Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3068Bölöny kúria (kastély - Szilaspuszta)

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 5538 Biharugra, Erzséber utca 37.
GPS koordináta N 46.969341,E 21.597634
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.biharugra.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-04 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-12-04A falu főutcája (Erzsébet utca), és a Körösszakál felé vezeto Bölönyi utca kereszteződésében látható a Bölöny kúria.
A Bölönyi család által épített kúria, magas nyílt oszlopos kúria, nagy, tágas udvarral. Az épület központi elhelyezkedésű, jól megközelíthető minden irányból. Felújítása folyamatban, jelenleg csak kívülről tekinthető meg.


A régi kastély már nem felet meg a megnövekedett igényeknek, így ezt magtárként használták tovább és vele szemben nagybölöni Bölöny Sándor új kúriát építetett 19. század elején klasszicista stílusban, melyet 1860-as években romantikus stílusban átalakították.
Bölöny Sándor fiának, József földbirtokos és színházi intendánsnak már nem volt elég a kúria, ezért 1911-ben iskola céljára a községnek adta, Ő maga pedig kiköltözött legszebb pusztájára Szilasra. Megépítette a Szilasi kastélyt egy emelettel, toronnyal. Harminckét szoba került a kastélyba, és tizenhat vagon tűzifa kellett a fűtéséhez évente. Ősfák voltak itt a régi erdőségek maradványaként, és húsz holdas parkot csináltak, virágházakat, mosóházakat, tiszti lakásokat, parádés-istállót, ártézikutat, halastavat, szigettel és várrommal és tizenkét hattyút a halastóba. Angol, füves mezőket, rózsagruppokat, két holdas szőlőskertet, présházat, borospincét s Hófehérkét és a hét törpét a virágok közé.

A kastélyban a visszaemlékezések szerint nagy volt a vendégjárás, politikusok, művészek, írók, színészek. Megfordult a kastélyban gróf Tisza (IV.) István miniszterelnök is, feleségének külön karosszéket csináltattak. A nagylábú, fényűző társasági élet sok pénzbe került, és a bírtokot már 1920-as években komoly adóság terhelte.

A trianoni határt Szilaspusztától néhány kilóméterre határozták meg. A visszaemlékezések szerint a kastély úgy menekült meg az elcsatolástól, hogy Bölönyék a francia tisztekkel az anyanyelvükön beszéltek, és Nagyváradról hozattak zenészeket és színésznőket a több napig tartó mulatsághoz.

Bölöny (VI.) József végrendelete szerint első ágon azon gróf Tisza család férfi tagja kapja meg a hatalmas vagyont, aki hajlandó felvenni a Bölön nevet, a nagy adósság miatt nem volt rá vállalkozó. Örökösként ásodik ágon a Nemzeti színház volt megjelölve, de az adóság miatt nem vette át az örökséget, inkább átengedte dr. nagybarcsai Barcsay Andrásnak, aki a tulajdonjogot 1936-ban szerezte meg. Barcsay András a hatalmas adóságot abirtok egyes területeinek eladásából fizette ki, így jutottak földhör a Biharugrai lakosok is.
A II. Világháború alatt a család elhagyta a kastélyt, előszőr németek, majd a szovjet csapatok foglalták el a kastélyt, a németek még nem, de a szovjetek nagy károat tettek a kastélyban, amikor éppen gazdátlanná vált a kastély, a kastély román származású cselédjei teljesen kifosztották a kastélyt, mintegy 50 szekérnyi butort a környező román falvakba vittek el. Amikor a magyar csapatok visszafoglalták a kastélyt, mindent visszahordattak, de a szovjet csapatok visszafoglalását követően ismét elhurcoltak mindent román falvakba.
1945 utáni földosztás során a kastély egykori uradalmi területeit kiosztották, a park fáit kivágták, a tavat betemették és elkezdték a kastély mellék épületeivel, majd a főépület is a bontás sorsára jutott. A kápolnát és a sírboltot is szétdúlták. A család szétdult földi maradványait és a kripta megmaradt márvány lapjait aközségi tanács 1960-as években összegyűjtötte és a Biharugrai temetőben helyezte el.
Az egykori gazdaságból minössze az artézi kút maradt meg.


Idézet: http://www.biharugra.hu/ugra/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=52
GPS: 46.977105 , 21.641732
2007.05.14 - Felavatták a Bihari Madárvártát
Körös-Maros Nemzeti Park 2007 május 11-én (Pénteken) Biharugrán tartotta a Madarak és Fák napi ünnepségét, amelynek keretül belül felavatták a Szo-rét szomszédságában épült Bihari Madárvártát.
Az új látogatóközpont a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív program támogatásával, összesen 185 millió forintból valósult meg - közölte Tirják László, a nemzeti park igazgatója. Elmondta, az új épület hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. A szállásépületben hét 3+3, és három 2 ágyas szobával, valamint a hozzájuk tartozó fürdőkkel rendelkezik, így összességében 48 fo elszállásolására alkalmas. A közösségi épület 90 négyzetméteres nagyterme pedig előadások, értekezletek és gyakorlati foglalkozások lebonyolításának optimális színtere a hozzá kapcsolódó melegítő konyhával együtt.


http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/bihari-madarvarta
Elérhetőség, bejelentkezés: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
5538 Biharugra, Bihari Madárvárta
Telefon: +36-30/687-0816
E-mail: madarvarta@kmnp.hu, Kapcsolattartó: Tóth Zsuzsanna

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *