Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1716

Hunyady kastély

Kategória Kastélyszálló , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Ürmény (Mojmirovce)
GPS koordináta N 48.206539,E 18.061324
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-07-17 - Látogatás dátuma: 2013-08-27 - Utolsó módosítás: 2014-07-17A kastély története az 1721-es évben kezdődik, mikor is a kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady család, egy barokk kastélyt építtetett. Azonban a tűzvész miatt később klasszicista átépítést kapott. A kastélyban valamikor üvegházas botanikus kert is volt. A Hunyadyak a kastély mellett lótenyésztéssel is foglalkoztak, nagy méntelepet tartottak fent. Itt tartották Magyarország első lóversenyét 1814-ben. Ennek előzménye volt a sikeres lótenyésztés.

1814 és 1821 között pedig a birtokához tartozó keszi síkon országos hírű lóversenyeket rendezett. Gróf Széchenyi István 1828-ban „A Lovakrul” című könyvét, mely a magyar lótenyésztés alapműve gróf Hunyady József emlékének ajánlotta.
1866-os tűzvészt követően barokk-klasszicista stílusban építették át. Parkja a korabeli Felvidék egyik legszebb kastélyparkja volt sok egzotikus faritkasággal és dísznövénnyel. 1910-ben a család utolsó férfitagja gróf Hunyady László a kastélyt és a birtokot a nagysurányi cukorgyárnak adta bérbe. Az első világháború után a birtokot felparcellázták. A család utolsó nőtagjai egészen 1945-ig éltek itt. A második világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett. Ezután különféle célokat szolgált, végül 1953-ban felújították és az 1960-as évek végéig iskolaként működött. 1974-ben a széleskörű rekonstrukció után művelődési intézeti központ lett.

Korunkban konferencia központtá, és kulturális,és oktatási központ is. Szálláshelyet is ad. Az épületben van borospince mini lőtér, relaxációs tér is.

*** Saját vélemény:
Kastélyszálló** üzemel, rendezvények, terasz, melléképületben helyi idegenforgalmi iroda. Szépen ápolt park veszi körbe.

*********************************************************
Hozzászólásokból kapott új információk:
Kereskényi Dávid (https://www.facebook.com/kereskenyi.david): kis-krestyeni és kéthelyi gr. Hunyady, a kis-krestyeni előnéven a nemesi ág szerepelt, grófi címet a kéthelyi előnévvel kapták.
Obrenovics szerb fejedelem felesége is Hunyady grófnő volt. Amúgy természetesen nem a híres Hunyadiak rokonsága. A 17. század elején Horváth néven kerül elő a család, ami Hunyad vm-ből származott, innen a nevük.
A kastélykutatás szerintem a genealógiától elválaszthatatlan. Egy kastély története az öröklési rendhez, tehát a leányági örökösökhöz is kapcsolódik, h a birtoklástörténete érthető legyen.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *