Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3181

Steiner kastély

Kategória Kastély , Étterem

Kép album megtekintése

Cím Ógyala (Hurbanovo)
GPS koordináta N 47.873274,E 18.192231
Régió Dél-Nyugat
Megye

Internet

http://www.restauraciakastiel.sk/hu/starthu.htm

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-07-17 - Látogatás dátuma: 2013-08-28 - Utolsó módosítás: 2015-02-10Magyar neve a régi magyar Gyál személynévből ered, az pedig az ótörök jalan (= láng) főnévből. Mai szlovák nevét 1948-ban kaptaJozef Miloslav Hurban szlovák író nevéből, azelőtt a magyarból átvett Stará Ďala volt a szlovák neve. Határa már a történelem előtti időkben is lakott volt.
Nagykonkoly nevű részét már 1242-ben említi oklevél. Ebben közvetlenül a tatárjárás után IV. Béla király hívét Konkoly Thege Mátét nemesi rangra emeli és neki adja a mintegy 1600 hektáros birtokot.
Bagota 1404-ben tűnik fel először a Désházy család birtokaként, majd1571-től az Ordódyak birtoka. Ógyalla a 15-16. században a Gyallai család birtoka volt. 1582-ben a Thassy és Zsigmondi családoké.
1561-ben a török Ógyallát és környékét teljesen elpusztította, évtizedekig csak pusztaként szerepel. Csak a 17. század közepén telepítették be újra. Ezután a Konkoly-Thege, a Szluha, a Csúzy család és mások a főbb birtokosai. Lakói főként mezőgazdasággal foglalkoztak.
Ógyalla az 1920-as évekig teljesen magyar lakosságú település volt, de a kolonisták megérkezte után is megtartotta magyar többségét. A második világháború utáni kitelepítések és a csehszlovák-magyar lakosságcsere eredményeként azonban az etnikai arányok megváltoztak és Ógyalla vegyes magyar-szlovák lakosságú településsé vált.
Az 1950-es években Nový rožník – Új Földműves címmel kétnyelvű járási hetilapja jelent meg. Az 1950-es évektől 1982-ig gimnázium is működött Ógyallán.
Ógyallát 1960-ban nyilvánították várossá. 1971-ben a korábban önálló Bagota községet egyesítették Ógyallával.
Legismertebb üzeme az Arany Fácán (Zlatý Bažant) sörgyár, melyet 1967-ben létesítettek és mintegy 500 embernek ad munkát (2007). Az aranyfácán egy állat neve, jelenleg is él a sörgyár területén néhány példány belőle.

Arany fácán Kastély étterem
Az étterem a gyönyörűen felújított kastélyban kapott helyet, amelyet 1901-ben Péterházi Steiner Mihály építtetett és az Arany fácán sörgyár 1998-ban átépített. Most a felújítás után  eredeti szépségében pompázik. Olyan patinás környezet várja éttermünkben, amelyben csak a kiváltságosoknak volt osztályrészuk a 20. század elején.
Étteremben a kitűnő konyha és a figyelmes kiszolgálás természetes. Jöjjön el és élje át a régi idők romantikáját egy olyan környezetben amely a történelemmel van átitatva.

A településen több régi kúria is volt, ezért Ógyallát a kúriák városának szokták nevezni. Sajnos ezek közül több vagy megsemmisült, vagy nagyon rossz állapotban van.
** Konkoly-Thege-kúria - a 19. század elején épült klasszicista stílusban.
** Feszty-kastély - a 19. század elején épült klasszicista stílusban.

*** Saját tapasztalat:
Reprezentatív étterem van a kastélyban, magyarul beszélő pincér hölggyel, négynyelvű étlap (szlovák, angol, német, magyar), szépen felújított épület, picike kis parkkal, a parkban kialakított parkolóval. A két portré az eredeti építtetőket ábrázolja, szerintem csak utólagosan készült képek (pincér hölgy nem a településről való, nem tudott semmit se az épületről, se a portrékról).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *