Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3060

Baditz kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Magyarkeresztúr, Kossuth L. u. 75.
GPS koordináta N 47.522439,E 17.166920
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Magántulajdon, üres
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-14A település valószínű, hogy a honfoglalás idején is lakott volt, a falu határában folyó Keszeg ér akkoriban Bálványos patak néven volt ismert.
Az 1200-as években a település birtokainak többségében az Ostfy család tulajdonában állt. 1230-ban szerepel a falu először oklevélben, Pertel néven. Ez a név a német Berthold személynév bajor-osztrák ejtésváltozatából származik. Ez a személynévi eredetű elnevezése a birtoknak, valószínűleg első birtokosa után. Majd az oklevelek szerint királyi birtok. 1230-ban viszont az Osl nemzetségből származó Belud comes birtokol itt földeket, ugyanis Pertelen egy ekére való földet adományoz az oklevél szerint a csornai premontrei rendnek.

Amikor 1594-ben a török elfoglalja Győrt, a vidék falvaival együtt Keresztúrt is elpusztította. A falu jó egy évtizedre elnéptelenedett. 1604-ben is csak 1 jobbágyházat laktak. A jobbágyok pótlására valószínűleg ekkor telepítettek "tótokat", vagyis horvátokat is a birtokra. Ezek azonban a magyar lakosság közt aztán teljesen elmagyarosodtak. A Megyery család kihalásával birtokaikra 1663-ban Nádasdy Ferenc szerzett adományt, így a keresztúri birtokrész is a kapuvári uradalomhoz került. Ekkor már a falu birtoka csak a Nádasdyak és a premontreiek között oszlott meg. Amikor azonban Nádasdy Ferencet felségárulás vádjával kivégezték, birtokait is elkobozták. 10 évi kincstári kezelés után Eszterházy Pál váltotta ki azokat. Így lett a falu egy része hercegi birtok 1681-től.

A 18. században már jobbágy nélküli kisnemesek is éltek a faluban.


Az egykori Baditz-kastély Magyarkeresztúr központjában, a római katolikus templomtól délkeletre, a falun keresztülvezető út déli oldalán áll. A kétszintes, reprezentatív kialakítású kastély az úttól beljebb, azzal párhuzamosan fekszik. Az épület téglalap alaprajzú, fő- és kerti homlokzata kilenctengelyes, oldalhomlokzatai kéttengelyesek. A hosszanti oldalak kelet felé eső két-két szakasza mélyebben ül, déli végüket sekély kiülésű oldalrizalit foglalja el. A főhomlokzatot háromtengelyes, manzárdtetővel fedett rizalit bővíti.

Az egykori Baditz-kastély a települést északkelet-délnyugati irányban átszelő utca (Fő utca, Kossuth Lajos utca) déli oldalán, a falu központjában emelkedő római katolikus templomtól délkeletre áll. A falu utcavonalba illeszkedő homlokzatú házaival, keskeny hátranyúló telkeivel ellentétben a kastély széles, előudvarral ellátott telken emelkedik. Az utcától részben elbontott, részben düledező, pillérekkel tagolt téglakerítés kerítés választja el. A kerítés két, teljes magasságban fennmaradt kerítéspillére a telek tengelyében nyíló kapu helyét jelöli ki. A téglalap alaprajzú, kétszintes épület hossztengelye az utcával párhuzamos, a kapu mögül az északi, főhomlokzat tárul fel. A telek elhanyagolt, gazos, közvetlenül az épület előtt kút látható. Az utcára tekintő főhomlokzat reprezentatív kialakítású, kilenctengelyes, de kiképzése asszimetrikus.

A magyarkeresztúri Baditz-kastély jelenlegi állapotában nem lehetne jelképe a falunak. Az épület a község központjában áll, gazdái szeretnének megválni tőle.
A rábaközi kötődésű Szabó család annak idején azzal a céllal vásárolta meg az ingatlant, hogy Budapestről hazaköltözzenek. A dolgaik aztán másképp alakultak, így a kúria eladó. Szabó Béla érdeklődésünkre elmondta: akadnak érdeklődők, de komoly vevő még nem jelentkezett. Más tervük nincs vele, így egy darabig még nyilván kint marad az eladó tábla.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *