Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 12984Dőry kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 2627 Zebegény, Dózsa György u. 24.
GPS koordináta N 47.790944,E 18.909293
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2018-01-02Számtalanszor jártam a kastély előtt, soha nem sikerült bejutni, úgy tűnt hosszú ideig, hogy üres, bár felújították. Idén (2013) tavsszán azt láttuk, hogy a kastély és a főút közötti szakaszt elkerítik, a munkásokat megkérdezve, szűk szavú választ kaptam, magántulajdon. Ettől kezdve a látogathatóság kizárva, ezt már nem fogom tudni bemutatni!

iLYENEKET TALÁLTAM AZ iNTERNETEN:
A XX. század elején kezdték építeni a zebegényi Dunaparton a nyaralókat, kúriákat, köztük a Dőry-kastélyt is a maga eklektikus
stílusában. 2001-ben teljesen felújították, azóta üresen, funkció nélkül áll, pedig egy 2006-os árverésen új gazdára talált.

Amikor a nagyszüleimet látogattuk, mindig ezelőtt a kastély előtt mentünk el, és sokszor megálltunk megnézni, és már egész kislány korom óta mindenféle regényes ábrándokat meg ábrándos regényeket szőttem köré, nekem is nagy álmom hogy egyszer majd megveszem, és berendezem :-)))
Egyszer körbe is vezettek minket benne, mert épp összeakadtunk a gondnokkal, amikor egyszer így megálltunk előtte, végigvitt minket az épületben, de egyszerűen rettenetes volt. Tipikus szocialista szétbarmolás. Valami otthon működött benne régen, és az egész olyan volt belül, mint valami lepukkant kórház, fehérre és zöldre lakkozott falak, vacak elválasztóműanyagok, amikkel felszabdalták azokat a régi szép tágas termeket, belül a nyoma se érződött hogy kastélyba léptem. Fölvitt minket a "csipkerózsika" (bah!, méghogy csipkerózsika!) szobába, a toronyba is, ott meg ki voltak törve az ablakok, és mindent beborított a galambkaka, hát... jó ideig kívántam, hogy bár ne is láttam volna.
Egyébként pont emiatt a kastély miatt lettem lakberendező, annyit álmodoztam róla, hogy rendezném be és adnám vissza a régi fényét, hogy úgy megkívántam a szakmát :-)

vÉGÜL A vENDEGVARO.HU SZERINT:
Az 1910-es években épült eklektikus stílusú épület a Jobaházi Dőry család egyik leszármazottjáé volt.

Az államosítás után szakszervezeti üdülőként működött, belül teljesen átalakították.
EHHEZ EGY HOZZÁSZÓLÁS:
A zebegényi Dőry-kastély a honlapon olvasottal ellentétben nem szot üdülő, hanem egy magánszemély - egy helyi lakos szóbeli közlése szerint Amerikában élő magyar ember - tulajdona.Szépen felújították kívül-belül. Sajnos nem látogatható. A mellette lévő volt gazdasági épület - szintén szóbeli közlés szerint - lebontásra van ítélve. HV

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Almády: 1982.-ben, mint SZOT -üdülő működött. CSodás 2 hetettöltöttünkel Akkor még Zebegény, és a Dunakanyarmég hátránxos helyzetben volt ,de a környezet kárpótolt mindent

Judit: Nekem volt szerencsém belülről is látni! Nem tetszett! Pénz és az ízlés nem jár karöltve! A kivitelezés pompás! A berendezés vegyes. Drága és ízléstelen. Korszakok, stílusok kavalkádja!

Judit: A Sauska családé... Magyar volt, de annak idején disszidált Mo-ról és ez az egyik kastélya. A világ minden táján van neki egy. Egy évben kb. két hetet tölt itt!

Baranyainé: Tudtommal egy borászé, aki Amerikából települt haza. Tokajban és Villányban is van borászata. /S.K./

Dőry Ilona: Ma én is megnéztem...kívülről. Csodaszép! Bár csak láthatnám belül is! De kihalt volt. Lehet, hogy az enyém lehetne? Szintén lakberendező vagyok, no meg Dőry! Dőry Ilona Velencéről

www.kastlyok.hu  * Start  *