Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1398

Illésházy - Pálffy kastély

Kategória Kastély , Vallás , Utazás

Kép album megtekintése

Cím Szentgyörgy (Sväty Jur)
GPS koordináta N 48.256209,E 17.209015
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-07-17 - Látogatás dátuma: 2013-08-27 - Utolsó módosítás: 2014-07-17Szentgyörgy városa a történelmi műemlékek gazdag gyűjteményével rendelkezik. A legrégibbek egyike a gótikus Szent György templom. A gótikus építményt torony nélkül, a 13. század utolsó negyedében emelték. Az Evangélikus templomot a Segner család polgárházának átépítésével hozták létre 1783-ban. Az emlékoszlop a Szentháromság szoborcsoporttal együtt 1831-ből származik, amelyet a városon végigvonult szörnyű kolerajárvány áldozatainak emlékére emeltek. A járvány 57 napig tartott, és 182 ember esett áldozatául.  Az emlékoszlop eredetijét a városi múzeumban őrzik. További jelentős műemléknek számít a Legszentebb Háromság temploma, a Piarista kolostor, a Pálffy-kastély s még sok egyéb. A város német többségét egészen 1945-ig megtartotta.

A 13. század végén felépült a város erődítménye, Fehérkő vára.
Szentgyörgyi és Bazini grófok az oligarchák elleni harcokban Károly Róbert oldalán álltak, így birtokaikat továbbra megőrizték. A város többször szenvedett a hadak pusztításai miatt.
1543-ban férfiágon kihalt az ősi birtokos Szentgyörgyi és Bazini grófi család és az uradalom királyi birtok lett. 1468-ban a korabeli források szerint a település Éleskő várának tartozéka. Az 1602-ig terjedő időszakban több nemesi család zálogbirtoka volt, így birtokosai voltak a Szapolyai, Serédy, Salm, Kruzsics és Illésházy családok. 
1598-ban a király engedélyezte a városnak, hogy az Illésházyaktól megválthassa magát és szabad királyi város lehessen, az Illésházyak azonban megtagadták az átadását. 1603-ban Illésházy Istvánt az ellene lefolytatott hűtlenségi perben fej és jószágvesztésre ítélték, várait pedig – így Szentgyörgyöt is – császári katonaság szállta meg. 1606 és 1610között ismét az Illésházyak zálogbirtoka, miután 1605-ben Bocskai visszaadta neki, Rudolf császár pedig 1606-ban büntetlenséget biztosított számára, így megtarthatta birtokait.
1609-ben az Illésházyak reneszánsz várkastélyt építtettek ide.
1647-ben III. Ferdinándtól szabad királyi városi jogokat kapott. 1603 és 1647 között kőfallal vették körül, melyet számos bástya erősített. Ennek ellenére 1663.szeptember 5-én a török elfoglalta és lakóit nagyrészt elpusztította. 1704-ben Rákóczi serege pusztította, majd 1728-ban újra leégett. Falait és kapuit 1711 után nagyrészt lebontották, de részben ma is állnak. 1840-ben Szentgyörgy és Pozsony között közlekedett az első lóvontatású vasút.

Saját vélemény:
Vegyesen felújított házakból álló főtér, régi épületekkel, némelyik újonnan felújítva, némelyik omladozó vakolattal (még a városháza is ilyen). A főtér sarkában van a kastély, láthatóan nem használják, zárva, ablakok üresek, de még nincsenek betörve, az össze vissza parkoló autók miatt egyben nem volt fényképezhető. A vele szemeben lévő információs központ szerint pincészet volt az épületben (a főtér több épületében még mai pincészetek üzemelnek).
A főtér másik sarkában van a kolostor épület, rajta emléktábla Benyovszky grófra utalva (szlovák nyelven). A kolostor épület egybe van építve a templommal (zárva).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *