Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1558

Lipica (Ménes, Hotel Maestoso)

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Lipica
GPS koordináta N 45.668263,E 13.882758
Régió
Megye

Internet

http://www.lipica.org

e-mail

hotel.maestoso@lipica.org

Telefon

+386 5 739 1580

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-11-14 - Látogatás dátuma: 2009-10-21 - Utolsó módosítás: 2018-02-12Szerettük volna a szlovén és az olasz tengerpart környékét bebarangolni, így esett a választás Lipicára, amely közel van a tengerparthoz, és Trieszt szomszédságában fekszik, az autópálya közelsége biztosította a gyors eljutás lehetőségét.
Szálláshelyként a Hotel Maestoso*** szállodát választottuk, áraiban még elfogadható, bár a magyarországi *** csillagos árakhoz képest drága volt!

Sajnos a Lipicai ménes már nem volt látogatható a turisztikai idénynek már vége volt, így csak a majorságban szabadon lévő, legelésző lovakat sikerült lencsevégre kapni. A meglátogatott helyek viszont lenyűgőzőek voltak (Mirabell kastély, Aquileila, a szlovén és az olasz tengerpart).

Lipica (olaszul Lipizza) egy kis település Szlovéniában, Trieszt közelében, az olasz határ mellett, Sežana járásban. A Karszt régió egyik kiemelkedő turistaközpontja.

A település az itt található lovászatról és lovasiskolájáról (szlovénül Kobilarna Lipica) híres. Innen származnak a világhíres lófajta, a lipicai. A majorságot még 1580-ban alapították, manapság a Szlovén Köztársaság egyik büszkesége. Ma már nem csak egyszerű lovászatot, hanem teljesen kiépített turisztikai központot találunk itt: több szállodával, teniszpályákkal, egy 18-lyukas golfpályával, uszodával, kaszinóval.

A majorság több, önállóan is értékes látnivalóval rendelkezik, melyek közül a legismertebbek:
Velbanca: a tanya legöregebb fennmaradt épülete az egykori központban.
Padovai Szent Antal kápolna: XVII. sz.-i kápolna jelentős freskókkal.
Abrihtunga: a turisták előtt is nyitott istálló 1899-ből, melyet Ferenc József uralkodásának 50. évfordulójára építettek.
Fontana-kút: 1706-ban épített kút.


A lipicai története 1580-ban kezdődött, amikor I. Ferdinánd német-római császár magyar és cseh király fia, II. Károly főherceg az 1572-ben alakult bécsi spanyol lovasiskola számára egy tenyésztő telepet alapított - a császársághoz tartozó Trieszt környéki köves, karszt-tetőn fekvő Lipiken (olaszul Lipizza) a mai szlovéniai Lipicán. A tenyésztő telep genetikai alapját az ott található és a középkorban nagyra becsült, de kissé nehéz testű és Spanyolországból importált lovak és a szintén helyi kemény természetű hegyi lovak adták.[1] A császári udvar számára kívántak itt kiváló, szilárd szervezetű, a pompát, a gazdagságot minden jellegében mutató lovat kitenyészteni. A fajta ősei között vannak kemény természetű hegyi lovak és spanyol-nápolyi mének is. A kezdeteknél használt mének közül nyolc ma is létező genetikai vonalat alapított, s a tenyésztés ezekre épül.

A lipicai ménest a napóleoni háborúk idején kétszer is Magyarországra menekítették, így alakult ki a mezőhegyesi lipicai jellegű állomány. Ezeket a lovakat 1876-ban Alsószombatfára költöztették, majd onnan 1912-ben Bábolnára. Innen kerültek az 1950-es években újra hegyi környezetbe, Szilvásváradra.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *