Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4908Károlyi kastély - Károlyi József Alapítvány - Kastélyszálló

Kategória Kastély , Múzeum , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u.2.
GPS koordináta N 47.287752,E 18.265222
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.karolyikastely.hu/

e-mail:

kastely@karolyi.org.hu

Telefon:

22/578-080

Megjegyzés:

Károlyi József Alapítvány, tel: 22/578-080

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-16 - Látogatás dátuma: 2014-04-18 - Utolsó módosítás: 2020-10-072013 - a kastély felújítása befejeződött, a kastély körüli közvetlen park is helyreállításra került, az étterem és a szálloda egész évben üzemel.

A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza, s az évszázadok során többször is gazdát cserélt: 1690-ben jelentek meg a Hochburgok, mint Csurgó birtokosai, őket pedig a Berényi és a Perényi-család követi a birtokosok sorában. 1834-ben Perényi Imre báró elzálogosítja a csurgói birtokot Károlyi György grófnak, ami 1853-ban, vásárlás útján, végleg a Károlyiak kezébe kerül. A még ma is álló kastélyépületet a Perényi Imre bárótól megvásárolt és lebontott kúria helyén kezdték el építeni 1844-ben. Károlyi György gróf pesti palotájának befejezése után Csurgón teremtette meg leszármazottainak vidéki rezidenciáját. A csurgói kastély átépítése 1844-1851-52 között annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján zajlott, aki az angol-klasszicista stílusú pesti Károlyi-palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt a helyszínen Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi-család alkalmazott építésze csak a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.
Az újonnan megépített kastély U alakú épületében az emeletes középrészhez kétoldalt oszlopos, földszintes szárnyak kapcsolódnak. Ezek végében egy-egy pavilon áll. Az északi pavilonban található a kápolna. A főépület és az oldalszárnyak díszudvart zárnak körül.

A világháború befejezése után a kastélyt és a birtokot elveszik a Károlyi-családtól és kártérítés nélkül államosítják. 1946-tól a Fővárosi Gázművek kapta kezelésbe, ekkor üdülőként hasznosították. 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki, ezt követően pedig 1955-től a megye gondozásában magyar gyerekek nevelőotthonaként funkcionált, majd 1979-ben leromlott állapota miatt kiürítették.

A rendszerváltozást követően a kastély állami tulajdonban maradt. Az állam tulajdonosi jogát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) gyakorolja. A kastély sorsában jelentős változást az 1994-95-ös esztendők hoztak: ekkor az ingatlan kezelői jogát megkapta a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG). Elkészítették az épület felújítási programját, új lendületet vett az állagmegóvás és az elvadult kastélypark rehabilitációja.
1994-ben létrejött Károlyi József Alapítvány, amely a család kezdeményezésével alakult meg. Céljaként "Európa felé való nyitásnak" kiemelt szolgálatára szánja. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Az Alapítvány által kidolgozott tervezet Kulturális Találkozó Központ kialakítását célozza meg, mely egybeköti a műemlék kulturális jellegének a megőrzését és a felújításához, fenntartásához nélkülözhetetlenül szükséges, árbevételt biztosító szállodai és vendéglátási tevékenységet.

A könyvtár és a Dokumentációs Központ a kutatók, diákok és tanárok rendelkezésére áll.
A Könyvtár több mint 6.000 kötetet tartalmaz francia, magyar, angol, olasz és német nyelven. A gyűjteményt kiegészítik még Fejtő Ferenc folyamatosan érkező adományai és a nemrégiben megjelent művek megvásárolt példányai, melyek nem keverednek Fejtő Ferenc személyes gyűjteményével. Néhány ezek közül a művek közül egyedülálló Magyarországon.
Ehhez a könyvtárhoz kapcsolódik még egy feldolgozás alatt álló Sajtódosszié-gyűjtemény, mely minden, Fejtő Ferenc által vizsgált témát érint, s így nagyon jól kiegészíti a könyvgyűjteményt. Az újságkivágások egészen 1945-ig, sőt néha a háború előttre tekintenek vissza. A dossziékat helyben lehet használni, illetve fénymásolatot lehet róluk készíttetni.
Végül az olvasók rendelkezésére áll egy jelentős Folyóirat-gyűjtemény (több mint 350 címmel), francia, angol, olasz és magyar társadalomtudományi témában (magyar irodalmi folyóiratok is találhatók) ábécé sorrendben.

A Kulturális Központ, időszaki kiállításokat és rendezvényeket is szervez.
Évente visszatérő rendezvény az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Károlyi Kastélyparkban
Csemetekertészek, növénynemesítők, kertészeti termelők, terjesztők, mesterek, melegház, kerti kiegészítő, fénytechnika- és szökőkútgyártók, vállalkozások, tájrendezők, tájépítész hallgatók és szakemberek találkozója, gyermekprogramok.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *