Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4206

Magyary-Kossa kúria

Kategória Kúria , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Gyönk, Táncsics Mihály u. 468.
GPS koordináta N 46.556031,E 18.473988
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://www.magyary-kossa.hu/

e-mail

zsolt@magyary-kossa.hu

Telefon

+36 70 431 2773

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2015-05-262015.05.26 - az alábbi levelet kaptam:
"Magyary-Kossa Zsolt>
7:10 (2 órája)

címzett: saját magam
Tisztelt Uram!

Honlapján a gyönki kastélyról szóló képek már nem a jelenlegi állapotot tükrözik. Kérem, nézzen szét az alábbi honlapon és frissítse a kastélyról megjelentetett információkat!


--
Üdvözlettel

Magyary-Kossa Zsolt
2040 Budaörs, Nefelejcs u. 38.
Tel.: +36.1.3917389
Fax: +36.1.3917310
Mobil: +36.70.4312773
Email: zsolt@magyary-kossa.hu
Web: www.magyary-kossa.hu"

Kértem néhány friss képet, ha megkaptam hozzáfűzöm az albumhoz.
Idézet a WEB lapról:
"A Tolna megye középső vidékén, Gyönkön álló, hányattatott sorsú Magyary-Kossa kastély ismét az egykori építő- és tulajdonos család kezébe kerülve ébredezik sok évtizedes csipkerózsika-álmából.

A műemlék épület, amelyet a kommunizmusban a helyi tsz használt magtárként, mára teljesen megújult. A kastélyt kastélyszállóként, lakásétteremként és kulturális találkozóhelyként üzemeltetjük, de bárkit szívesen látunk egy rövid látogatásra is."

Gyönk - németül Jink- Tolna megye legnagyobb kiterjedésű tájrészén, a Hegyháton található. A település történelme egészen az ókorig nyúlik vissza. Első írásos emléke 1280-ból származik. A település középkori történelméről kevés írásos anyag áll rendelkezésre, annyi azonban bizonyos, hogy a török támadások következtében elnéptelenedett a terület. Az újranépesítés a XVIII. században kezd?dött meg, először magyar majd német, később pedig zsidó nemzetiségűek révén. Ebben az időben erősödött meg a mezőgazdaság, illetve a németek mestereknek köszönhetően a különböző kisipari ágazatok. A település dinamikusan fejlődött. Ezt igazolja, hogy alsó fokú oktatási intézménye mellett gimnáziummal is rendelkezett.

A XX. század elején tégla-, és cipőgyár létesült, valamint egy hengermalom is üzemelt. Gyönk jelentőségét bizonyítja, hogy 1961-ig járási székhely volt. A gazdasági virágzás mellett a kultúra is fejlődött. A település rendelkezett kaszinóval, úri- és népkönyvtárral, valamint négy egyházzal.

Gyönk birtokosai a XVII. század végén a Szilyek voltak, tőlük viszont még 1699-ben megszerezte Sándor István, aki már ebben az évben kúriát is birtokolt itt. A Sándor családba való beházasodás révén jelent meg Gyönkön a Magyary-Kossa család. A Magyary-Kossa család volt a megyében az egyetlen jelenetős protestáns (református) földbirtokos, nem véletlen tehát az sem, hogy Gyönkön a református németek és magyarok kivételezett helyzetben voltak, kő templomot is építhettek még a türelmi rendelet előtt. Az sem véletlen, hogy a Styrum-Limburg uradalomhoz tartozó Nagyszékelyről ide költözött 1812-ben, a 6 évvel korábban alapított református algimnázium. A reformátusok mellett nagy számba ékeztek evangélikus németek is, végül pedig kisszámú katolikus magyarság és a zsidóság tette teljessé az etnikai és vallási sokszínűséget.

A kastélyt a Magyary-Kossa család valószínűleg a XVIII. században építteti, de mai megjelenése a XIX. század legelejéről származik. A Magyary-Kossa család után a Szécheny, majd még később a Kővágó családé lett. A nagyon rossz állapotban lévő épületre a közelmúltban új tető került, hogy a további gyors pusztulástól megóvják. Szintén az uradalomhoz tartozott Szabatonpuszta is, ahol egy barokk kori istálló is fennmaradt.

Az utcavonaltól beljebb szabadon álló, téglalap alaprajzú, alápincézett, emeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Óriáspilaszterekkel tagolt K-i homlokzatán két vörös mészkő keretes, felülvilágítós ajtó. Kéttraktusos, dongaboltozatos pince. Kéttraktusos belső, a földszint részben csehsüveg boltozatos, az emelet síkfödémes. Kétkarú lépcső, vörös mészkő lépcsőfokokkal. A helyiségekben kályhafülkék. Kifestés mindkét szinten: XIX. század közepe és XX. század eleje. Részben építéskori nyílászárók. A községben birtokos Magyary-Kossa Sándor építtette az 1830-as évek második felében, 1839-ben már kész. A kastély előtt a XIX. század közepén gondozott kert volt, melléképületekkel. A XIX. század végétől 1947-ig a Kővágó családé. A XX. században részben átalakították, a Ny-i homlokzaton ajtót nyitottak, a főhomlokzat középrésze előtti, vörös mészkőből készült teraszt elbontották, az alaprajzi rendszert részben megváltoztatták, egyes ajtókat kicseréltek, a mázas cserépkályhákat lebontották. A majorsági melléképületeket 1991 után elbontották.

Saját tapasztalat
Szabadon álló épület, felújítás alatt, külső homlokzata kész, nyílászárók cserélve, ajtók még nem. Hasznosítási célját nem sikerült kiderítenem.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *