Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4095

Patay Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3881 Abaújszántó, Cekeházi utca 48.
GPS koordináta N 48.283760,E 21.208920 - nem pontos!
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

47/330-053, 47/330-0

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-08 - Utolsó módosítás: 2015-05-16A 2004 óta újból városi címmel bíró Abaújszántó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység nyugati előterében, a Hernád-völgyében fekszik. A Miskolctól 60 km-re található város megközelítése a 3-as számú főútról a halmaji elágazónál letérve, illetve Szerencset Gönccel összekötő útról lehetséges. Vasúton a Szerencs Hidasnémeti vonalon érhetjük el.

Abaújszántót a történelmi források először 1275-ben említik. 1244-ben IV. Béla királyunk Szirmay Pál Ránk nevű fiának ajándékozza Szántót apja hűsége jutalmául. Szántó mindezidáig királyi birtok volt.

1275-ben már, mint neves szőlőtermő helyet említik a források, mely szerint az egri püspök kimutatása alapján bordézsmával tartozott több településsel együtt. Ekkor történik Szántó első írásos említése is „Zamthon” formában.
1720-tól Cekeháza földesura a Patay-család.

A báji Patay család 17. században szerezte meg az akkor még önálló, de ma már Abaújszántóhoz tartozó településrészen, Cekeházán található birtokokat. A Patay Sámuel, a környék akkori leggazdagabb nagybirtokosa itt építette fel kastélyát 1820 környékén. Patay Sámuel a Rákóczi szabadságharc leverését követően, mint consiliarus nagy vagyonra tett szert. Nagy birtokai voltak Abaúj, Zemplén, Borsod, Szabolcs, Szatmár, Bereg, Ugocsa, és Máramaros vármegyékben.

A klasszicista stílusban épült, szimmetrikus elrendezésű kastélyépület nagyobbrészt földszintes, középső tömbje egyemeletes. Az épülettömb nyeregtetőjét kétoldalt timpanonok zárják le. A középső tömb homlokzata előtt nagyméretű terasz ugrik ki, melynek két oldalára lépcső vezet. Az északnyugati homlokzat középrizalitjának timpanonjában még ma is látható a címerpajzs.

A II. világháborút követően a kastélyban kollégium működött. Ezt követően a helyi TSZ irodáinak adott otthon. A rendszerváltás után a kastély magánkézbe került, de új tulajdonosa alatt sem állt meg a kastély lepusztulásának évtizedek óta tartó folyamata.

A helyi önkormányzat 2003-ban visszavásárolta a kastély épületét. A helyreállítást követően, az önkormányzat terveiben a kastély és környezetének többfunkciós hasznosítása szerepelt. A megújult kastélyban egy tájmúzeum, konferenciaterem, vendéglátó helyiségek kaphatnak otthont, míg a kastélyt körülvevő egykori majorsági épületekben vendégszállásokat alakítanának ki. Az épület helyreállítása a tetőzet és födémek felújításával megkezdődött.


A mostani látogatásunkkor beszerzett információ szerint a kastélyt ővező területet az Önkormányzat eladta oly módon, hogy a kastély körül 8 méter (nem tévedés!) sávval a kastély továbbra is Önkormányzati tulajdonban van, de a kastélyt is el szeretnék adni (telek nélkül HiHi!).

A terület magán tulajdonba került, oly módon, hogy tulajdonosa semmit nem kezdett a területtel, minden romhalmaz, gaz. az a hír járja, hogy a területre már több mint 100 milliós jelzálog is került.

Ez a kastély és értékesítési módja a ROSSZ példák sokaságát szaporítja!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *