Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5138Kacskovics - Bánó kastély (Kastélyszálló, Panzió)

Kategória Kastély , Kastélyszálló , Panzió

Kép album megtekintése

Cím 7456 Felsőmocsolád, Malom u 2.
GPS koordináta N 46.575083,E 17.824865
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.mocsolad.com

e-mail:

mocsolad@mocsolad.com

Telefon:

82/704-827

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-01 - Utolsó módosítás: 2018-12-30Forrás: www.mocsolad.com
Az első családi írásos emlék 1723-ból származik, amikor a család egyik felmenője, Vázsony György megvette Mocsoládot és Piacos Mernyét. Ők építették a Vázsony kúriát., amely ma is a családhoz tartozik, s három szobájával kellemes önellátó ház. A második családi hajlék a mellette álló épület az Eröss kastély (ma a Katolikus templom) volt, majd 1810-14 között építette Kacskovics Mihály a nagykastélyt. A családi elbeszélések szerint, Kacskovics Mihály szépapánk az Eszterházyak ügyvédje volt, s amikor egyszer Eszterházy Pál meglátogatta, felajánlotta neki, hogy kiküldi a főépítészét, hogy egy tisztességes házat tervezzen Mihálynak. A ház egészen tisztességesre sikerült, mert Csehországból hozták a kőműveseket, akik a cseh boltíves gyönyörű, 180 m2-es pincét, valamint a szintén boltíves szobákat falazták. A régi rész tetőszerkezetének gerendái eredetiek, s annak ellenére kibírták az idő és a történelem cseppet sem bársonyos vasfogát, hogy sok fát és gerendát az ötvenes években egyszerűen kifűrészeltek a tetőzetből. Az óriási kémények, méter vastag falak, egyszerű szerkezet jellemzi a majd 200 éves részt.

1819-ben készült el a kápolna traktus, mely a szépen festett, délre néző pipázóból, kőbalkonos szalonból és nyitott verandából, a földszinten (pinceszinten) pedig a kápolnából, előtérből, s "barátszobából" állt.
Ehhez a részhez építette hozzá 1924-ben a családba Felvidékről benősült Bánó Iván nagyapánk a legújabb részt, melyben a földszinten a konyha, spejz, iroda, házvezetőnői szoba, német házikisasszony szobája, az emeleten a sárga, a kék szalon, az ebédlő, s a két vendégszoba volt található. Az épület meglehetősen hosszúra sikeredett az átépítések miatt. A teljes épülethossz jelenleg 57 m.

A kastély a háború után osztotta a kastélyok sorsát: államosították, volt iskola, óvoda, szociális lakás, majd TSZ iroda, varroda, nyugdíjasok otthona.

1997-ben vásárolta vissza egy árverésen Bánó Sándor nagybátyánk szülőházának egyik részét. 2002-ben a családi vállalkozásunk megvette a rosszabb állapotban levő másik felét., s elkezdtük a véget nem érő munkát: a kastély és környékének helyreállítását.

Évszámokban:
Épült három szakaszban:
1810-14/ barokk kastély rész, építető: Kacskovics Mihály
1819 kápolna traktus és fedett pincelejáró, építető: Kacskovics Mihály
1925 déli szárny, építető: Bánó Iván
Az udvarház teljes nagysága: 57 m x 12, illetve 16 m
1949 államosítás
1997 Bánó rész visszavásárlása árverésen
2002 Kacskovics rész visszavásárlása
2004. déli rész+kápolna traktus ( 550 m2) kis pince (55 m2) renoválása:
5 fürdőszobás, kétágyas szoba, 2 díszítőfestéses, cseh boltíves,
szoba, nappali, ebédlő, lépcsőházak, kis pince jacussival és
infraszaunával, 130 m2 déli terasz, park déli része
2007-ben nagy pince (férőhely 100-120 fő), konyha és Kacskovics rész
2 zárt veranda, egymásba nyíló 4 szoba (ebédlő), konyha, nyugati terasz,
drinkbár

Forrás: www.mocsolad.com
Nem szokványos szállodába pillant be ezeken az oldalakon, hanem egy középnemes, gazdálkodó család otthonába. Természetesen semmi sem olyan, ami egykoron volt, az elmúlt 50 év csak a puszta falakat hagyta meg az öreg épületeken, nem beszélve a gazdaságról, mely tökéletesen megszűnt. Az épületet 3 szakaszban építették, 2004-ben újítottuk fel az 1925-ben készült részt, illetve az 1819-ben épült kápolna traktust. 2007. év őszén lettünk kész a 200 éves Kacskovics rész renoválásával, mely a konyhát és az ebédlőt is tartalmazza.
Ritkán adatik meg, hogy egy leszármazó vegye vissza és újítsa fel ősei házát. Különlegesen nagy szeretettel és odaadással végeztük a munkánkat. Azt szerettük volna, hogy az épület kapcsán a benne valaha élt emberek hangulata, embersége, melegsége is érezhetővé váljon.

Szeretnénk, hogy aki hozzánk látogat el tudja felejteni ezt a rohanó XXI századot, s kicsit vissza tudja magát élni egy idealizált, harmonikus világba.

Hangulatában igyekeztünk felidézni nagyszüleink életfelfogását, a háború előtti életet. Az újabb, Bánó rész földszintje eredetileg a gazdasági helyiségeket, valamint a birtok igazgatására szolgáló irodát tartalmazta. A családi fotók, családfa, a meleg színek az életre, a gyökerekre utalnak. Az emeleten voltak a szalonok: kék, sárga, zöld. Törekedtünk arra, hogy a szobák eredeti színeit megtartsuk, s a fürdőszobákat a szobák színeihez alakítottuk.Az 1819-ben elkészült kápolna traktust az emeleten teljes egészében felújítottuk. Helyreállítottuk a kézzel festett szobákat az eredeti mintákkal és festéssel. A földszinti kápolna restaurálása is folyamatban van.

A régi " kis pincébe " ( épült az 1700 évek közepén) jacussi medencét, infraszaunát tettünk. Az eredeti, toldás nélküli Kacskovics részben bolthajtásos szobák vannak. A méteres falakkal határolt szobák egymásba nyílnak, s két zárt verandával kapcsolódnak a természethez. Két nagy terasz, a déli és a nyugati csalogatja a vendégeket. A konyha a nyugati veranda kávézóját, az ebédlőt, a nagy, 180 m2-es rendezvénypincét , s a teraszokat látja el.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *