Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2359

Podmaninczky - Vigyázó kastély - Rendezvényközpont

Kategória Kastély , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 1173 Budapest, XVII., Pesti út 115.
GPS koordináta N 47.481684,E 19.246353
Régió Pest
Megye Budapest

Internet

http://www.kastelyrendezvenyhaz.hu/

e-mail

info@kastelyrendezvenyhaz.hu

Telefon

+36 (20) 3345027

Megjegyzés

Tel.: +36 (20) 9235324
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-03-24 - Látogatás dátuma: 2015-01-08 - Utolsó módosítás: 2016-06-02A 2012 év végén megvalósult teljes felújítás és rekonstrukció után a kastély egész területe alkalmas a legkülönbözőbb típusú rendezvények és tréningek befogadására. A 350 fős konferencia terem, a 120 fős díszterem, a kisebb szekció termek, a napi szinten üzemelő cukrászda és az egyedülállóan szép kert a legkülönbözőbb eseményeknek ad otthont.

Kastély története:
Az épületegyüttes a nyugat-keleti irányban húzódó Pesti út déli oldalán helyezkedik el. Építtetője báró Bujanovszky Elek tábornok volt, Podmaniczky Erzsébet férje. Ők a környékbeli földjeiken az elsők között próbáltak Magyarországon burgonyát termeszteni az 1750-es, 1760-as években. Ekkor építtették a kastélyt is, ahol aztán állandó jelleggel éltek. Bujanovszky 1799-es halálával a kastélyt a Podmaniczky család vette birtokba. Podmaniczky János költözött ide és lett kedvenc lakhelye, saját birtokait innét igazgatta.

Az 1838-as pesti árvíz idején az áradás elől menekülőknek adott szállást a kastélyában. Podmaniczky egyik lányát, Zsuzsannát 1864-ben vette feleségül gróf Vigyázó Sándor, aki révén végül 1873-ban egyesült a két család. A kastélyt is ekkortól hívták Podmaniczky-Vigyázó-kastélynak. Udvari homlokzatát 1910-ben alakították ki neobarokk stílusban. Vigyázó Sándor végrendeletében minden vagyonát a Magyar Tudományos Akadémia javára hagyta, ami ellen egyetlen fiának, Vigyázó Ferencnek nem volt kifogása apja 1925-ös halálát követően. Ennél fogva mikor Ferenc 1928-ban meghalt, gyermeke nem lévén a kastély az MTA tulajdonába került, a végzést azonban Sándor leánygyermeke és néhány oldalági örökös is megtámadta (lévén a teljes vagyon ezzel együtt közel 20 millió koronára rúghatott), így ténylegesen csak annak lezárulta után lett az Akadémia tulajdona a környező birtokokkal együtt. Utóbbiak felparcellázásából született két mai városrész is: Régiakadémiatelep, illetve Akadémiaújtelep.Az épület a második világháborúban a frontvonalak közelsége miatt előbb a katonák, majd a lakosság fosztogatásának áldozata lett. A háború után a szocialista rendszer a többi kastélyhoz hasonlóan államosította, belső terét durván, az eredeti kialakítást teljesen figyelmen kívül hagyva átalakította és szociális otthonokat létesítettek benne.
A rendszerváltás idején már gazdátlanul állt, 1990-ben tulajdonos nélkül maradt. A kerületi önkormányzat a helyzetet felismerve sikeresen (és ingyen) megszerezte a kastélyt ám felújítására sem akkor, sem pedig később nem volt pénze.

1996-ban vandálok betörtek az épületbe és felgyújtották, a tető szinte teljesen leégett, az épület többi részét a tűzoltáskor használt víz tette tönkre.

A kastélytól néhány száz méterre helyezkedik el a Podmaniczky–Vigyázó Mauzóleum, amit 2008-ban felújítottak és emlékhellyé alakítottak. A hajdani kastélykert területén egy önkormányzati idősek otthona is van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *