Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2981Győri püspöki Kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 9421 Fertőrákos, Fertőrákos, Fő u. 153.
GPS koordináta N 47.718551,E 16.652031
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

e-mail:

Telefon:

30/851-6236

Megjegyzés:

Kálmán Imre gondnok

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-27 - Látogatás dátuma: 2008-05-02 - Utolsó módosítás: 2013-07-10Fertőrákost feltehetően már a XIV. századtól, de bizonyosan a XVI. századtól övezte városfal, amely a XVIII. század végén még fennállt. A falakon belül helyezkedett el a középkori eredetű templom és a megerősített püspöki kastély együttese, a falon kívül a püspök dísz- és haszonkertje, az ún. Nemeskert terült el. A település szép fekvése, jó levegője a festői Fertő közelsége indíthatta a győri püspököket arra, hogy évszázadokon keresztül itt építsenek kastélyt nyári tartózkodásuk céljára.

Egy 1311-ből származó oklevél tanúskodik arról, hogy a püspöki birtokon megerősített udvarház - kastély - állt. Az épület a középkor során több püspöknek adott otthont.
Amikor Győr török kézre került, Rákos lett a győri püspökség központja. A rákosi püspöki kastély az 1529. és 1532. esztendőben erősen megrongálódott a törökök pusztítása miatt.
Az idősebbik Draskovich György püspök (1578-1587) sokszor tartózkodott Rákoson. 1582-ben Rudolf királytól évi két vásár tartására szerzett engedélyt, és ezzel Rákosnak az oppidum, azaz mezőváros rangját szerezte meg. Új községházát, új plébániát építtetett, iskola létesítéséről intézkedett. Ő kezdte meg a püspöki kastély újjáépítését is az 1580-as években.

A jelenleginél akkor még sokkal kisebb kastélyban a földszinten öt, az emeleten három helyiséget létesített, s az épülethez istálló tartozott.
A kastély következő átépítése a XVII. sz. utolsó harmadától a XVIII. sz. közepéig volt, majd mai formája 1745 után alakult ki. A ma látható épület, tehát három győri püspök építkezésének eredményeként, évszázadok alatt bontakozott ki.
A törökök által 1683-ban okozott károk kijavítását Sachsen-Zeitz Keresztély Ágost püspök (1695-1725) kezdte meg 1700 körül. Széchényi György püspök (1658-1685) megnagyobbíttatta a korábbi kastélyt. Az ő idejében építették ki mai hosszúságában a keleti szárnyat és részben a második oldalszárnyat. Így U alakú épület jött létre.
Zichy Ferenc püspök (1743-1783) nevéhez fűződik Rákoson a püspöki kastély végső kiépítése és rokokó díszítése. Az építkezés 1745 körül kezdődött, s néhány évig tartott. Ő adta meg az épület külső és gazdag belső ornamentikáját, dekorációját, és alakította zárt, négyszög alaprajzúvá a kastélyt.
A főhomlokzat előtt már a XVIII. században előkert terült el, a déli homlokzat előtti kis díszkertben, pedig kerti ház, csorgókút és virágágyások között négy szökőkút állt. A kastélyt és kertjeit fallal kerítették.
A kastély délkeleti része alatt nagy pincék húzódnak, amelyek bejárata a kapualjból nyílik. A kastély pincéjéből alagút vezetett a patak alatt az erdőbe, amely mára beomlott. Az udvarban kapott helyet a lóistálló és a cselédlak épülete, további kisebb melléképületek.
A kastély főhomlokzatát ma is a három nagy építkező püspök címere díszíti. Középen Keresztély Ágost összetett címere a kardinális kalappal. Balra Széchényi Györgyé, amely egy halom tetején álló kiterjesztett szárnyú sast ábrázol babérkoszorúval a csőrében. Jobbra Zichy Ferenc címere: ötágú koronából kitűnő szarvasagancsok keresztet fognak körül.

A kastély történetének néhány reprezentatív eseménye, uralkodói vendége:
Dóczy Orbán püspök 1481-től 1486-ig Hunyadi Mátyás pénzügyminisztere volt, aki a király osztrák háborúi idején sokat tartózkodott Fertőrákoson. Kastélyába meghívta a királyt, aki egy vadászaton is részt vett. Bécs elfoglalása után Dóczy Orbánt a megszállt terület püspökévé nevezte ki az uralkodó.
I. Lipót császár és király az 1681. évi soproni országgyűlés alkalmával itt találkozott Széchényi György püspökkel. Az esemény emlékére Zalka János püspök 1881-ben táblát helyezett el a kapualjban, amely restaurálva ma is olvasható.
1789-ben itt fejeződött be a soproni társas káptalan felállítása, és a kanonokok beiktatása. Ekkor Zichy Ferenc püspök a rákosi kastélyban fogadta Sopron egyházi és világi főméltóságait.

A XIX. század folyamán a kastély megőrizte korábbi beosztását és elrendezését, ugyanakkor Simor János győri püspök itt rendeztette be Magyarország első ismert üvegfestő műhelyét. Vezetésével Wilfing Józsefet, a soproni bencés gimnázium rajztanárát bízta meg. 1860 elején került sor az első próbaégetésre. Itt készültek a soproni Szent Mihály templom és az Orsolyita templom üvegablakai is. A műhely 1867-ig működött.
A püspöki kastély ma a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható kiemelt műemlék. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében álló kastély április 1-től november 5-ig, kedd kivételével a hét minden napján, 10-18,00 óráig látogatható. Előzetes bejelentkezés alapján csoportoknak a fentitől eltérő időpontokban (a téli időszakban is) biztosítható a látogatás.
Bejelentkezés Kálmán Imre gondnoknál a 06-30/851-6236 telefonszámon.
Belépőjegy ára: 500,- Ft.
Csoportos, diák és nyugdíjas jegy: 250,- Ft.
A jobb sorsra érdemes műemlékek fenntartására, felújítására szánt további adományaikat a pénztárnál elhelyezett urnában gyűjtjük. Adományukat előre is köszönjük.
A pénztárnál képeslapokat, könyveket és tájékoztató kiadványokat vásárolhatnak, amellyel szintén az értékes műemlékek felújításának ügyét szolgálják.
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága,
1014 Budapest, Dísz tér 15.
06-1-202-62-88

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *