Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2668

Bárczay Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3882 Abaújkér, Rákóczi u. 2.
GPS koordináta N 48.306340,E 21.200690
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Használat formája: magánlakás, Nem látogatható!
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-05-2948.306340,21.200690
http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=26&kId=26
http://www.kastelyutak.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=398&Itemid=434
http://muemlekem.hu/muemlek?id=2627

Utolsó látogatás:
Magántulajdonban (lakás, nem látogatható)

Abaújkér
A 18. század közepén épült Bárczay kastélyt a kassai építőmesterek tervezték és építették. A téglalap alaprajzú, manzárdtetős, a parkjában szabadon álló kastély barokk stílusban épült.

Abaújkér Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Zempléni-hegység nyugati előterében, a Hernád-völgyében fekszik. A Miskolctól 64 km-re található település megközelítése a 3-as számú főútról az encsi elágazónál letérve, illetve Szerencset Gönccel összekötő útról lehetséges. Vasúton a Szerencs Hidasnémeti vonalon érhetjük el.

A honfoglalás időszakában a vidék a Kér törzs szállásterületéhez tartozott, valószínűleg a település neve is innen származik. A falu első írásos említése 1215-ből származik, ahol Quer néven említik.

A település a Kér nemzetséghez tartozó Kéri család birtokai közé tartozik a 15. századig. A megye mai területén ez volt az egyik első szőlőművelő terület. A török időszakot megsínyli a falu, a hódoltság idején szinte teljesen elnéptelenedik. Ezt követően csak a 19. századra népesül be újra. A 18. századtól az Abaúj vármegyében jelentős területekkel rendelkező Bárczay család a falu legjelentősebb birtokosa. Mellettük még a Zombory családnak voltak nagyobb birtokai.


A 18. század közepén épült Bárczay kastélyt a kassai építőmesterek tervezték és építették. A téglalap alaprajzú, manzárdtetős, a parkjában szabadon álló kastély barokk stílusban épült.

Az épület középfolyosós, helyiségei többnyire teknőboltozatúak, de két helységében sík mennyezetet találhatunk. Egykori parkjának csak egy kis része tartozik ma a kastélyhoz. Az épületben hosszú ideig gyógypedagógiai intézet működött. A kastély jelenleg magántulajdonban van, az új tulajdonos helyreállította az épületet, lakás célját szolgálja.

Szintén itt találjuk az egykori Halmos kastélyt. Az eklektikus stílusú épület alapja 18. század végi, az épület jelenlegi formája egy későbbi emeletráépítés révén alakult ki. A korábban vadászkastélyként használt épületet ma szakiskolának és diákotthonként használják.

Református temploma román stílusban épült a 13. században, mely kismértékben átépült a 15. és a 19. században. A hajó déli oldalán négy román kori résablak és két nagyobb, csúcsíves ablak látható. A legutóbbi helyreállításkor tárták fel a templom román kori déli kapuzatát.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *