Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2212

Károlyi vadászkastély

Kategória Vadászkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 94111 Tótmegyer, (Palárikovo), Lesná 700/2
GPS koordináta N 48.038876,E 18.069375
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-07-17 - Látogatás dátuma: 2013-08-27 - Utolsó módosítás: 2015-04-16Kegyura gróf Károlyi Lajos, kinek itt nagyszabású régi kastélya, gyönyörű, nagy kiterjedésű parkja, nagy uradalma és állattenyésztése volt. A XVI. században már Károlyi-birtok volt és a kastélyt is a Károlyi grófok építették. 90 szobája főúri eleganciával és kényelemmel volt berendezve. Rendkívül érdekesek és művészi becsűek voltak a kastélyban levő családi képek, valamint a számos történeti becsű családi ereklye, műtárgy, nemkülönben a körülbelül 12000 kötetet tartalmazó könyvtár. Gyönyörű függeléke a kastélynak a tágas szép pálmaház, melyben a délszaki fák és cserjék remek példányai díszletek. A kies részletekben bővelkedő park mögött van a község főtere, mely csinos épületeivel és tisztaságával tűnik ki. Itt áll a tetszetős külsejű barokk templom, a kórház, melyben apácák végzték a betegek ápolását, a szép emeletes iskola és a takaros gazdatiszti lakások. Mindezek pedig a község bőkezű földesurainak, a gróf Károlyiaknak köszönik létrejöttüket.
1725-ben a falu már a Károlyi család birtoka, akik a régi Kaunitz-kastély helyén új későbarokk kastélyt építettek ide. A kastélyt a 19. század elején klasszicista stílusban építették át. A Károlyi család egészen 1945-ig volt birtokos a községben.

*** Saját tapasztalat:
A kastélyt néhány éve felújíthatták, bár az ablakkereteken már látszik az idő múlása, a parkot most rendezik, sétautakat építenek benne, parkja rendben tartott. A kastély zárva, láthatóan jelenleg használaton kívül van. A park egyik sarkában egy szép fából épült torony (talán víztorony lehetett).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *