Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1846Kisnánai vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3264 Kisnána, Béke utca 5.
GPS koordináta N 47.850754,E 20.144976
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://www.kisnanavar.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2015-06-06 - Látogatás dátuma: 2015-06-06 - Utolsó módosítás: 2015-06-07Előzmény - https://www.facebook.com/groups/706800716060425/permalink/921092184631276/
Odautazási kísérlet M3 Gyöngyös-Nyugat kijárótól Mátrafüred-ig, aztán irány Abasár, Kisnána - https://www.youtube.com/watch?v=ly8Z6srg354

A várhoz való bejárat előtt van közvetlenül parkoló, ha ez tele lenne, akkor 100 méterre van egy másik is, a várba a bejárat a Szlovák tájháznál, benne van elhelyezve a pénztár is. A pénztár helyiségben kávé és ital automata van elhelyezve, és ajándék tárgyak is vásárolhatók.

A vár udvarra való bejárat a vár hátszó homlokzatánál van, egy akadálymentesített feljáróval (korláttal), így mozgássérültek is felmehetnek a belső udvarra.
Az udvaron 5.db. Kronoszkóp van elhelyezve, melyben 3D képeket lát a látogató, ezek rekonstrukciós rajzok, amely a vár különböző részleteit mutatja be, életképek elhelyezésével. A Kronoszkópok körbeforgathatók, így panoráma képként működik és nagy területet lehet benne megismerni.
A Kronoszkópokban elhelyezett képek egy része a muemlekem.hu WEB lapon elérhetők.
A belső kaputorony épülete előtt a pincében van kialakítva egy 3D vetítőterem, ahol a vár történetét, különböző korokban lévő megjelenését mutatják be 3D film segítségével (szemüveget adnak hozzá). It lenne egy fekete pontom! A filmet alig lehet látni, mert annyira sötét, a vetítő fényerején kellene javítani, mert így élvezhetetlen. Hogy látni lehessen valamit a szemüveget le kell venni, mert a sötét üveg teljesen lehetetlenné teszi a film nézését.

A vár felújítása (állagmegőrzése) nem rég lett befejezve, így a falak (maradványok) még egyben vannak, hogy meddig marad meg ez az állapot, azt majd az idő megmondja, remélve, hogy az állagmegóvásra is lesz pénz.

A vár története (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kisnánai_vár)
Építése a 11-12. századra tehető, pontos időről okirat nem szól, de az Aba nemzetségbeli Csobánka (más források szerint[1]) családot teszik meg építtetőnek.

Első ismert birtokosa Csobánka Pál, azonban az Árpád-ház kihalása után (1301) Károly Róbert ellen fordult (Csák Máté-féle párt), így a későbbi király a területet elvette tőle, s ugyane nembéli Kompolti Péternek adományozta. Halála bekövetkeztével Gergely fia örökölte a teljes földterületet, ki Nánairól Domoszlayra változtatta nevét. A család nevei apáról fióra változtak, így amikor Luxemburgi Zsigmond az 1415. évben Domoszlay Mihály fiának, Lászlónak adta, Kompolti László került az oklevélre. Így megerősítette a család tulajdonjogát a vár felett. Kölcsönös örökösödési szerződés útján a Guthy Országh család birtokába került. 1543-ban Losonczy István azonban még hivatalos gazdája, Országh László halála előtt elajándékozta rokonának: Móré Lászlónak. Móré ingerelte kisebb csapásokkal a törököket, kereskedőket ölt meg, fosztott ki, rabolt, ezért a törökök elfoglalták a várat.

1560 után a várat már nem állították helyre. A török uralom után a vár több birtokos kezén is megfordult, akik azonban nem laktak itt, így a környékbeli lakosság építőanyagként használta a várat. 1940 körül Nána község leventéi gyakorló terepet alakítottak ki a várban és feltárták a gótikus vártemplom belsejét. A vár teljes feltárása 1962-1966 között történt, helyreállítással egybekötve.

Ma vármúzeum működik benne.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *