Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1976

Celje Tartományi Múzeum - Celje (Cilli)

Kategória Múzeum , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3000 Celje, Muzejski trg 1.
GPS koordináta N 46.2277100,E 15.26189
Régió
Megye

Internet

http://www.pokmuz-ce.si/

e-mail

info@pokmuz-ce.si

Telefon

03/428-09-50, 031/61

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-10-01 - Látogatás dátuma: 2011-09-30 - Utolsó módosítás: 2011-10-01Saját tapasztalat:
A Múzeum környékén parkolni, nem egyszerű feladat.
Udvarias és készséges személyzet, a partnerség jegyében a Celje Tartomnyi Múzeum együttműködik az ausztriában lévő Burgmuseum Archeo Norico Múzeum - Deutschlandsberg Múzeummal, ennek jegyében közös belépőjegyet lehet vásárolni, amely egy éven belül mindkét múzeumba való belépésre jó.
A Múzaum anyaga, állapota és maguk a kastély termek lenyűgözőek.. Sajnos magyar nyelvű vezetés, hangvezetés, illetve szöveges tájékoztató nincs.
A Múzeumban nem engedélyezett a fényképezés és videózás,. e miatt nagyon kevés képpel tudom csak bemutatni a múzeumi anyagot, de talán így is kedvet kap az olvasó.
Az I. emeleten lévő Díszterem mennyezeti freskója maga a csoda, fantasztikus látvány, különösen a középső része, amely mintha ablak lenne a teremből, egy égre nyíló ablak.

Az egykori grófi kastély (régi kastély, Stara grofija) ma helytörténeti múzeumnak ad otthont. Valószínűleg olasz építész tervezte, legrégebbi, városfalra támaszkodó része 1580-ból, az udvarra néző jellegzetes kétszintes árkádsora és lodzsája valamint a reneszánsz feljárója a XVII. századból való. A belső termeit szépen, az 1700-as állapotokat tükrözően állították helyre, leghíresebb ezek közül az első emeleten a „Celjei mennyezet” amely a díszterem mennyezet freskója.
Nyitva tartás:
Március-október, kedd - vasárnap 10-től 18 óra.November-február, kedd - péntek 10 16 óráig, szombaton 9-től és 13 óra.
A Tartományi Múzeum Celje egyik legrégebbi és legjelentősebb világi épületében kapott helyet. Tartományi Múzeum Celje, egy olyan intézmény, ahol Celje és régiójának kulturális örökségét kutatja, gyűjti és bemutatja, melyet 1882-ben alapítottak Városi Múzeum néven, 1965-ben a Tartományi Múzeum névre változtatták elnevezését.
A múzeum anyaga gazdag kőkorszaki, ókori római és népvándorlás korabeli régészeti leletekből, a környék néprajzi értékeiből, tárgyaiból és időrendi sorrendben a város valamint környéke helytörténeti emlékeiből áll. A múzeum egyik legérdekesebb de egy kicsit morbid látványossága a Celjei grófok koponyái, köztük a Nándorfehérváron lekaszabolt Cillei Ulrik kardvágásokkal „díszített” koponyája.
A régi kastély (ma Múzeum) dísztermében látható mennyezeti freskó
http://www.pokmuz-ce.si/celjski_strop.htm# - interaktív oldal, a részleteket kinagyítva mutatja be. Az oldalom megjelenített cikk szerzője: Tatjana Badovinac
A régi kastély (ma Múzeum) dísztermében a Celje Regionális Múzeum egyik fő attrakciója a festett mennyezet különös figyelmet érdemel, mivel a világi festészetében egyedüli alkotás reneszánsz barokk közötti átmenetben.
Mennyezeti freskó mérete 14,45 x 9,87 m, vászonra festett tempera technikával készült. A freskó 11 mezőre van felosztva. egymástól díszes festett fa gerendák és panelek választják el. A legnagyobb központi részen perspektivikusan festett oszlopsorral és négy torony, kilátás nyílik az ég felé a kereszt alakban. A központi rész kerítés veszi körbe, amely fölött értékes szőnyegek lógnak, ezek festett kis csoportokban, nemesek, udvaroncok, katonák, és állítólag John Ambroz Thurn a festő önarcképe is rákerült az asszisztensével együtt. A központi rész kiemelkedő alakja Jupiter és Neptunusz. A hosszú oldalon allegorikus mennyezet négy évszakot bemutató jeleneteket ábrázol a mindennapi életből. A rövid oldalon drámai összecsapás látható a Latincev és trójaiak csatában, töltse ki a négy sarkából a hatalmas ég-bombázók.
A barokk művész óriási kontrasztot hozott létre a mennyezeten, a nyitott tér perspektívájának festésével, és a zárt tér sarkaiban óriások teste lebeg a levegőben . A festés az eklektikus program kifinomult alkalmazása, ikonográfiai képeket sikerült létrehozni, amely oly jellemző a barokk művészetre.

Időszaki kiállítás Columbus lánya, Alma M. Karlin „Az élet és a munka”, 1919. novembertől 1927. decemberéig tartó utazásának bemutatása.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *