytól mintegy 2 km-re található (saját parkolóval, buszoknak is).

A kastélyban egy sor gazdagon díszített helyiséget alakítottak ki, kiváló korabeli berendezéssel és gyűjteményekkel, illetve a télikerttel, amelyen keresztül ki lehetett jutni a kastély alatti kertbe. A termek három funkciót láttak el – reprezentációs feladatokat, a művészettörténeti gyűjtemények bemutatását, és a püspökség gazdasági igazgatását.

A több tucat terem közül kiemelkedik a vadász-,trón-, az ülés- és a hűbéres-terem, a cári szalon, a régi könyvtár, a nyári lak és a díszterem, valamint a érseki magán rezidencia termei (vendégfogadó, dolgozó, háló).

A Vadászteremben több mint negyven vadász trófeát őriznek, III. Sándor orosz cár 1885-ös látogatása során tartott vadászatból.

A Kastélykönyvtár mintegy 10.000 (régi könyvtár) + 80.000 (új könyvtár) dokumentumot (értékes könyv, grafika, rajz, zenei mű kottája) tartalmaz, amelyekből a legkorábbi a 9. század második feléből származik. Teológiai, történelmi, botanikai, geológia, orvosi, zenei és irodalmi könyvek stb. egyaránt részét képezik a gyűjteménynek. 4.db. Földgömb is látható, melyből az egyik 1640-ből származik, érdekes rajta felfedezni a földrészeket, mennyire másként és arányaiban eltérően látták készítői a világunkat.

A több mint 10.000 darabos egyházi Érmegyűjtemény a világ második legnagyobb ilyen kollekciója, számában csak a vatikáni gyűjtemény előzi meg, ó néhány érme (pénz) a kiállítási anyagban megtekinthetők, Dukátok - Krajcárok: sima , dupla, 1, 1 , 1/12 névértékben, ezüst és arany változatban. A kastély szomszédságában található a Püspöki Pénzverde (látogatási információm nincs (nem volt rá idő)..

A Cár terme, III. Sándor orosz cár 1885-ös vendégül látásának helyszíneként szolgált. A terem falán I. Ferenc József, felesége Erzsébet királyné, Mária Terézia, férje Lotharingiai Ferenc és Lipót Vilmos Habsburg uralkodók portréja függ.

A Díszterem a kastély legnagyobb terme (40 m x 18 m és 16 méter magas, a maga több mint 400 m2-es méretével lenyűgöző látványt nyújt, aranyozott stukkó díszítéssel, 8 db. Kristály csillárral és számos kristály falikarral, melyben régen 440 gyertya szolgált a terem bevilágítására.Kiváló akusztikájának köszönhetően ma hangversenyek helyszíne.

A kastély freskóit Franz Anton Maulbertsch osztrák festő készítette, a díszterem mennyezeti freskóit (3 db.) 4 hónapig készítették, melynek területe 400 négyzetméter.

A kastély képtára 15-18. századi európai festőművészek képeit tartalmazza, ez Csehország második legértékesebb képgyűjteménye. A galériájában több mint 500 kép található, közülük is kiemelkedik Tiziano, Marszüasz megnyúzását ábrázoló festménye, továbbá id. Lucas Cranach, Hans von Aachen, Jacob Bassano, Paolo Veronese, id. Jan Breughel, Anthonis van Dyck, Johann Heinrich Schönfeld festményeit mutatja be.

A Kastélykert mai helyén már a középkorban a palota lakóit látta el gyümölccsel és zöldséggel. A Harmincéves háború után (XVIII.század) építették át barokk stílusú kertté, amelynek területe 64 hektárt tesz ki. Tavak, patakok, kis épületek alakítják a park látképét, amelyet a 19. században építettek ki teljesen.A kert bejárását a Püspöki Kastélytól érdemes elkezdeni. A Kastély északnyugati homlokzatánál egy bekerített titkos kert található, amely intimitásával szolgálta a kastély lakóit.
Északnyugati irányba elindulva csakhamar elérjük a Morva folyót, amely egyben a park határát is képe

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *