Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2528Premontrei (lak) kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 7030 Paks, Rókus u. 21.
GPS koordináta N 46.633349,E 18.875074
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 2007-09-09 - Utolsó módosítás: 2018-02-20Paks épített értékei a településnek a kápolnák (Szent Rókus, Szent Vendel, Kálvária kápolna), a kúriák (Daróczy, Kornis Szeniczey kúria, Cseh-Vigyázó kúria-amelyben a Városi Múzeum található), a templomok (pl. a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom). A Duna-parton lévő sétány a százéves, védelem alatt álló gesztenyesorral idillikus hangulatot sugároz.

Országos ismertségét legfőképpen az atomerőműnek köszönheti, amelynek jól felszerelt látogatóközpontja sokak számára nyújt egyedi élményt.


A látogatás során annyit sikerült az épületről megtudni, hogy valamikor egyházi tulajdonban lévő kúria, jelenleg a paksi önkormányzat tulajdonában van. Belső tereket felújították, rendezvény helyszín, a pincéjét a "Borbarátok Klubja" bérli a pincét, a felső szinten nagyméretű díszterem van, szépen felújítva, amit rendezvényekhez hasznosítja az önkormányzat.

Kívülről már ráférne egy tatarozás, málladozó vakolata nem szép látvány.

Forrás: muemlekek.hu
Hajdan, az 1800-as évek elején, még présház állt a Prelátus helyén, amely Gyurki András tulajdona volt. Bizonyítandó ezt az az 1859-es paksi térkép, melyet a Városi Múzeumban láthatunk.
Gyurki Andrástól Bednárcz Róbert vette meg a házat és 1934-ben átépítette. Akkor kapta a barokk homlokzatot jellegzetes szimmetrikus tagolással. A két ion oszlop által tartott timpanon tetején tipikus barokk díszeket, kőurnákat láthatunk. Az ablakkeretek félköríves záródásúak szép díszes ornamentikával kapnak hangsúlyt, az épület homlokzatán.

A paksi prelátust 1992 óta a város önkormányzata tartja fenn reprezentációs célokra, hogy hangsúlyt kapjon az építészeti jelentőség is helyi védelem alá helyezte a házat. Utoljára 1996 augusztusában újították fel. A prelátus villa Duna-kanyarra eső szép kilátása ma is meggyönyörködteti az arra járókat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *