Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3556Podmaniczky - Vigyázó kúria

Kategória Kúria , Múzeum , Könyvtár

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 5430 Tiszaföldvár, Kossuth Lajos út 101.
GPS koordináta N 46.990609,E 20.249413
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

http://www.tiszazugmuzeum.hu/

e-mail:

info@tiszazugmuzeum.hu

Telefon:

+36-56/470-135

Megjegyzés:

Tiszazugi Földrajzi Múzeum

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-06-27Tiszaföldvár
Az első írásos adat a településről 1467-ből származik. A Thyzafeudwar-ként említett falut és a hozzá tartozó Marthjenőt a dunaföldvári apát birtokolta.

A község 1755-től az aszódi báró Podmaniczky család tulajdonában volt, akik támogatták a jobbágyok letelepedését. A megélhetést a szántóföldek, a szőlő és főként az állattartás jelentette.
1808-tól a földvári birtokon báró Podmaniczky II. János, a széles látókörű birtokos megnövelte az állatállományt, hatékonyabbá tette a gabonatermelést. Híressé vált a tiszaföldvári ménes.

A kúria története
A Podmaniczky uradalom gazdatiszti kúriája többször átalakításra, bővítésre került. A legrégebbi az alápincézett része a 18. században készült el, a 19. század első felében bővítettek. Somogyi Csizmadia Károly (I.) jószágkormányzó, mint a gazdálkodás akkori irányítója is itt lakott, amikor fia megszületett. Somogyi Károly (II.)(1811-1888), aki később esztergomi kanonok lett, és ő volt szegedi Somogyi Könyvtár alapítója.

A Kossuth út bal oldalán a 101. szám alatt van az egykori tiszttartói lakás, amelyben 1849. március 15-én – a korabeli feljegyzések szerint – járt Kossuth Lajos is, a szolnoki csata előkészítése során. A ház falán márványtábla emlékeztet a nagy eseményre. Az épület helyi védelem alatt áll. Ebben a házban született Somogyi Károly, a szegedi Somogyi Könyvtár alapítója.

Az Európai uniós Társadalmi Infrastrukturális Operatív Program keretén belül 2011 és 2012 között megújult a Kossuth-ház, ahol a Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapott helyet.


Tiszazugi Földrajzi Múzeum, (Túri Zoltán)
A Tiszazugi Földrajzi Múzeumot Dr. Varga Lajos (1913-2003) helybéli földrajztanár alapította a viharos 1956-os esztendőben. Az intézmény kezdetben Tiszaföldvár és szűkebb környezetének földrajzi szempontú feltárását végezte.

Noha hazánk első földrajzi múzeumának "vonzáskörzete" a Tiszazug, az alapítás óta eltelt ötven esztendő alatt a múzeumban tevékenykedő muzeológusok az ország egyéb tájairól származó földrajzi-földtani tárgyú anyagot is módszeresen gyűjtötték, kutatták - ezzel Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülállóan gazdag természettudományos gyűjteményt hoztak létre.

Gyűjtőköre napjainkban a 200 km2-es Tiszazug, valamint a Közép-Tisza vidék földrajzi-földtani, helytörténeti-néprajzi dokumentációs és tárgyi anyagára is kiterjed.

Az intézményben található hazánk egyik legnagyobb jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjteménye. Az ártéri gazdálkodás tárgyi kultúrájának egyik legértékesebb darabja a Tisza medréből kiemelt, egyetlen fatörzsből faragott-égetett 18. századi bödönhajó.

A Tiszazugi Földrajzi Múzeum épületét a Református Egyház Tiszántúli Egyházkerülete a rendszerváltás után visszaigényelte. A Miniszterelnöki Hivatal az ingatlan tulajdonjogát megvonta az intézményfenntartó Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattól, az ingatlan kiürítésére és átadására 2006. február 28-ai végső határidőt jelölt meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *