Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1393

Csáky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Magyarbél (Velky Biel)
GPS koordináta N 48.215823,E 17.360949
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-07-17 - Látogatás dátuma: 2014-08-27 - Utolsó módosítás: 2014-07-17A Szlovákia jelentős történelmi műemléke a barokk kastély, az egyik legnagyobb Szlovákiában. 1722-1725-ben építette Csáky Imre érsek. Más tulajdonosai is voltak a kastélynak, többek között: Battyani József gróf Hadik és Reviczky A magyarbéli kastély - A. E. Martinelli alkotása
Középen kiemelkedő  manzárd, oromzat. Hangsúlyos rizalitjával előrevetíti a század legelterjedtebb kastélytípusának sajátosságait. A sarkokhoz diagonálisan csatolt, a falból erősen kiugró tornyok azonban később nem honosodnak meg. Talán a korábbi évszázadokban általános, négy sarokbástyás vártípus emlékét őrzi. Az épület ritmusát a naptár szabja meg. Az év 365 napja,ablakok, 52 hét mint 52 szoba. A jobb oldalon a várkápolna, a falakat festmények Készítő Galliartiho GA.
A kastély körül volt egy gyönyörű park, ahol kitűnt főleg fenyők - különösen a fenyő, de nem volt hiány egzotikus fák. A második világháborúban, a legtöbb a palota leégett. Hogy elpusztultak a festmények.. A gyönyörű park fáit a környező lakosok kivágták és fűtésre használták őket.
1958-ben kezdődött a kastély rekonstrukciója, és 1961-ban nyugdíjas otthonná alakították, 237 ággyal. 2006 óta nincs használatban és a pusztulás.
A kastély sarkain egy-egy toronnyal, egy főtoronnyal, pazar lépcsőcsarnokkal és díszteremmel, korabeli freskóival pompás látnivaló.
A kastély kárpótlással visszakerült a leszármazottak tulajdonába, akik most Szlovákiában és Csehországban élnek. A jelenlegi tulajdonosok próbálják eladni a kastélyt. Az épület állaga folyamatosan romlik.Jur)

*** Saját vélemény:
Üres, egyre romló állapotban, körbekerítve, zárt kapukkal (kutyával, videókamerával megfigyelt terület), láthatóan nem használják, bár egy héttel ezelőttire szóló plakátokat láttam a településen, valamiféle fesztivált hirdetett a kastélyban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *