Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7734Nádasdy - Széchényi várkastély

Kategória Várkastély , Kastély , Vár

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8913 Egervár, Vár út 1.
GPS koordináta N 46.938191,E 16.866932
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://www.egervarivarkastely.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Telefonszám: 06-30-9897-408

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-26 - Látogatás dátuma: 2019-10-13 - Utolsó módosítás: 2019-10-182019.10.13. - 2 éve új üzemeltetője van a kastélynak, télen (6hónap) zárva tartják, idényben nyitva látogatható, rendezvényi helyszín, étterem mégsem nyilt, csak kávézó (büfé) van. Hotelszobák elkészültek, információk a WEB oldalunkon.

2015.02.20 - Belső átalakítás alatt, szálláshely és konyha kialakítása folyamatban, de látogatható!
--------------------------------
2013.05.20 - forrás: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.567729413250292.1073741900.200712223285348&type=1
2012-ben újabb felújítások kezdődtek a várkastélyban. Uniós támogatással és az önkormányzat pénzügyi ráfordításával, élményturisztikai kiállítóközponttá alakul át a vár.

Végükhöz értek a Nádasdy–Széchenyi-várkastély belső felújítási munkálatai. A helyreállított termek között megtalálható a reneszánsz játszóház, az időszakos kiállítótér, a barokk és a reneszánsz bútormásolatokkal berendezett terem, valamint a tapintható tárlat terme. Mindeközben elkészült a geotermikus fűtőház is, amely kiemelten energiahatékony módon fogja biztosítani a várkastély fűtését a jövőben. (Forrás: http://www.egervar.hu/var.htm)

-----------------------
Készült: 2013. február 11. hétfő, 20:04
Írta: Antal Lívia Fotó: Inkovics Gábor
Már a termeket rendezik be az egervári Nádasdy–Széchenyi várkastélyban, melynek külső-belső felújítása nemrég fejeződött be. A korhűen helyreállított épületben lassan formálódnak a belső terek is, ahogy építik be a bútorzatot. Március közepére megérkezik valamennyi kiállítandó tárgy és eszköz is, melyek az alagsortól az első emeletig kialakított termeket díszítik majd, felidézve a késő reneszánsz várkastély korabeli hangulatát. Mikor bejeződik be a beruházás, milyen látványosságokat kínál majd a látogatóknak a reneszánsz kori bemutatóhely, minderről helyszíni bejáráson tájékoztatták a sajtó munkatársait.
...... A projekt befejezési határideje 2014 júliusa.
(Forrás: http://www.zalamedia.hu/kozelet/45960-finisben-a-kastelyfelujitas.html)


A várkastély története, összeállította Derecskei Gyula.
Zalaegerszegről Vasvár felé haladva, az út baloldalán tűnik fel a várkastély. Az enyhe lejtésű dombok aljában, zsombékos-, lápos mezők övezik. Ez a természeti adottság valaha a kastély védelmét erősítette. Az első, fából épített erődítményt a tatárjárást követően építették, nyomait a mostani kastély feltárása során megtalálták.
A ma is álló kastély építésére a 15.sz. végén, Mátyás király adott engedélyt Egervári Lászlónak, a környék legnagyobb földesurának. A kastélyon kívül, a faluban templom és kolostor is épült. A késő gótikus templom része a mai épületnek. A kolostor elpusztult, anyagát máshol hasznosították.

A négyszögletes kastélyépület, sarkain ó-olasz bástyákkal, az itáliai reneszánsz várkastélyok mintájára épült, belső udvart kerítve. Az épület alapjait a nedves talajon 1.2-2.0 m. hosszú, függőlegesen levert cölöpkötegek erősítik. Ezek alapján feltételezhető, hogy olasz mesterek irányításával és tervei szerint épült a várkastély. Az Egervári család fiú-ágon kihalt, a birtok leányágon öröklődött tovább. Először a Kanizsayak, majd a Nádasdyak kezére került. Mindkét család csak alkalmilag lakta az épületet. A 16.sz. közepétől, a török előrenyomulása miatt, távolabbi és biztonságosabb váraikba költöztek. Kanizsa vára eleste után, a török csapatok rendszeresen rabolták és pusztították a környéket. Ennek kivédésére, a Mura-köztől Komáromig egy kisebb várakból és megerősített kastélyokból álló védővonalat hoztak létre, egységes katonai irányítással. Ezeket végházaknak nevezték és az egymáshoz közeliek, közös információs rendszert működtettek. A gyalogos katonák mellett, mindenütt volt lovasság is, akik egymással összefogva, sikeresen védekeztek a török betörések ellen. A lovas katonaság elszállásolására úgynevezett huszárvárakat építettek, a várakhoz kapcsolva. Ezek rendszerint sövény-kerítések közé, döngölt agyagból és szálfákból készültek.

Az egervári kastély feltárása során, ilyen huszárvár nyomait találták meg a D-i oldalon. 1664-ben, amikor a török sereg nagy erőkkel Bécs ostromára vonult, a várat felégették. 1771-ben Nádasdy Ferencet a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt lefejezték, vagyonát elkobozták. A kincstár a Nádasdy birtokok egy részét eladta Széchenyi György kalocsai érseknek. Ezek között volt a még nem helyreállított egervári várkastély is. Helyreállítás után az érsek testvérének fia, György költözött családjával az épületbe.
A Rákóczi-féle szabadságharc alatt, a Habsburg párton lévő érsek a kastélyt megerősíttette. A kastély közelében volt 1706-ban az a csata, ahol Andrássy István kurucaival megverte a labanc sereget, a vezénylő Heister generálist is elfogta. A szatmári-békekötést követően az erődítményeket lerombolták, vagy kastéllyá alakították. Ez történt Egerváron is. Az északi szárnyat, valamint a külső védőműveket elbontották. A K-i szárnyban kápolnát létesítettek, a megmaradt két szárny udvari oldalára, mindhárom szinten árkádos folyosókat építettek. A Széchenyi család a 19.sz. elejéig lakta az épületet.
Mivel a környező lápos területeket lecsapolták, az alapban lévő fa cölöpök felső része levegőre került, korhadni kezdett. A kastély falait, a kidőlés ellen vaskos pillérekkel támasztották meg. A várkastélyban magtárat, raktárakat és szolgálati lakásokat alakítottak ki.
A birtok nagy része erdő volt, keveset jövedelmezett, ezért a tulajdonos Széchenyi Jenő gróf az eladás mellett döntött. Az új tulajdonos Solymossy báró a birtokon intenzív erdőgazdálkodást és juhtenyésztést indított be, aminek magasabb hozama volt. A kastély továbbra is gazdasági épületként használták.

Az államosítást követően továbbra is gazdasági célokat szolgált, állapota aggasztóvá vált. Az 1960-as években beindított Mentsük meg várainkat! program keretében kezdték meg helyreállítását. A részletes feltáró és kormeghatározó munkálatok után, az alap elkorhadt fa cölöpkötegeit vasbeton cölöpökre cserélték, a boltozatokat felújították, vagy újakat építettek. A külső, az épület esztétikai megjelenését rontó pilléreket így el lehetett bontani. A helyreállított épület hasznosítását az önkormányzat vállalta. Továbbképző központot és turistaszállót üzemeltettek a kastélyban.

Érdemes felkeresni a a falu szép templomát, melynek szentélye az Egervárí László által építtetett templommal azonos.

(Forrás: Degrá Alajos, Gergelyffy András, Valter Ilona : Az egervári vár története c.tanulmány)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *