Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3212

Stern - Egyedi-Festetics kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Egyed, Árpási út 1.
GPS koordináta N 47.521642,E 17.337607
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Magántulajdonban, üres
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-01-19 - Utolsó módosítás: 2013-07-14Egyed Északnyugat-Magyarországban fekszik, a nyugat-dunántúli régióban. A Tétet Rábacsanakkal összekötő út mentén terül el, a kistérségi központtól, Csornától, 15 kilométerre délkeleti irányban.

Egyed településéről az első okleveles említés 1469-ből származik. Első ismert birtokosa a Mórichidai család volt, a németekkel betelepített falut a középkorban a Festetich majd a Batthyány család birtokolta.
A Batthyányiaktól Stern Artúr vásárolta meg a bírtokot 1882-ben, még ebben az évben a régi kastélyt lebontatta és helyére új kastélyt építetett. Stern Artúr nevét Egyedi Artúrra változatta meg. Az új kastély oromzatára Egyedi Artúr a régi kastélyról megmentett Batthyány család címerét helyeztette fel.

Az államosítás után iskolát helyeztek el az épület emeletén, a földszinten könyvtár és óvoda kapott helyet
2001-ben az intézményeket kiköltöztették az épületből, majd magán tulajdonba került, azóta üresen áll.

A település központjában, az Árpási utca elején található kastély egy a 18. században barokk stílusban épült Festetics-kastély helyén áll, amelyet az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, hogy helyére a kor divatját követve "romantikus", neogótikus stílusban újat építtessen. A régi kastélyból csak a Batthyány család címerét őrizte meg, ezt visszahelyeztette az új épület északnyugatra néző főhomlokzatára. Az új kastélynak eredetileg U alakú alaprajza volt, de északkeleti szárnya a II. világháborúban helyrehozhatatlanul megrongálódott, s csak középső része és délnyugati szárnya maradt meg. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkok. A háború után a Batthyány-címert a romos főhomlokzatról a délkeletre néző, utca felőli falra helyezték át, itt látható ma is.

A kastélypark külön érdekessége volt a falu címerének bal felső mezejében is szereplő, Nagykútnak nevezett kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, persze már nem börtön, hanem almatárolás céljára. A kutat a II. világháború utáni földosztást követően a parcella új tulajdonosa elbontotta és betemette.

A kastélyt, amelyben a 2000-es évek elejéig az általános iskola működött, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzat eladta. Az új tulajdonos az épület cseréptetejét felújíttatta, de teljes rekonstrukcióra még nem került sor.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *