Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3046Győri püspöki Kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 9421 Fertőrákos, Fertőrákos, Fő u. 153.
GPS koordináta N 47.718551,E 16.652031
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

e-mail:

Telefon:

30/851-6236

Megjegyzés:

Kálmán Imre gondnok

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-27 - Látogatás dátuma: 2008-05-02 - Utolsó módosítás: 2013-07-10Fertőrákost feltehetően már a XIV. századtól, de bizonyosan a XVI. századtól övezte városfal, amely a XVIII. század végén még fennállt. A falakon belül helyezkedett el a középkori eredetű templom és a megerősített püspöki kastély együttese, a falon kívül a püspök dísz- és haszonkertje, az ún. Nemeskert terült el. A település szép fekvése, jó levegője a festői Fertő közelsége indíthatta a győri püspököket arra, hogy évszázadokon keresztül itt építsenek kastélyt nyári tartózkodásuk céljára.

Egy 1311-ből származó oklevél tanúskodik arról, hogy a püspöki birtokon megerősített udvarház - kastély - állt. Az épület a középkor során több püspöknek adott otthont.
Amikor Győr török kézre került, Rákos lett a győri püspökség központja. A rákosi püspöki kastély az 1529. és 1532. esztendőben erősen megrongálódott a törökök pusztítása miatt.
Az idősebbik Draskovich György püspök (1578-1587) sokszor tartózkodott Rákoson. 1582-ben Rudolf királytól évi két vásár tartására szerzett engedélyt, és ezzel Rákosnak az oppidum, azaz mezőváros rangját szerezte meg. Új községházát, új plébániát építtetett, iskola létesítéséről intézkedett. Ő kezdte meg a püspöki kastély újjáépítését is az 1580-as években.

A jelenleginél akkor még sokkal kisebb kastélyban a földszinten öt, az emeleten három helyiséget létesített, s az épülethez istálló tartozott.
A kastély következő átépítése a XVII. sz. utolsó harmadától a XVIII. sz. közepéig volt, majd mai formája 1745 után alakult ki. A ma látható épület, tehát három győri püspök építkezésének eredményeként, évszázadok alatt bontakozott ki.
A törökök által 1683-ban okozott károk kijavítását Sachsen-Zeitz Keresztély Ágost püspök (1695-1725) kezdte meg 1700 körül. Széchényi György püspök (1658-1685) megnagyobbíttatta a korábbi kastélyt. Az ő idejében építették ki mai hosszúságában a keleti szárnyat és részben a második oldalszárnyat. Így U alakú épület jött létre.
Zichy Ferenc püspök (1743-1783) nevéhez fűződik Rákoson a püspöki kastély végső kiépítése és rokokó díszítése. Az építkezés 1745 körül kezdődött, s néhány évig tartott. Ő adta meg az épület külső és gazdag belső ornamentikáját, dekorációját, és alakította zárt, négyszög alaprajzúvá a kastélyt.
A főhomlokzat előtt már a XVIII. században előkert terült el, a déli homlokzat előtti kis díszkertben, pedig kerti ház, csorgókút és virágágyások között négy szökőkút állt. A kastélyt és kertjeit fallal kerítették.
A kastély délkeleti része alatt nagy pincék húzódnak, amelyek bejárata a kapualjból nyílik. A kastély pincéjéből alagút vezetett a patak alatt az erdőbe, amely mára beomlott. Az udvarban kapott helyet a lóistálló és a cselédlak épülete, további kisebb melléképületek.
A kastély főhomlokzatát ma is a három nagy építkező püspök címere díszíti. Középen Keresztély Ágost összetett címere a kardinális kalappal. Balra Széchényi Györgyé, amely egy halom tetején álló kiterjesztett szárnyú sast ábrázol babérkoszorúval a csőrében. Jobbra Zichy Ferenc címere: ötágú koronából kitűnő szarvasagancsok keresztet fognak körül.

A kastély történetének néhány reprezentatív eseménye, uralkodói vendége:
Dóczy Orbán püspök 1481-től 1486-ig Hunyadi Mátyás pénzügyminisztere volt, aki a király osztrák háborúi idején sokat tartózkodott Fertőrákoson. Kastélyába meghívta a királyt, aki egy vadászaton is részt vett. Bécs elfoglalása után Dóczy Orbánt a megszállt terület püspökévé nevezte ki az uralkodó.
I. Lipót császár és király az 1681. évi soproni országgyűlés alkalmával itt találkozott Széchényi György püspökkel. Az esemény emlékére Zalka János püspök 1881-ben táblát helyezett el a kapualjban, amely restaurálva ma is olvasható.
1789-ben itt fejeződött be a soproni társas káptalan felállítása, és a kanonokok beiktatása. Ekkor Zichy Ferenc püspök a rákosi kastélyban fogadta Sopron egyházi és világi főméltóságait.

A XIX. század folyamán a kastély megőrizte korábbi beosztását és elrendezését, ugyanakkor Simor János győri püspök itt rendeztette be Magyarország első ismert üvegfestő műhelyét. Vezetésével Wilfing Józsefet, a soproni bencés gimnázium rajztanárát bízta meg. 1860 elején került sor az első próbaégetésre. Itt készültek a soproni Szent Mihály templom és az Orsolyita templom üvegablakai is. A műhely 1867-ig működött.
A püspöki kastély ma a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható kiemelt műemlék. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében álló kastély április 1-től november 5-ig, kedd kivételével a hét minden napján, 10-18,00 óráig látogatható. Előzetes bejelentkezés alapján csoportoknak a fentitől eltérő időpontokban (a téli időszakban is) biztosítható a látogatás.
Bejelentkezés Kálmán Imre gondnoknál a 06-30/851-6236 telefonszámon.
Belépőjegy ára: 500,- Ft.
Csoportos, diák és nyugdíjas jegy: 250,- Ft.
A jobb sorsra érdemes műemlékek fenntartására, felújítására szánt további adományaikat a pénztárnál elhelyezett urnában gyűjtjük. Adományukat előre is köszönjük.
A pénztárnál képeslapokat, könyveket és tájékoztató kiadványokat vásárolhatnak, amellyel szintén az értékes műemlékek felújításának ügyét szolgálják.
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága,
1014 Budapest, Dísz tér 15.
06-1-202-62-88

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *