Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4017Szent Ambrus Vizimalom

Kategória Utazás , Panzió , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 6725 Borjad, Deák Ferenc utca 1.
GPS koordináta N 45.935595,E 18.465794
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-11-14 - Látogatás dátuma: 2011-06-11 - Utolsó módosítás: 2018-03-17Siklósra indultunk, hogy megnézzük a felújítást követően a Siklósi várat. Útközben, Borjádon egy éles kanyarban figyeltünk fel az épületre, gondoltuk majd visszafelé benézünk. Így is történt.

A kapu nyitva volt, bementünk, bekopogtunk, a tulajdonos fogadott bennünket, mondtuk, szeretnénk körülnézni és ha lehet néhány képpel illusztrálva feltenni a portálomra. Semmi akadálya, mondta a tulajdonos, és körbevezetett bennünket az épületben, elmondva, hogy milyen lepusztult állapotban vásárolta meg. Azóta aprólékos munkával, ahogy a család pénztárcája engedi, korhűen igyekeznek helyre állítani az épületet.

Klasszicista vízimalom az 1840-es évekből való, a restaurálás után a faluba érkező turistákat szolgálja majd Panzióként és étteremmel.

Forrás: http://www.vandorok.hu/telepules/borjad
Az első írásos emlékek szerint a neve: Barlad (1311). A színmagyar falut rablótámadások és gyújtogatások érték a török hódoltság idején. A birtokosai a Batthyányi család és a Montenovo hercegi család voltak. A 19 század elejétől egy nagyarányú német bevándorlás indul, ennek eredményeként a falu lakossága túlnyomórészt német nemzetiségű lett.

A századok során a lakosság nagymértékben kivette részét háborúból. 1945 után a német családokat nagyrészt kitelepítették, és csallóközi magyarokat telepítettek a helyükre. Lakóinak száma 452 fő. Említésre méltó az 1980-ban épült evangélikus temploma, valamint a műemléknek nyilvánított vízimalom, melyet néhány éve kezdtek el felújítani.

A közelmúlt, 2007. május 8. 07:41 B. Z. (Dunántúli Napló)
Egy év után előrelépés történt a Dunántúlon egyedülálló, 1840-es években épült vízimalom ügyében. A műemlék épületet, a hozzá tartozó területtel együtt, tavaly februárban vásárolta meg egy magánszemélytől egy bólyi családi vállalkozás.
.........
A vállalkozás háttérembere, Pohl Oszkár viszont azt mondja, szeptemberre az emeletes, 200 négyzetméteres épület alsó szintjén első ütemben elkészül az étterem és a kemencés látványkonyha, októberben pedig már a nyitott múzeumok programban is szeretnének részt venni.

Hát nem minden a tervek szerint alakult, viszont jól halad az épület rekonstrukciója, és fennmaradásáról már gondoskodtak!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *