Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2319

Károlyi Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Fót, Vörösmarty Mihály tér 2.
GPS koordináta N 47.607169,E 19.195004
Régió Pest
Megye Pest

Internet

e-mail

lkarolyi@dunaweb.hu

Telefon

Megjegyzés

A kastély a Károlyi család magánlakása, nem látogatható.
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2009-12-13A hatalmas park elején álló, barokk eredetű, klasszicista kastély Ybl Miklós által kapta mai, romantikus stílusát.

A kastélyt - amely a XIX. század elején még a gróf Galánthai Fekete család tulajdona volt - eredetileg valószínűleg Pollach Mihály tervezte. A XVIII. századi, földszintes épület fokozatos bővítésével kapta mai nagyvonalú, romantikus elemekkel ötvözött klasszicista homlokzatát. Az 1840-es években Ybl Miklós tervei alapján épült ki emeletes formára. A belsőben igen kevés maradt meg eredeti formában (ebédlő, könyvtárterem). Az íves kőlépcső és kőburkolat valószínűleg egy századvégi igényes felújítás eredménye.

Itt működik 1957 óta a Károlyi István Gyermekközpont, ismertebb nevén, a Fóti Gyermekváros.
A kastély parkja számtalan növénytani ritkaságot tartalmaz, megtalálható itt például a lepényfa és a kaukázusi szárnyasdió.
A park kialakítása a gyujteményes kertek elterjedése elotti állapotot tükrözi. Még a XIX. század elején telepíthették a kastély két oldalán álló hatalmas lepényfát és a kaukázusi szárnyasdiót, a fehérnyárakat, vadgesztenyéket és a platánokat.

Kastély története
A gróf Galántai uradalom idején már a 72 jobbágycsalád, a két zsellér és a három elöljáró mellett volt a falunak mészárosa, kovácsa, molnára és két kocsmárosa. A gróf a fóti katolikus hívők számára templomot építtetett, amely a család temetkezési helyéül is szolgált.
A birtok eladósodott, Csekonics József ezredes megvette, majd néhány év múlva 700.000 forintért továbbadta gróf Károlyi József özvegyének.

Így került Fótra, Pest-Buda közelébe 1808-ban a partiumi Nagykárolyból a Károlyi grófi család, az ország második legnagyobb birtokkal rendelkező főúri családja.

Gróf Károlyi István, a legidősebb fiú örökli a fóti és környékén elterülő birtokot.

Gróf Károlyi István a XIX. század kiváló személyisége volt, hazafias érzelmű, európai műveltségű ember, Széchenyi barátja, Wesselényi, Eötvös, Deák nemzedéke. Fót társadalmi, gazdasági és kulturális életében meghatározó szerepet töltött be.

Károlyi István fóti kastélya a reformkor idején szellemi találkozóhely volt a kor haladó gondolkodású politikusai, arisztokratái számára. Károlyi István aktívan részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. Létrehozta a 17. Károlyi-huszárezredet, amelyben két fiával és 128 fóti huszárral harcolt az ország függetlenségéért. A szabadságharc leverése után bebörtönözték, majdnem az aradi vértanúk sorsára jutott. Komoly váltságdíj fejében sikerült kiszabadulnia. Fóti birtokán fellendítette a gazdálkodást, elsősorban a szőlőművelést, a gabonatermesztést, szarvasmarha és lótenyésztést. Átépíttette, modernizálta kastélyát, parkját angol parkká alakíttatta. Gróf Károlyi István felesége emlékére építtette meg Ybl Miklós tervei nyomán Fót európai hírű romantikus stílusú templomát, amelyben Liszt Ferenc is orgonált. Károlyi Istvánt kétszer választották Pest megye főispánjává. A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István és a Szent László Társaság főtámogatója, birtoka egy részének kiparcellázásával Újpest város alapítója, majoros gazdák képzését szolgáló iskola létrehozója volt. Köztisztelettől övezve halt meg 84 éves korában, temploma kriptájában nyugszik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *