Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2597

Benyovszky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 7833 Görcsöny, Hársfa utca
GPS koordináta N 45.971272,E 18.132686
Régió Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet

http://www.gorcsony.hu/kastely.htm

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Gyalog nehéz bejutni, de autóval, azonnal nyitják a kaput.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 2014-07-13 - Utolsó módosítás: 2014-07-14A község közepén a volt főúri park területén álló kastélyban 100 idős ember otthona található. A skót stílusú kastély és a park idős fái évszázadok üzenetét hozták el a mába és bátorítják ezzel az itt élő embereket.

Görcsönyt a hódoltság után az egykorú jegyzőkönyv szerint 1687. június 13-án a kincstár számára foglalták le. 1702-ben a község a jezsuiták tulajdonába került, akik ezer forintért vásárolták meg a kincstártól. A görcsönyi major a pécsi rendház működési területéhez tartozott. A birtok tulajdonos-váltásáról az 1702. február 22-én kelt szerződést ismerjük. Történelmi adatok szerint 1702-ben a Jezsuita rend emeltetett rendházat a dombtetőn és a rend feloszlásáig, mint a környező birtok urai gazdálkodtak Görcsöny községben.

A rendház emeletes épület volt, és körülbelül a mai kastély helyén állott. Körülötte, a természetes növényzet részleges átformálásával, rengeteg munkával 30 holdas parkot alakítottak ki. A ma is látható park alapjait ők vetették meg ebben a tényleg csodaszép völgyben. Maga az épület a pécsi rendház tagjainak nyaralójául szolgált, akik vakációk idején itt pihenték ki a tanév fáradalmait. Az 1744. évi egyházlátogatási okmány említi, hogy a ,,residentiában", saját szükségletükre, kápolnájuk van.

A rend feloszlatás után (kb. 1761.) Orehovicai Mihalovits József nemes úr lett Görcsöny és a környező birtok ura, aki a Jezsuita rendházból kastélyt alakított ki a maga és családja igényeinek megfelelően. Mihalovich József fiai javára lemondott birtokairól és ragjairól. A gyermekek kicsapongó életmódja, kártyaszenvedélye eladósodáshoz vezetett. A család tönkrement, az utódok a birtokot eladni kényszerültek, ekkor kerültek Görcsönybe az urbanói és benyói Benyovszkyak. A birtokot Benyovszky Móric egyik oldalági leszármazottja Benyovszky Lajos közel 300 ezer koronáért vásárolta meg 1860. november negyedikén.

Benyovszkyné Ocskay Erzsébet, aki világlátott asszony hírében állott, álítólag személyes tapasztalatai alapján a bécsi Burg császári rezidenciájának mintájára rendezte be, illetve alakítatta át a kastélyt, amely a Monarcia szokásos őszi: 1901. szeptemberi hadgyakorlat idején I. Ferenc József és fia, a trónörökös, Ferenc Ferdinánd görcsönyi szálláshelyéül szolgált. A fogadótermet kék színüre festették, a nagyterem bútorzatát egyenesen Bécsből küldették ide - állítólag Mária Terézia egykori berendezéseinek részeit képezték. A megérkezett garnitúrákat újrakárpitozták, átaranyozták. a falakra a család ősi fészkéből, Pozsonyból és Nagylégből hozatott olajfestmények kerültek. a világítást százgyertyás csillárral ill. acetilénnel oldották meg. Ferenc József szobájának berendezése egyébként rendkívül egyszerű volt.

Benyovszky Lajos 1907-ben bekövetkezett halála után az örökség Rudolfra szállt, aki itteni területeit többnyire bérbe adta, és inkább csak édesanyja meglátogatására utazott nagylégi birtokáról olykor Görcsönybe, a kastély mását viszont megépítette Nagylégen (Csallóköz, ma Szlovákiához tartozik).

A szerb megszállók a kastély számtalan értékét elhurcolták, vagy elpusztították. A Baranyai-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság bukása után Rudolf testvére Benyovszky Móricz átvette a görcsönyi uradalom keselését, felügyelőt és számvevőt állítva élére, megszilárdítva gazdaságát. A húszas évek második felében visszaállt a bérleti rendszer. A följegyzések szerint minden bérlő (Lengyel József, Göbel Péter etc.) tönkrement. Egyedül egy amúgy is egészen kivételes ember: Schwarcz Mór tudott megbízhatóan gazdálkodni.

A szovjet megszállás földúlta a kastélyt, de viszonylag épen maradt ahhoz, hogy a Meszhart (A DGT utóda. A szénbányák 1946-os államosításától 1952-ig működött, magyar-szovjet vegyes vállalat volt.) üdülője legyen. A kilencvennégy-szobás épületet azonban hagyták lepusztulni, így pihenőháznak alkalmatlanná vált. Iskola lett, rövid ideig kultúrházként, moziként használták, de nem költöttek rá, így raktárrá, csirkekeltetővé romlott. Később, amikor már hullott a vakolat, és a gyönyörű parkettát is fölszedték, életveszélyesnek nyilvánították, de jogcím nélküli lakók foglalták el a használható részeket.

Tudunk olyan elképzelésről, amely az ötvenes évek végén textilraktárt álmodott az ódon falak közé. A tanács, nem lévén pénze a felújításra, elbontotta volna, de erre nem adott engedélyt a megye. Az áldatlan állapotok 1962-ben fordultak meg, amikor épp a Megyei Tanács szociális otthon kialakítását határozta el. Az ötmillió forintot emésztő munkálatok 1964-ben kezdődtek, és az épületet új rendeltetésében 1965. szeptember 26-án adták át a százhúsz beköltözőnek. Az tervek úgy szóltak, hogy az otthon teljesen önellátó lesz: 30 holdon gazdálkodik, 100 sertéséből hetente vág, naponta friss tejet szolgál fel, és a 15 holdnyi gyümölcsösben és kertészetben megterem minden.

A környezet szebbé tételére pályázatot hirdettek a Kertészeti Főiskola hallgatói között. A jezsuiták által alapított, harminc holdas parkot azonban torzójából nem lehetett már helyreállítani. Tudunk olyan tanúról, aki tehetetlen szemlélőként jelen volt a különleges, trópusi fák kivágásakor és eltüzelésekor. Ezzel együtt a főiskola hallgatói megtették, amit még megtehettek. Kialakították a mesterséges tavat (1966) is, amiben sokáig fürdeni is engedték a falubelieket.

Forrás: http://www.gorcsony.hu/kastely.htm
Forrás: Sz.Koncz István: Villa Gerechen. Bamba Klub Görcsöny 2000
Naplemente 1.évf.1.szám 2003

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *