Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2281

Rásonyi Papp kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 6414 Pirtó, Dózsa György u. 23.
GPS koordináta N 46° 30.899,E 19° 26.079 - nem pontos!
Régió Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2014-02-07“ A Szabolcs vármegyéből származó Rásonyi Papp családot – a famíliában élő hagyomány szerint – a már 1526-ban említették, amikor több tagja elesett a mohácsi csatában. Pirtón Rásonyi Papp Gedeon és felesége ilki Vannay Erzsébet vásárolt földbirtokot. Rásonyi Papp Budapesten mezőgazdasági újságíróként dolgozott, a pirtói kúriát nyaraló céljára építették, valamint ez volt az épület körül elterülő 3,5 hektáros birtok központja, melyhez a határban további 4 hektáros birtoktest csatlakozott. A területen döntően szőlőt és gyümölcsöt termesztettek. A kúriát 1937 és 1944 között három ütemben építették. Az első fázis 1937-38-ra tehető, ekkor készült el a központi épülettömb. A második fázisban a torony emeleti szobáját húzták fel, mely 1940-ben már állt. 1943-44-ben – a harmadik ütemben – újabb szobát építettek a kúriához, valamint a pincét bővítették az elhelyezésre kerülő 100 illetve 90 hektós üvegcsempével burkolt betonhordók számára.
Az épületet 1945 után nem államosították, a család budapesti lakását viszont elvették. Rásonyi Papp és felesége ezután végleg leköltözött Pirtóra.” forrás: Magyar Kastélylexikon

A kúria ma már nem a család tulajdona, azonban jelenlegi tulajdonosa nagyon kedves fogadtatásban részesített minket. Lehetőségeihez mérten szeretné az eredeti állapotot megőrizni. Sajnos a bejárati ajtókat anyagi okok miatt műanyag ajtóra cserélte, de a régit megőrizte.
A pincében még megtalálható mindkét hordó.
A nagyobbik hordón a következő felirat található:
építette Rásonyi Papp Gedeon
ilki Vannay Erzsébet 1944
továbbá jelölések 10 hektónként.
A kisebbik hordón a felirat: készítette Mucsi Vince
Az udvaron egy régi kút található, a tulajdonos elmondása szerint négy aknafedél volt a kút vonalában alatta mint kiderült tartályok voltak, de ezeket már betemették.
A Párlat c. folyóirat összes 1938-1943 között megjelent szám lefűzve megtalálható a kúriában. Csupán érdekességképpen a Levéltár öt példánnyal rendelkezik! (Bné)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *