Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2528Szeniczky kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Paks, Deák F. u. 4.
GPS koordináta N 46.628324,E 18.868028 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Múzeum (?)

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-17Épített értékei a településnek a kápolnák (Szent Rókus, Szent Vendel, Kálvária kápolna), a kúriák (Daróczy, Kornis Szeniczey kúria, Cseh-Vigyázó kúria-amelyben a Városi Múzeum található), a templomok (pl. a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom). A Duna-parton lévő sétány a százéves, védelem alatt álló gesztenyesorral idillikus hangulatot sugároz.

Országos ismertségét legfőképpen az atomerőműnek köszönheti, amelynek jól felszerelt látogatóközpontja sokak számára nyújt egyedi élményt.

A Szeniczey-kúria
Az épület az Erzsébet Szállóval szemben a régi városközpontban (Óvárosban) található. A Szeniczey-kúria XVIII. század végén épült. A XIX. század végén részint átalakították eklektikus stílusban. Az egyik helyi nemesi család, a Szeniczey család tulajdona volt, innen a neve. Az épületnek érdekessége, hogy itt vendégeskedett többször is Deák Ferenc unokahúgánál, Szeniczey Stefániánál (született Nemeskéri Kiss Stefánia 1844-1918), aki az egyik nővére, Nemeskéri Kiss Jozefa (született Deák Jozefa) lánya volt.
Jozefa 1808. május 27-én került Paksra, férje Nemeskéri Kiss József volt. Lányuk Stefánia Szeniczey Fernc felesége lett.
Deák sokat látogatott Paksra unokahúgához, szívesen járt a szomszédos kaszinóba kártyázni és poltizálni, illetve innen gyakran ellátogatott a Szeniczey család hidegvölgyi szőlőjébe.
Az épületet jól berendezett szolgálati lakásokként részekreosztották, majd hivatalnokoknak és értelmiségieknek adták ki.
Később önkormányzati lakások lettek és itt működött a bőrgyógyászat is.

2008-ban az önkormányzat kiüríttette és hozzáláttak felújításához. A munkálatok elkészültével múzeumot fognak berendezni az épületben.

Deák Ferenc, a haza bölcse 1850 és 1874 között négyszer is járt Pakson, hosszabb időt töltött el a barokk Szeniczey-kúriában. Az épület falán 1927-ben, Deák Ferenc halálának 50. évfordulóján avatták fel emléktábláját.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *