Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2136Pestújhelyi Keresztelő Szent János templom és plébánia

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1158 Budapest, Pestújhely, Klebelsberg Kunó utca 43.
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.pestujhelyiplebania.hu/

e-mail:

pestujhelypl@t-online.hu

Telefon:

(06-1)418 17 15

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2012-06-16 - Utolsó módosítás: 2012-06-161994-ben a kórus alatt emléktáblát szenteltek az itt keresztelt Dr. Antall József miniszterelnök, apja, id. Antall József miniszter, és nagyapja, Dr. Szűcs István helyettes-államtitkár, országgyűlési képviselő, Pestújhely egyik alapítójának tiszteletére.

A Pestújhelyi Keresztelő Szent János templom és plébánia története
/Forrás: http://www.pestujhelyiplebania.hu/templomunk.htm/
"A kiegyezés után fejlődésnek indult Budapest közelébe költözni szándékozókban felmerült igény hozta létre a Rákospalota területén a XIX. század végén megalakult Széchenyi-telep önállósodásaként 1909-ben önállóvá váló Pestújhely községet.
1911-ben lelkészség alakult, amely a váci egyházmegyéhez tartozott. Kezdetekben a László utcában lévő volt Bors villából alakított kápolnát használták, melyet 1916-ban Keresztelő Szent János születése titulusra szentelték.
A lelkészséget 1921-ben plébániai rangra emelték. Fáradhatatlan és hosszú gyűjtések után, 1926. július 18-án letették a templom alapkövét Pestújhely legnagyobb terén. A modern kései román stílusú templom tervét és belső berendezését Kismartoni Lechner Lóránd készítette, és a teljes megvalósítását ő maga irányította. Az elkészült templomot 1927. március 25-én, Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelték.

A főoltár, a Szűz Mária oltár és a szószék Krasznai (Krausz) Lajos szobrászművész alkotása. A templom három harangját 1947-ben Szlezák Rafael Rákospalotán a Klára utcában öntötte. Orgonáját 1952 -ben a Rieger gyár készítette. 1991 februárjában az újpalotai közösségi házban rendszeresen megkezdődnek a szentmisék, amelyeket a pestújhelyi plébános végzett. Ettől kezdve az újpalotai plébánia megalakulásáig Újpalota a pestújhelyi plébániához tartozott. A teljes külső és belső renoválásra 1992-ben került sor, melynek során megoldották a templom részleges fűtését. Ez alkalommal kerül átalakításra az oltár alatti kripta, melyet megnyitottak az urnás temetések számára. Az egyházmegyei határok rendezése során 1993-ban a plébánia az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez került.

A templomba 2001 után új elektronikus orgonát vásároltak és a baloldali mellékhajó végében új urnatemető kialakítására került sor. A Boldog Salkaházi Sára templom felszentelését és az új plébánia megalakítását követően Újpalota és az azt környező utcák kiválnak a plébániából. A templom egykori papjai közül kiemelendő Dr. Bábel Balázs egykori káplán, aki jelenleg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye metropolita érseke."


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *